To όνομα του γλύπτη, Γεράσιμου Σκλάβου στο ανοιχτό θέατρο στο «μπαστούνι»

Το όνομα του διάσημου Κεφαλλονίτη γλύπτη, Γεράσιμου Σκλάβου δόθηκε στο ανοιχτό θέατρο που βρίσκεται στο νέο Λιμενοβραχίονα του Αργοστολίου σε μια σεμνή τελετή που οργάνωσε το βράδυ της Τετάρτης (27/7) ο Δήμος Κεφαλονιάς και προσωπικά ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Ευάγγελος Κεκάτος. Η κίνηση αυτή, που έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου αποτελεί ελάχιστο δείγμα σεβασμού στη μνήμη ενός από τους μεγαλύτερους γλύπτες του αιώνα μας, ο οποίος έφυγε από κοντά μας πριν από 49 χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα τεράστιο έργο που απλώθηκε στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη αλλά δυστυχώς σήμερα τείνει να ξεχαστεί. Στο πλαίσιο της συγκινητικής τελετής, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του έργου του με τίτλο «Τέσσερα Προφίλ», το οποίο προσέφερε ευγενώς η οικογένεια του στο Δήμο για να κοσμεί το χώρο του ανοιχτού θεάτρου.

Επιθυμία, βέβαια, των δικών του ανθρώπων, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ιδιαίτερα συγκινημένο αδερφό του καλλιτέχνη, Παύλο Σκλάβο είναι το έργο του γλύπτη να μπορέσει να αξιοποιηθεί στο μέλλον με τη δημιουργία ενός μουσείου είτε στην Κεφαλονιά είτε στην Αθήνα. Ο κ. Κεκάτος, από τη μεριά του, προσέφερε συμβολικά στον Παύλο Σκλάβο την τιμητική πλακέτα του Δήμου και έκανε γνωστό ότι θα πραγματοποιηθεί την επόμενη χρονιά ένα συνέδριο στην Κεφαλονιά για τη συμπλήρωση 50 ετών από τον θάνατο του καλλιτέχνη. Την εκδήλωση χαιρέτισαν ακόμη εκ μέρους των τοπικών αρχών, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Σπύρος Γαλιατσάτος, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, Γιώργος Τζωρτζάτος, η Περιφερειακή Σύμβουλος, Σουζάνα Πεφάνη, ο εκπρόσωπος της Βουλευτή του Νομού, Γιάννης Βαρούχας ενώ το δικό τους μήνυμα μέσω επιστολής έστειλαν ακόμη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και η Υπεύθυνη Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Ιόνια Νησιά, Νίκη Κεραμέως.

Σύντομη παρουσίαση στη ζωή και στο έργο του καλλιτέχνη έκανε η Δανάη Σπαθώνη, Υπ. Διδάκτορα στην αισθητική και ιστορία της τέχνης του Universite de Rennes 2. Παρευρέθηκαν, ακόμη, ο εφημέριος της καθολικής εκκλησίας, π. Σιμονέλ Μποάνκις, ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Σωτήρης Κουρής, ο Αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου  Χρήστος Λευκαδίτης, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Νίκος Σκλάβος και ο αδερφός του Μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Κυρού Γερασίμου, Φωκά, ο διακεκριμμένος μαθηματικός, Αθανάσιος Φωκάς. Το πρόγραμμα της βραδιάς άνοιξε με κεφαλλονίτικα τραγούδια από την Παιδική Χορωδία της Γαλλικής Σχολής Αργοστολίου «Alliance Francaise», με μαέστρο τον Αγγελο Μουρελάτο και τη συνοδεία στο πιάνο του Γρηγόρη Βλαχούλη. Μάλιστα, ένα από τα παιδιά ήταν εκείνο που έκανε τα «αποκαλυπτήρια» του έργου «Τέσσερα Προφίλ», το οποίο φιλοτέχνησε ο Γεράσιμος Σκλάβος το 1961 στο Παρίσι. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ολοκλήρωση της τελετής, αντιπροσωπεία παιδιών της Παιδικής Χορωδίας μαζί με τον μαέστρο τους βρέθηκαν στη φιλόξενη ταβέρνα του Βασίλη Καλαφάτη για να τραγουδήσουν μαζί με κανταδόρους.

Kefalonia Photos