Νέα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Κέρκυρα: 117 θέσεις οδικής ασφάλειας σε 27χλμ μήκος επέμβασης με προϋπολογισμό 4,5εκ.ευρώ.

Λευκάδα: 118 θέσεις οδικής ασφάλειας σε 22χλμ μήκος επέμβασης και προϋπολογισμό 4,5εκ. Ευρώ

Κεφαλονιά: 134 θέσεις οδικής ασφάλειας σε 60χλμ μήκος επέμβασης και προϋπολογισμό 8,5εκ. Ευρώ και

Ζάκυνθος: 102 θέσεις οδικής ασφάλειας σε 14χλμ. μήκος επέμβασης και προϋπολογισμό 3,5εκ. Ευρώ.

Στις παρεμβάσεις και εργασίες που προβλέπονται στις μελέτες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: οριοσήμανση και οριοδείκτες, διαγράμμιση, σήμανση, καθαρισμοί για αύξηση ορατότητας στις οδούς, ασφαλτικά και αντιολισθητικά, αποξήλωση εμποδίων, συμπλήρωση και αντικατάσταση λαμπτήρων, αντικατάσταση πινακίδων Κ.Ο.Κ. κ.α.

Την πρόθεση της ΠΙΝ να βρει άλλους τρόπους χρηματοδότησης, εκτός ΕΣΠΑ, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος, καθώς τα χρήματα για αντίστοιχες δράσεις και έργα σχεδόν έχουν δεσμευτεί στο σύνολό τους με έργα όπως ο οδικός άξονας Τρία Γεφύρια – Βρυώνη, το λιμάνι της Ερείκουσας Κέρκυρας, το λιμάνι Πισαετού Ιθάκης και ο δρόμος Αεροδρόμιο Αργοστολίου – Κόμβος Κρανιάς. “Έχουμε μελέτες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την οδική ασφάλεια στα νησιά μας, να δούμε από  που θα βρούμε χρήματα εκτός ΕΣΠΑ” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαλιατσάτος, ζητώντας από τους μελετητές να υπάρξει ευελιξία στην τελική μελέτη και να ιεραρχηθούν τα σημεία άμεσης αναγκαιότητας θέσεων οδικής ασφάλειας, ώστε ενδεχομένως το έργο να προχωρήσει τμηματικά και σε μικρότερη έκταση.

Οι δύο πλευρές θα βρίσκονται σε επαφή, με αποστολή από πλευράς ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ των χαρτών των Περιφερειακών Ενοτήτων με τα σημεία παρέμβασης καθώς και αναλυτικών στοιχείων ανά ΠΕ.

Στη σύσκεψη επίσης συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Νικολέτα Πανδή, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς-Ιθάκης Παναγής Δρακουλόγκωνας, ο Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της ΠΙΝ Παναγής Ζησιμάτος και υπηρεσιακά στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Δυνατότητα υποβολής αιτήσεων Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης από υποψήφιους νέους γεωργούς

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (Π.Ε. Κέρκυρας) ενημερώνει τους υποψήφιους νέους γεωργούς, που δεν υπέβαλαν αίτηση Ενιαίας Δήλωσης Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, ότι δίνεται η δυνατότητα να την υποβάλλουν έως τις 05.10.2016 στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση του Υπομέτρου 6.1 «Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του ΠΑΑ 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί ως επιλέξιμος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του.

Για την Π.Ε. Κέρκυρας λειτουργεί Γραφείο του ΟΠΕΚΕΠΕ στις εγκαταστάσεις του πρώην Ινστιτούτου Ελαίας (Δαιρπφελδ 16, τηλ. 26610-81220).

6.579.101,00€ για τη διαχείριση αστικών αποβλήτων στην ΠΙΝ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος

Κάλεσμα στους Δήμους της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για άμεση ανταπόκριση και έναρξη των διαδικασιών

Μία νέα πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων έργων στον τομέα του Περιβάλλοντος υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Αφορά στην χρηματοδότηση για την υλοποίηση «Δράσεων για την διαχείριση βιοαποβλήτων και ανακυκλώσιμων αστικών αποβλήτων στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων» που εντάσσεται στον Άξονα «Διατήρηση και Προστασία του Περιβάλλοντος – Προαγωγή της αποδοτικής χρήσης των πόρων (Ταμείο Συνοχής)» του Τομεακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» που συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων εντείνοντας τις προσπάθειές της για την επίλυση του προβλήματος στη διαχείριση των απορριμμάτων, προωθεί και ενισχύει την οικιακή κομποστοποίηση και τη δημιουργία “Πράσινων Σημείων”, με δικαιούχους τους Δήμους της ΠΙΝ και ωφελούμενους το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Η ΠΙΝ στη “μάχη” για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των απορριμμάτων εφιστά την προσοχή και καλεί τους Δήμους της ΠΙΝ άμεσα να ανταποκριθούν και να ξεκινήσουν τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου να απορροφήσουν τα 6,5 εκ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για τις δράσεις διαχείρισης των αστικών αποβλήτων προς όφελος των πολιτών της Ιόνιας γης.

Σημειώνεται ότι η αρμοδιότητα διαχείρισης της συγκεκριμένης πράξης έχει εκχωρηθεί στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Ιονίων Νήσων.

Δικαιούχοι της πράξης είναι οι Δήμοι της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πράξης, οι προτάσεις που θα υποβληθούν μπορούν να περιλαμβάνουν:

–           Προώθηση οικιακής κομποστοποίησης (οργάνωση δικτύων οικιακής κομποστοποίησης και επιτόπιας μηχανικής κομποστοποίησης)

–           Ανάπτυξη Συστημάτων χωριστής συλλογής ανακυκλωσίμων υλικών και βιοαποβλήτων.

–           Κομποστοποίηση βιοαποβλήτων (δημιουργία μονάδων δημοτικής κομποστοποίησης).

–           Δημιουργία «Πράσινων Σημείων» και Δικτύωσή τους (εγκαταστάσεις Πράσινων Σημείων κατά προτεραιότητα σε αστικά κέντρα, δικτύωσή τους, δημιουργία κέντρων επαναχρησιμοποίησης, δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης ή επισκευής ειδών και αγαθών).

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται στα 6.579.101,00€.

Οι προτάσεις που θα υποβληθούν θα πρέπει να συμβάλουν στην υλοποίηση των στόχων της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, μέσω του αναθεωρημένου, βάσει της Οδηγίας 2008/98/ΕΚ, Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ) και του ΠΕΣΔΑ Ιονίων Νήσων.

Η προθεσμία υποβολής των προτάσεων ξεκινά την 01/10/2016 και λήγει την 31/12/2016.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21 kai 22.9.2016