Τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, ενώ μαζί του πέταξε στη Ρωσία και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών και στενός του συνεργάτης Χακάν Φιντάν.
Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είχαν φθάσει στο ναδίρ τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος το οποίο παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο, προερχόμενο από τη Συρία.
Οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, καθώς η Ρωσία στηρίζει τον κοσμικό, αλλά αντιδυτικό και φιλοϊρανικό καθεστώς Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει από το 2011 τους τζιχαντιστές.
Μετά την Αυστρία και η Δανία: «Τέλος στις ενταξιακές με την Τουρκία»
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να βάλει τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία εξαιτίας των «μη δημοκρατικών πρωτοβουλιών» του προέδρου της, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της υποστήριξής του στην επαναφορά της θανατικής ποινής, ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα της Δανίας.
«Ξεπεράσθηκε η κόκκινη γραμμή αυτού που θα έπρεπε να είναι το ελάχιστο για μια υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. χώρα», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο εκπρόσωπος του Φιλελεύθερου Κόμματος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής Μίχαελ Όστρουπ Γένσεν (Michael Aastrup Jensen).
«Αυτό θα έπρεπε να οδηγήσει όχι μόνο σε μια διακοπή των διαπραγματεύσεων, αλλά στον οριστικό τερματισμό τους και στη διαγραφή της Τουρκίας από τον κατάλογο των υποψήφιων χωρών», δήλωσε.
Το υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε αμέσως στο αίτημα του Reuters για σχόλιο.
Την Κυριακή, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας απείλησε να μπλοκάρει τις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. με την Τουρκία.
Υπενθυμίζουμε ότι σε όλα αυτά που συμβαίνουν, η Ελλάδα έχει γείτονα αυτή την προβληματική χώρα. Κανείς άλλος. (Εξαιρείται η Βουλγαρία).
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.8.2016