Αδιαπραγμάτευτη η στήριξη της ΠΙΝ στη δημόσια υγεία, με έργα κι όχι με λόγια και κραυγές

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε ότι η πόρτα του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων είναι ανοικτή σε όλους τους φορείς και στη κατεύθυνση αυτή δεχθήκαμε και την επίσκεψη των εκπροσώπων της νεοσύστατης Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών.

Καλοδεχούμενη επίσης είναι η κριτική όσο σκληρή και αν είναι κι από όπου κι αν προέρχεται, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και να στηρίζεται σε πραγματικές βάσεις κι όχι εικασίες.

Τέλος δηλώνουμε ακόμη μια φορά, ότι ο Περιφερειάρχης τιμώντας το θεσμό που εκπροσωπεί δεν εμπλέκεται σε κανενός είδους προσωπικές, κομματικές, συνδικαλιστικές ή άλλες διαμάχες, ασχέτως με τις προσωπικές του αντιλήψεις.

Στο πλαίσιο αυτό είναι εύλογη η απορία μας, πως ένας εκπρόσωπος φορέα, εν προκειμένω ο κ. Μπούκας, σε ανοικτή επιστολή του νουθετεί τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων πως θα χειριστεί χρηματοδοτικά προγράμματα, ποιον θα συναντήσει και πως θα λειτουργήσει.

Είναι σαφές, τόσο από το δημόσιο λόγο του όσο και μέσω των συλλογικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί, ότι ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων έχει θέσει ξεκάθαρα τους στόχους της ΠΙΝ στο  πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 , καταβάλλει προσπάθειες με τις υπηρεσίες για την μεγαλύτερη δυνατή άντληση κονδυλίων και κατευθύνει τη Διαχειριστική Αρχή για να καλύψει το χαμένο έδαφος ετών.

Ο κ. Μπούκας προφανώς δεν παρατήρησε ότι στη συνάντηση της ΠΙΝ με το διοικητή του Νοσοκομείου παρόντες ήταν και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διαχειριστικής Αρχής, αρμοδιότεροι αυτού για τα θέματα ΕΣΠΑ.

Επιπλέον ο κ. Μπούκας θα γνώριζε περισσότερα για τα χαμένα κονδύλια από το ΕΣΠΑ 2007-2013, αν απλά ρωτούσε τον συνοδοιπόρο του στην Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Χρήστο Σκούρτη, ο οποίος διετέλεσε Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας το προηγούμενο διάστημα, για να τον διαφωτίσει περισσότερο ώστε να μην εκτίθεται για ζητήματα που δεν γνωρίζει. Ομοίως θα μπορούσε να μάθει περισσότερα ρωτώντας και τον προηγούμενο διοικητή του Νοσοκομείου Κέρκυρας .

Γιατί θα ήταν πολύ εύκολο για εμάς να κατηγορήσουμε τις προηγούμενες περιφερειακές αρχές, το αθηνοκεντρικό κράτος και την αδιάφορη πολιτεία. Όμως η ξεκάθαρη αλήθεια είναι ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ουδεμία ευθύνη έχει για τα έργα υγείας που δεν προχώρησαν στην Κέρκυρας καθώς:

1/ Η προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου, καρδιολογικού υπερηχοτομογράφου και σύγχρονου αξονικού τομογράφου στο Γ.Ν. Κέρκυρας, έργο που είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2007-2013 με προϋπολογισμό 980.000ευρώ και δεν κατόρθωσε να υλοποιηθεί, έχει ως φορέα εκτέλεσης το Νοσοκομείο Κέρκυρας.

