Ενοχλήθηκαν από την αλλαγή στάσης των ΗΠΑ προς την κατεύθυνση υποστήριξης της ελληνικής πλευράς σε όλα τα πεδία. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.
Άλωστε ο ίδιος ο διευθυντής της Central Intelligence Agency (CIA), κατά κόσμον η γνωστή «Εταιρεία» (The Company), John Brennan παραδέχθηκε ότι «υπήρχε γνώση των πιέσεων εντός της Τουρκίας και η ύπαρξη μιας υπολογίσιμης αντιπολιτευόμενης μερίδας προς τον πρόεδρο Ρ.Τ.Ερντογάν σε αρκετούς Αμερικανούς αξιωματούχους, αλλά δεν ήταν δυνατόν να προβλέψουμε ότι θα γίνονταν αποπειρα πραξικοπήματος την προηγούμενη εβδομάδα» και πρόσθεσε ότι «επιβεβαιώσαμε ότι αυτοί που φτιάχνουν την πολιτική της χώρας μας είχαν πληροφορηθεί, μέχρι εκεί φτάνει η εργασία μας»!
Παραδέχτηκε δηλαδή ότι η κυβέρνηση Ομπάμα γνώριζε τα πάντα και επέλεξε να μην προειδοποιήσει μια συμμαχική δημοκρατική κυβέρνηση ως όφειλε.
Ο Τζακ Λιου μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε τρεις φορές (μία στους Financial Times, μία στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ και μια στην συνάντηση με τον Α.Τσίπρα) ότι «το ελληνικό χρέος πρέπει να κουρευτεί και μαλιστα μέχρι την λήξη της θητείας του Μ.Ομπάμα» δηλαδή μέχρι τον Νοέμβριο που θα γίνουν οι αμερικανικές εκλογές (το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οπότε λήγει τυπικά η προεδρία του Μ.Ομπάμα).
Αυτό που εκνεύρισε τους Τούρκους ήταν η σαφή αναφορά του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ περί «μόνιμης αστάθειας στην Τουρκία και μόνιμη επιβράδυνση της τουρκικής οικονομίας» καθώς το εξέλαβαν ως απειλή για τους επόμενους μήνες ότι θα δεχθούν «μυστήριες» φανερές ή και κρυφές επιθέσεις οικονομικού τύπου για να κλονιστεί η κυβέρνηση Γιλντιρίμ.
Άλλωστε στη Δύση θεωρείται ότι ο Εντογάν κυριαρχεί στην Τουρκία διότι δημιουργησε μια μεγάλη μεσαί τάξη, έφερε μια μακροχρόνια οικονομική ανάπτυξη και οι πολίτες τον στηρίζουν λόγω οικονομικής άνθισης στις τσέπες τους.
Εάν αυτό αντιστραφεί τότε θεωρούν ότι θα χάσει την λαϊκή υποστήριξη η οποία τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κατά το πραξικόπημα.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο Ερντογάν αμέσως κατάδειξε τους Αμερικανούς ως υπέυθυνους για να προκαλέσει θυμό εναντίον τους με την προοπτική να παραβλέψουν τις όποιες μελλοντικές οικονομικές δυσχέρειες.
Ήδη η τουρκική οικονομία παρουσιάζει σημάδια μεγάλης ύφεσης ενώ ο τουρισμός κυριολεκτικά κατέρρευσε και η τουρκική λίρα κατρακύλησε σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Όμως το παράδειγμα της Ρωσίας απέδειξε ότι οι οικονομικές κυρώσεις δεν αρκούν όταν μια χώρα έχει ότι χρειάζεται εντός του εδάφους της. Στην περίπτωση της Τουρκίας δεν ισχύει αυτό αλλά η Ρωσία μπορεί να της δώσει ότι χρειάζεται δένοντάς την οριστικά στο «άρμα» της.
Δεν μπορεί πλέον να θωρείται δεδομένη ούτε η έλευση των τουρκικών F-35, oι Αμερικανοί φημίζονται για αθέτηση-ακύρωση συμφωνιών όταν αλλάζουν τα γεπολιτικά δεδομένα, βέβαια μέχρι τότε υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα, αλλά αυτό που «καίει» τους Τούρκους είναι ότι οι Αμερικανοί θέλουν άμεσα οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα για να μπορέσει άμεσα να επανεξοπλιστεί η χώρα.
Έπρεπε να γίνει ένα αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία για να «θυμηθούν» οι Αμερικανοί την γεωπολιτική αξία της Ελλάδας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι πολύ ενδιαφέρον.
Θεόφραστος Ανδρεόπουλος – Pronews
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22.7.2016