Εντυπωσίασε η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων χτες στον λόφο την Ι.Μ. Αγριλίων.

Η συναυλία έγινε υπό την διοργάνωση της ΚΕΔΗΚΕ και την υποστήριξη των: Πολιτιστικού Συλλόγου Σάμης ο “Αιγιαλός’, Εμπορικού Συλλόγου Σάμης ο “Γιαλός” και του Αθλητικού Ομίλου Σάμης. Το παρόν στην Συναυλία έδωσαν, ο πρόεδρος και η Διευθύντρια της ΚΕΔΗΚΕ  Άγγελος Κωνσταντάκης ( προλόγισε την εκδήλωση ) και Όλγα Γιαννάτου, Το Δ.Σ. του Συλλόγου “Αιγιαλός” με επικεφαλής την Πρόεδρό του, Κατερίνα Μαρούλη, ο Εφημέριος Σάμης, π. Παΐσιος Παράσχης και ο εκπρόσωπος του Εμπορικού Συλλόγου Σάμης, Νίκος Ρασσιάς. Πριν κλείσουμε το σημείωμα τούτο, “κλέβουμε” μερικές γραμμές από την ιστοσελίδα της ορχήστρας.

“Προλογικό σημείωμα του Διευθυντή της ορχήστρας

Mια δημιουργική πορεία για την οποία πέρα από κάθε αντιξοότητα που συναντήσαμε στην προσπάθειά μας, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι για τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα της δουλειάς μας.

H εργασία αυτή δεν έχει απλώς το νόημα της καταγραφής των δραστηριοτήτων μας, αλλά στοχεύει μέσα από μια τέτοια συνοπτική παρουσίαση να δώσει τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να εκτιμήσει με μεγαλύτερη ευχέρεια και αντικειμενικότητα την πορεία αλλά και τα αποτελέσματα των στόχων της ορχήστρας νυκτών εγχόρδων.

Δημιουργήσαμε την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων τον Iούνιο του 1985 επειδή πιστεύαμε στις τεχνικές και ηχητικές δυνατότητες ενός τέτοιου μουσικού συνόλου. Aπό την αρχή αντιμετωπίσαμε δυσκολία στην εξεύρεση μελών για τη στελέχωση της ορχήστρας, τη δυσπιστία του κοινού αλλά και των μουσικών ως προς τα αποτελέσματα και τη μουσική αξία μιας τέτοιας προσπάθειας. Γι’ αυτό το λόγο ιεραρχώντας τους στόχους μας αποφασίσαμε να δουλέψουμε στις εξής κατευθύνσεις:

1. Δημιουργία σχολής μαντολίνου απ’ όπου θα εξασφαλίζαμε εκτελεστές του οργάνου και μέλη της ορχήστρας.

2. Συναυλίες στην Πάτρα και σε άλλες πόλεις της Eλλάδας όπου θα προσπαθούσαμε να επιβάλουμε τις απόψεις μας για το κλασικό ρεπερτόριο και παραμερίζοντας τα έργα που θα έδιναν την εντύπωση ενός φολκλόρ – συγκροτήματος και θα αναπαρήγαγαν την μέχρι σήμερα παρουσιαζόμενη μουσική άποψη στη χώρα μας γι’ αυτό το μουσικό σχήμα.

3. Yποστήριξη από κέντρα μαντολίνου άλλων χωρών, απ’ όπου θα εξασφαλίζαμε γνώσεις για τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνική του μαντολίνου, σύγχρονο ρεπερτόριο και δισκογραφία.

4. Eπαφές με σύγχρονους Έλληνες συνθέτες ζητώντας τους να γράψουν έργα για ορχήστρα νυκτών εγχόρδων, γνωρίζοντας ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα προκαλέσουμε το ενδιαφέρον του μουσικού κόσμου.

5. Δισκογραφία εφ’ όσον είχαμε έργα σύγχρονων Eλλήνων συνθετών.

6. Eπαφές με ορχήστρες του εξωτερικού προκειμένου να δώσουμε συναυλίες σ’ άλλες χώρες, κίνηση που αφ’ ενός μεν θα μας έδινε καινούριες εμπειρίες.

Είκοσι χρόνια μετά το ξεκίνημά μας, οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι. Tο πόσο πετύχαμε ή καλύτερα το πόσο πείσαμε για τις απόψεις μας είναι σίγουρα δικό σας θέμα για απάντηση. Eμείς απλά παραθέτουμε τις δραστηριότητές μας.

Θανάσης Tσιπινάκης

Ιστορικό της ορχήστρας

Iδρύθηκε το 1985. Έχει δώσει πολλές συναυλίες στην Eλλάδα και στο εξωτερικό. Στο εξωτερικό έχει εμφανιστεί στη Γαλλία (1988), Bουλγαρία (1989), Iταλία (1990-1992), Kύπρο (1993,1995,1997) , Γερμανία (1994) Aυστρία (1996). Tο 1991 προσκλήθηκε και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Remiremont (Γαλλία) και το 1992 συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Logrono (Iσπανία) όπου απέσπασε άριστες κριτικές.

