Εξαρχής εξάλλου συνεργατες του σημείωναν πως το εγχείρημα είναι δύσκολο, αλλά πάντοτε ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να κινείται στην κατεύθυνση της προοδευτικότερης Ευρώπης.
Η Ελληνική Κυβέρνηση και οι συμμετέχοντες στις πρωτοβουλίες της ξεκαθάρισαν ότι δεν είναι στις προθέσεις τους μια διαιρεμένη Ευρώπη ή η δημιουργία ενός λόμπι κρατών που θα κινούνται εναντίον κάποιων άλλων, αλλά η αποκατάσταση και ενίσχυση της ενότητας και της δημοκρατίας στο πλαίσιο της Ε.Ε.
Ουδείς ωστόσο περιμένει αυτό να γίνει ανώδυνα και χωρίς συγκρούσεις, όμως το σημαντικό είναι να υπηρετηθεί ο στόχος της ενωμένης και δημοκρατικής Ε.Ε.
Όπως και να έχει και ενώ δεν αναμένονται οβιδιακές αλλαγές από τη μία στιγμή στην άλλη, στο επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας ιδιαίτερα ενισχυμένος.
Και τούτο διότι η θετική έκβαση των τριών κορυφαίων συναντήσεων (Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Σταθερότητα που συγκάλεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, το Med Group και η Συνάντηση στην Αθήνα των Σοσιαλιστών Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων) που έλαβαν χώρα την περασμένη εβδομάδα στην Ελλάδα έχουν σημάνει συναγερμό στη βόρεια Ευρώπη και το Βερολίνο.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν κυβερνητικά στελέχη από το γεγονός ότι ακόμα ο γερμανικός Τύπος συνεχίζει να ασχολείται με το θέμα.
Ενδεικτικά η Welt ανέφερε σε προχθεσινό άρθρο της ότι η Μέρκελ ξεμένει από συμμάχους και ίσως χρειάζεται να φοβάται τον Αλέξη Τσίπρα ενώ σε χθεσινό ρεπορτάζ του το περιοδικό Spiegel διαπίστωνε πως «η επίδειξη δύναμης Ολάντ, Ρέντσι και Τσίπρα ανησυχεί τη βόρεια Ευρώπη».
Την ίδια ώρα, μονάχα απαρατήρητες δεν έχουν περάσει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές και όχι μόνο παρεμβάσεις που δίνουν θετικό στίγμα στην πρωτοβουλία Τσίπρα για την ευρωπαϊκή μεν αντιγερμανική ως προς τη λιτότητα δε, συμμαχία των χωρών του Νότου, στην οποία ως εν δυνάμει σύμμαχοι λογίζονται και οι προοδευτικές δυνάμεις των Σοδιαλδημοκρατών, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Αυστριακού Καγκελαρίου που ζήτησε τον τερματισμό της λιτότητας.
Τόσο η απολύτως θετική στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως αυτή μεταφέρθηκε από πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος, όσο και η παραδοσιακά «φιλική» θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενισχύουν την πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου ότι «κάτι κινείται» προς τη σωστή κατεύθυνση, δηλαδή αυτή της αναπτυξιακής ατζέντας για τερματισμό της λιτότητας, επενδύσεις και αντιμετώπιση της ανεργίας.
Για αυτό το λόγο και στο πρωθυπουργικό επιτελείο περιμένουν με ενδιαφέρον τις σημερινές πρωτοβουλίες του επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς αμφότερες όπως διέρρευσαν την Τρίτη αποτελούν προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί στην Ευρωμεσογειακή Σύνοδο.
Συγκεκριμένα, θα ανακοινώσει στους ευρωβουλευτές την πρόθεση της Επιτροπής να εισηγηθεί στα κράτη-μέλη την παράταση της λειτουργίας του επενδυτικού πακέτου που φέρει το όνομα του για τρία επιπλέον χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς και τον διπλασιασμό των πόρων του.
Η δεύτερη εισήγηση Γιούνκερ αφορά στη μερική τροποποίηση του λεγόμενου Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο στην ουσία επιβάλλει τη δημοσιονομική πειθαρχία στις χώρες της ευρωζώνης ελέγχοντας ασφυκτικά το δημόσιο έλλειμμα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν σχεδιάζει να εισηγηθεί να μην υπολογίζονται στο έλλειμμα δαπάνες για την παιδεία και ορισμένες δημόσιες επενδύσεις, ώστε να απελευθερωθούν εθνικοί πόροι που θα τονώσουν την ανάπτυξη.
Ηχηρή είναι επίσης η χθεσινή παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου που εμμέσως πλην σαφώς τράβηξε το αυτί της Γερμανίας για την παύση της λιτότητας.
Οι ΗΠΑέχουν εξάλλου δώσει τις «ευχές» τους στην πρωτοβουλία για συμμαχία των χωρών της Μεσογείου ενάντια στη λιτότητα…
Ειδικά για την τροποποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας πάντως, άμεση ήταν η αντίδραση του Βερολίνου, το οποίο μέσω του δορυφόρου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας την διελκυστίνδα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την πορεία της Ευρώπης.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 14.9.2016, Τribune