Διπλωματικός πυρετός στη Νέα Υόρκη: Τετ α τετ Τσίπρα – Μπάιντεν για χρέος

Το ενδιαφέρον στο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον δεύτερο τη τάξει ισχυρότερο άνδρα των ΗΠΑ επικεντρώνεται στο θέμα του χρέους, καθώς η Αθήνα προσδοκά κλιμάκωση των πιέσεων της Ουάσιγκτον στο Βερολίνο για άμεση διευθέτησή του και υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου.

Το παρόν στη συνάντηση θα δωσει και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, καθώς επί τάπητος θα τεθεί και το Κυπριακό ζήτημα.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ενώ την Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και την Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.

Στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη για περίπου 45 λεπτά, τον ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε την στήριξη της Ελλάδας στις διακοινοτικές συνομιλίες και την σταθερή ελληνική θέση υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ.

Πού επικέντρωσε την ομιλία για το προσφυγικό

«Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο», έγραψε ο πρωθυπουργός στον ειδικό λογαριασμό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχει ανοίξει στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών με αφορμή την 71η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού στην έδρα του στη Νέα Υόρκη.

Έτσι, στην ίδια γραμμή και με την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Αλέξης Τσίπρας επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην ανάγκη διασφάλισης και ενίσχυσης της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, ώστε να μην ανακοπεί η υλοποίησή της.

Σήμερα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να μιλήσει στη σύνοδο των ηγετών για το προσφυγικό που θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα.

Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για το προσφυγικό έστειλαν μήνυμα κατά των χωρών του Βίζενγκραντ που αρνούνται την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών και απειλούν να τινάξουν στον αέρα τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και συνοψίστηκαν σε τέσσερις άξονες:

1. Να αυξηθεί η οικονομική ενίσχυση και η ενίσχυση με προσωπικό, προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

2. Να επιταχυνθεί η διαδικασία επιστροφής ανθρώπων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας, καθώς και η επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση των προσφύγων.

3. Να αυξηθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες και η χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της μετανάστευσης.

4. Να αυξηθεί η αστυνόμευση των συνόρων και η συνεργασία των ακτοφυλακών για την εξάλειψη των δικτύων εμπορίας ανθρώπων.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20.9.2016