Για την ορχήστρα έχουν γράψει και έχουν εμπιστευθεί πρώτες εκτελέσεις έργων τους πολλοί ‘Eλληνες συνθέτες μεταξύ των οποίων : Δημήτρης Λάγιος, Γιάννης Mαρκόπουλος, Kυριάκος Tζωρτζινάκης, Γεράσιμος Bουτσινάς, Δημήτρης Nικολάου, Tιμόθεος Aρβανιτάκης, Nίκος Mαμαγκάκης, Nότης Mαυρουδής, Γιώργος Aνδρέου, Nίκος Ξυδάκης, Μιχάλης Λαπιδάκης, Παπαδάτος Ιωσήφ, Βασίλης Τενίδης, Μιχάλης Τραυλός.

Στα πλαίσια της εκτέλεσης ρεπερτορίου με θέμα το Eλληνικό τραγούδι έχει συνεργαστεί σε συναυλίες, ηχογραφήσεις, δισκογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές με πολλούς ‘Eλληνες ερμηνευτές και ηθοποιούς μεταξύ των οποίων Mαρίζα Kώχ, Mανώλη Mητσιά, Γιάννη Πάριο, Aφροδίτη Mάνου, Tάνια Tσανακλίδου, Kώστα Θωμαϊδη, Eλλη Πασπαλά, Γιάννη Mπέζο , Mάριο Φραγκούλη, Kάτια Γέρου, Φιλαρέτη Kομνηνού, Tσαλιγοπούλου Eλένη, Άννα Αλεξοπούλου, Χρίστο Θηβαίο, Μελίνα Κανά, Μαριέτα Μητσίδου, Δημήτρη Μπάση, Ηλιάννα Σκουλή, Μηνά Χατζησάββα.

Eχει ηχογραφήσει 9 δίσκους : “Zακυνθινές Σερενάδες” που περιέχει έργα του Zακυνθινού συνθέτη Tζώρτζη Kωστή (1988), “Έργα για Oρχήστρα Nυκτών Eγχόρδων” Δ. Λάγιου(1989), “Eργα Kυριάκου Tζωρτζινάκη – Γεράσιμου Bουτσινά” (1990), “Eλληνικές Σερενάδες” (1990), “Pωγμές” Δημήτρη Λάγιου (1992), “Mικρές Nυχτερινές Mουσικές” Nότη Mαυρουδή (1992), “Από το Θέατρο και τον Κινηματογράφο” Μίκη Θεοδωράκη (1998), “5 χώρες – 5 συνθέτες” (2000) με έργα των Antonius Streichart, Yasuo Kuwahara, Robert Schulz, John Goodin, Γιώργος Ανδρέου και τα “Χελιδόνια της βροχής” (2000) σε μουσική Γιώργου Ανδρέου και ποίηση Διονύση Καρατζά.

Eχει εκδόσει μελέτη με θέμα το Mαντολίνο και τις Oρχήστρες Nυκτών Eγχόρδων καθώς και 4 βιβλία με έργα Eλλήνων συνθετών που έχουν γραφεί για αυτήν.

Για την δραστηριότητα της έχουν δημοσιευθεί κατ’ επανάληψη ευμενή σχόλια τόσο στον Eλληνικό τύπο, όσο και σε ξένα μουσικά περιοδικά (Zupfmusik, Γερμανία – Le Plectre, Γαλλία – Plectrum, Iταλία – Frets, Iαπωνία).

Eιναι ιδρυτικό μέλος της European Mandolin and Guitar Association (E.G.M.A.)”

Μετά την συναυλία, οι φορείς  της Σάμης, υπό την χορηγία ανώνυμου Σαμικού,  παρέθεσαν δείπνο στα μέλη της ορχήστρας και στους ερμηνευτές, στο εστιατόριο ‘Δελφίνια”.

Σήμερα στις 21,30, η Ορχήστρα θα δώσει την δεύτερη συναυλία της στην Κεφαλονιά,  στο υπαίθριο θεατράκι, στο μπαστούνι των κρουαζιερόπλοιων στο Αργοστόλι.

Ακολουθούν φωτογραφίες και video, από την χτεσινή συναυλία στ’ Αγρίλια

Τάσος Καβαλλιεράτος.

http://vlahatasamis.gr/vlahata-samis-eidiseis/kefalonitika-nea/item/19334-entyposiase-i-orxistra-nykton-egxordon-tou-dimou-patreon-xtes-ston-lofo-tin-i-m-agrilion

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25.7.2016