Η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ, Ντέλια Βελκουλέσκου προειδοποίησε ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Ελλάδος, ενώ ζήτησε ξανά την ελάφρυνση του χρέους για να συμμετάσχει το Ταμείο στο Ελληνικό Πρόγραμμα. Μιλώντας στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, κατά την οποία παρουσίασε τα προκαταρκτικά πορίσματα της έκθεσης του άρθρου 4 του καταστατικού του ΔΝΤ, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της, η κ. Βελκουλέσκου τόνισε τα αναφέρθηκε στους εξής κινδύνους: -Στις υψηλές συνταξιοδοτικές δαπάνες οι οποίες, όπως είπε, χρηματοδοτούνται από υψηλούς φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται σε περιορισμένες φορολογικές βάσεις. -Στο δημόσιο χρέος που υποστήριξε ότι παραμένει μη βιώσιμο. -Στους προβληματικούς ισολογισμούς των τραπεζών και των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, και -Στα διαρθρωτικά εμπόδια, που προβάλλονται και είναι πολλά, για τις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Μιλώντας για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του Ταμείου στο Ελληνικό Πρόγραμμα, η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ επανέλαβε ότι αποτελεί προϋπόθεση η γενναία μείωση του δημόσιου χρέους. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Για να αποκατασταθεί η βιωσιμότητα, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, η οποία είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που εξετάζεται, και η οποία πρέπει να υπολογιστεί βάσει ρεαλιστικών παραδοχών σχετικά με την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει βιώσιμα πλεονάσματα και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη».
Πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικό σημαντικό να είναι ρεαλιστικές οι παραδοχές για την ελάφρυνση του χρέους, τονίζοντας τα εξής: «Οι τρέχοντες στόχοι παραμένουν μη ρεαλιστικοί γιατί υποθέτουν ότι η Ελλάδα θα πετύχει και θα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ για πολλές δεκαετίες, παρά τα διψήφια ποσοστά ανεργίας και ότι ταυτόχρονα θα πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». Είναι σημαντικό πως δεν συμφώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είπε ότι η ανάπτυξη θα επιστρέψει φέτος στην Ελλάδα. «Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από την επόμενη χρονιά», τόνισε. Η επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ μίλησε για τις υψηλές συντάξεις, όπως είπε, στους υψηλούς φόρους, στους αδύναμους τραπεζικούς ισολογισμούς, αλλά και στα διαρθρωτικά εμπόδια. Πάντως, ομολόγησε ότι η Ελλάδα τα έξι χρόνια του Μνημονίου μπόρεσε και μείωσε τα ελλείμματα του πρωτογενούς δημοσιονομικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών από διψήφιους αριθμούς σχεδόν σε μηδενικά επίπεδα. Αυτό, τόνισε, έγινε με κοινωνικό κόστος και με επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Προκάλεσε εντύπωση η δήλωσή της ότι το Ταμείο «δεν συμβουλεύει για περισσότερη λιτότητα, συμβουλεύουμε για λιγότερη», όπως τόνισε. Στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι οι δημόσιες δαπάνες παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, λόγω των υψηλών συντάξεων που παρέχονται στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με την κ. Βελκουλέσκου, «είναι απαραίτητη μια περαιτέρω μείωση των τρεχουσών συντάξεων, και αυτό μπορεί να γίνει με το ξεπάγωμα των σημερινών συντάξεων και με την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου για τις παροχές». Μάλιστα είπε ότι βρίσκεται στο επίπεδο του 10% του ΑΕΠ, που δεν είναι βιώσιμο, όπως τόνισε, το έλλειμα του συνταξιοδοτικού συστήματος, ενώ ο μέσος όρος της ζώνης του Ευρώ είναι στο 2,5%.
Η κ. Βελκουλέσκου σημείωσε ότι «η πρόσφατη μεταρρύθμιση στη φορολογία εισοδήματος δημιούργησε περαιτέρω δημοσιονομικές εξοικονομήσεις, ενώ η μεταρρύθμιση στον ΦΠΑ απλοποίησε το σύστημα. Όμως, οι μεταρρυθμίσεις βασίζονται κατά πολύ στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών, η οποία δημιουργεί αντικίνητρα στην εργασία στην επίσημη οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά. Πιστεύει επίσης ότι προσθέτει κινδύνους για τον προϋπολογισμό και είναι τροχοπέδη στις επενδύσεις και τη μείωση της ανεργίας η αύξηση της φορολογίας. Σύμφωνα με την επικεφαλής της Αποστολής του ΔΝΤ οι φορολογικές απαλλαγές «δύσκολα δικαιολογούνται γιατί δεν παρέχουν τα έσοδα που απαιτούνται για την προστασία των πλέον ευάλωτων». Ουσιαστικά απαιτεί την περικοπή αυτών των απαλλαγών, επειδή δίνει το δικαίωμα στο 50% σχεδόν των μισθωτών να εξαιρούνται από τη φορολόγηση του εισοδήματός τους. Η ίδια υπογράμμισε πως θα πρέπει να περικοπούν οι σημερινές φορολογικές απαλλαγές, οι οποίες επιτρέπουν πάνω από τους μισούς μισθωτούς να εξαιρούνται από τη φορολογία του εισοδήματος. Για την έκθεση αυτή καθ’ αυτή, που άργησε τρία χρόνια, η κ. Βελκουλέσκου είπε ότι ήταν ευκαιρία να μιλήσουμε με την κυβέρνηση και με άλλους φορείς, να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε ποιες είναι οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Η αξιωματούχος του ΔΝΤ επιμένει ότι πρέπει να ανοίξουν πλήρως τα κλειστά επαγγέλματα και «να ευθυγραμμιστεί η Ελλάδα με διεθνείς βέλτιστες πρακτικές στο θέμα των ομαδικών απολύσεων και της συνδικαλιστικής δράσης», αν και δέχθηκε ότι έγιναν πολλά στο θέμα αυτό.
Αναφερόμενη στο πρόβλημα των τραπεζών, η κ. Βελκουλέσκου είπε: «Η παραδοχή ότι οι τράπεζες μπορούν να ξεπεράσουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν ευσταθεί, επειδή σε τελευταία ανάλυση η ανάπτυξη βασίζεται στη χορήγηση δανείων σε δυναμικές επιχειρήσεις, πράγμα που περιορίζεται και αντί αυτού, οι τράπεζες στηρίζουν μη παραγωγικές και υπερχρεωμένες επιχειρήσεις». Πιστεύει ότι πρέπει να μειωθούν δραματικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια για να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την επανάληψη χορήγησης δανείων στην οικονομία. Η κ. Βελκουλκέσκου ζήτησε να αρθούν τα capital controls, μίλησε για «οδικό χάρτη» και τόνισε: «Η εξασφάλιση επαρκούς τραπεζικού κεφαλαίου είναι σημαντικής σημασίας ώστε να επιτραπεί η γρήγορη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ακόμη και με κάποιο κόστος».
M. Ιγνατίου
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.9.2016