Συνεπώς, τον επί σειρά ετών, διοικητή του Νοσοκομείου κ. Κώστα Γρηγορόπουλο θα έπρεπε να ρωτήσει ο κ. Μπούκας, σε εκείνον θα έπρεπε να απευθύνει ανοικτή επιστολή και σε εκείνον να αναζητήσει τυχόν ευθύνες που υπάρχουν.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή από την πλευρά της ενέταξε την προμήθεια του σύγχρονου ιατρικού εξοπλισμού στο ΕΣΠΑ 2014-2020, προκειμένου επιτέλους να αποκτήσει το νοσοκομείο της Κέρκυρας τα απαραίτητα για τη λειτουργία του διαγνωστικά μηχανήματα, ικανοποιώντας τη χρόνια απαίτηση της κερκυραϊκής κοινωνίας.

2/Η προμήθεια ασθενοφόρων και κινητών μονάδων για τις ανάγκες του ΕΚΑΒ στην ΠΙΝ, προϋπολογισμού 655.000ευρώ, με δικαιούχο το ΕΚΑΒ, δεν προχώρησε στην χρηματοδοτική περίοδο 2007-2013.

Θετική κατάληξη είχε όμως μια δεύτερη προσπάθεια και έτσι η ΠΙΝ ενέταξε και το ΕΚΑΒ προμηθεύτηκε εντός του 2016, έξι ασθενοφόρα για τις ανάγκες των νησιών μας, προϋπολογισμού 420.000 ευρώ.

Εν κατακλείδι είναι γνωστό σε όλους όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με ζητήματα ευρωπαϊκών προγραμμάτων – και θα έπρεπε να το γνωρίζουν κι όσοι δημοσίως επιθυμούν να έχουν λόγο και κρίση για τα ζητήματα αυτά – ότι φορείς εκτέλεσης ή δικαιούχοι των έργων στον τομέα της υγείας είναι τα Νοσοκομεία ή η Υγειονομική Περιφέρεια κ.ο.κ., παρά το γεγονός ότι χρηματοδοτούνται από το περιφερειακό πρόγραμμα της ΠΙΝ.

Εξαιτίας αστοχιών των φορέων έργων ή προμηθειών του τομέα υγείας, το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι στο μεγαλύτερο τμήμα του υποθηκευμένο.

Όποιος θέλει να ασκήσει καλόπιστη κριτική θα πρέπει να γνωρίζει ότι το περίφημο κονδύλι των 24εκ. ευρώ, για τον τομέα της υγείας, στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του έχει ήδη καλυφθεί από παλιές υποχρεώσεις, που δεν καθόρισε ούτε επέλεξε η σημερινή περιφερειακή αρχή.

Συνεπώς οι κραυγές εντυπωσιασμού δεν προσφέρουν τίποτα περισσότερο στην πραγματική ενημέρωση των δημοτών, όπως κάποιοι διατείνονται. Αντιθέτως, ως φαίνεται, είναι ο μοναδικός τρόπος προβολής όσων επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για τη δική τους πολιτική επιβίωση.

Στο παιχνίδι αυτό, που παίζεται εις βάρος των πραγματικών αναγκών του λαού στα Ιόνια Νησιά, εμείς δεν θα λάβουμε μέρος.

Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για τη δημόσια υγεία, σε όλα τα Ιόνια Νησιά, με ενίσχυση των δομών και ολοκλήρωση των νοσοκομείων, με προμήθειες ασθενοφόρων και σύγχρονων ιατροτεχνολογικών εξοπλισμών και διαγνωστικών μηχανημάτων. Επιπλέον δε, των δυνατοτήτων που μας δίνουν ευρωπαϊκά προγράμματα, θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε κίνητρα στους γιατρούς για να παραμένουν στα νησιά μας ακόμη κι από τα ελάχιστα κονδύλια που έχουμε πλέον στη διάθεσή μας.

Συνεχίζουμε για την επίτευξη των στόχων μας και εκείνος που θα μας κρίνει είναι ο λαός των Ιονίων Νήσων, από τον οποίο εκπορευόμαστε και στον οποίο λογοδοτούμε. Στο λαό και μόνο σε εκείνον, αναφερόμαστε και απολογούμαστε για όλες μας τις ενέργειες, και όχι στα μιντιακά, πολιτικά ή οικονομικά συμφέροντα.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.10.2016