Ο ουρανός και οι πλανήτες αυτή την εβδομάδα, από 12-9 έως 18-9

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου

Τώρα η Σελήνη λάμπει κάτω από τον Αλτάιρ το σούρουπο. Πάνω από τον Αλτάιρ είναι ο Ταραζέντ, το γ του Αετού. Ο Αλτάιρ είναι 16,7 έτη φωτός μακριά, ενώ ο Ταραζέντ είναι περίπου 390. Το όνομα “Ταραζέντ” προέρχεται από τα περσικά και σημαίνει “δοκός ισορροπίας”, που αναφέρεται στην ευθεία που σχηματίζει με τον Αλτάιρ και τον πιο αμυδρό β του Αετού στην άλλη πλευρά του Αλτάιρ.

Ο Ερμής φτάνει σε κατώτερη σύνοδο. Αυτό σημαίνει ότι ο πιο εσωτερικός πλανήτης βρίσκεται μεταξύ του Ήλιου και της Γης και παραμένει κρυμμένος στο έντονο φως του αστεριού μας. Θα επανεμφανιστεί από τα ανατολικά πριν από την αυγή σε περίπου 10 μέρες, στην αρχή της καλύτερης εμφάνισής του για το 2016.

Τρίτη , 13 Σεπτεμβρίου

Πόσο νωρίς μπορείτε να δείτε το μεγάλο Θερινό Τρίγωνο; Κοιτάξτε ανατολικά. Ο Βέγας, το λαμπρότερο αστέρι του Τριγώνου, είναι σχεδόν στο ζενίθ. Ο Ντενέμπ είναι το πρώτο λαμπρό αστέρι που συναντάμε στα ανατολικά-βορειοανατολικά του Βέγα. Ο Αλτάιρ λάμπει λιγότερο ψηλά στα νοτιοανατολικά.

Τετάρτη, 14 Σεπτεμβρίου

Ο Κρόνος παραμένει ένα όμορφο θέαμα στον βραδινό ουρανό όλη την εβδομάδα. Βρίσκεται περίπου 20° ψηλά στα νοτιοδυτικά στην αρχή της νύχτας και δύει περίπου στις 11 μμ. Ο πλανήτης είναι μέσα στα αστέρια του νότιου Οφιούχου, μόλις 6° βόρεια του Αντάρη, του πιο λαμπρού αστεριού στον γειτονικό αστερισμό του Σκορπιού. Ο Κρόνος έχει διάμετρο δίσκου 16″.

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου

Ο Ουρανός φτάνει σε αντίθεση σε ένα μήνα από σήμερα, αλλά έχει ήδη γίνει ένα δελεαστικός στόχος στον βραδινό ουρανό. Ο γιγαντιαίος παγωμένος πλανήτης ανατέλλει πριν τις 9 μμ και ανεβαίνει περίπου 30° πάνω από τον ανατολικό ορίζοντα μετά τις 11 μμ. Με μέγεθος 5,7, ο πλανήτης  βρίσκεται στους Ιχθύες, 2,4° βόρεια του μεγέθους 4,8 μ των Ιχθύων. Παρά το γεγονός ότι ο Ουρανός λάμπει αρκετά ώστε να φαίνεται με γυμνό μάτι σε έναν σκοτεινό ουρανό, χρειαζόμαστε ένα ζευγάρι  κιάλια για να τον βρούμε ευκολότερα.

Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου

Πανσέληνος στις 10:06 μμ. Μια έκλειψη παρασκιάς της Σελήνης θα είναι ορατή από την Ελλάδα, όλη την ανατολική Ευρώπη, την ανατολική Αφρική, την Ασία και το πιο δυτικό μέρος του Ειρηνικού. Μια έκλειψη παρασκιάς λαμβάνει χώρα όταν η Σελήνη κινείται μέσα στο αχνό, εξωτερικό μέρος της σκιάς της Γης. Αυτό το είδος της έκλειψης συχνά συγχέεται με την κανονική πανσέληνο. Δηλαδή, η έκλειψη της Σελήνης δεν είναι εύκολα αντιληπτή.

Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου

Αν έχετε καθαρό δυτικό-νοτιοδυτικό ορίζοντα προσπαθήστε να παρατηρήσετε την Αφροδίτη αυτή την εβδομάδα. Αν και ο πλανήτης βρίσκεται μόλις 6° ψηλά, 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα, είναι τόσο λαμπρός (μέγεθος -3,9) που ξεχωρίζει μέσα στο λυκόφως. Χρησιμοποιήστε κιάλια για να εντοπίσετε το 1ου μεγέθους αστέρι Στάχυ, μόλις 3° νότια (κάτω αριστερά) του πλανήτη.

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου

Η Σελήνη φτάνει σε περίγειο στις 8 μμ και θα βρεθεί 361.896 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

Μια προεπισκόπηση του ουρανού του χειμώνα: Βγαίνοντας έξω πριν το πρώτο φως της αυγής αυτή την εβδομάδα, μπορεί κανείς  να διαπιστώσει ότι ο ουρανός εμφανίζει το ίδιο έναστρο πανόραμα με το σούρουπο του προσεχούς Φεβρουαρίου. Ο Ωρίωνας βρίσκεται ψηλά στον νότο, ο Σείριος και ο Μέγας Κύων λάμπουν κάτω και στα αριστερά του, ενώ οι Δίδυμοι καταλαμβάνουν τον ουρανό ψηλά στα ανατολικά.

ΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

Για καθημερινή ενημέρωση σχετικά με την ηλιακή δραστηριότητα, επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο: www.spaceweather.com.

Ο Ερμής  και ο Δίας είναι κρυμμένοι στη λάμψη του Ήλιου.

Η Αφροδίτη (μέγεθος -3,9) είναι πολύ χαμηλά πάνω από τον δυτικό ορίζοντα, περίπου 20 με 30 λεπτά μετά το ηλιοβασίλεμα.

Ο Άρης (μέγεθος -0,1) συνεχίζει να κινείται προς τα ανατολικά (αριστερά), μακριά από τον Κρόνο (μέγεθος +0,5) και τον Αντάρη (+1,0, κάτω από τον Κρόνο) στα νότια-νοτιοδυτικά όταν βραδιάζει. Αυτοί οι τρεις σχηματίζουν ένα τρίγωνο το οποίο γίνεται όλο και μεγαλύτερο. Ο Άρης έχει φαινόμενη διάμετρο 10 δευτερόλεπτα της μοίρας.

Ο Ουρανός (μέγεθος 5,8, στους Ιχθύες) και ο Ποσειδώνας (μέγεθος 7,8, στον Υδροχόο) είναι σε καλή θέση για παρατήρηση πριν τα μεσάνυχτα, στα νοτιοανατολικά και νότια, αντίστοιχα. Δείτε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των Ουρανού και του Ποσειδώνα.

Επιμέλεια: Αντώνης Παντελίδης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.9.2016, Πλανητάριο Θεσσαλονίκης