Σάμη: Βραδιά παραδοσιακού Κεφαλλονίτικου Χορού με την «Ανέμη» του Γεράσιμου Γαλανού

Τι να γράψεις και τι να σχολιάσεις για τη χτεσινή μοναδική βραδιά στη Σάμη!!! Όσοι είχαμε τη τύχη να βρεθούμε χτες το βράδυ, στη κεντρική πλατεία της πόλης και να παρακολουθήσουμε τη μουσικοχορευτική παράσταση που παρουσίασαν ο χαρισματικός Γεράσιμος Γαλανός ( εκπαιδευτικός και ερευνητής της Κεφαλλονίτικης παράδοσης ), και η ορχήστρα «Ανέμη του Χορού», θα θυμόμαστε για πολλά χρόνια την εκπληκτική αυτή παράσταση!

Ο Γαλανός ύστερα από πολύχρονη έρευνα, ανακάλυψε τραγούδια και χορούς, «μικρά διαμάντια» της Κεφαλλονίτικης παράδοσης, που για πολλούς ήταν άγνωστα!! Τραγούδια που αναφέρονται σε όλες τις εκφάνσεις της Κεφαλλονίτικης ζωής. Από την αγάπη και τον έρωτα…μέχρι την ζωοκλοπή!!! Αυτά τα χοροτράγουδα, η ορχήστρα «Ανέμη του Χορού», αποτελούμενη από τους , Λαμπρογιάννη Πεφάνη ( βιολί, τραγούδι ), Αλέξανδρο Λυκούρα ( ακορντεόν ), Αποστόλη Αυγερινό ( κιθάρα, τραγούδι ) και Γαβρίλη Σιμωτά ( κιθάρα ), μαζί με τον Γεράσιμο Γαλανό ( τραγούδι και παρουσίαση ), απέδωσαν με τον καλλίτερο τρόπο και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό! Σημαντική παρουσία στη χτεσινή βραδιά, το χορευτικό του Συλλόγου Φραγκάτων Ο «Μέρμηγκας». Τα παιδιά του χορευτικού, υπό την χοροδιδασκαλία του Διονύση Μπάλα, χόρεψαν υπέροχα τους παραδοσιακούς χορούς, συμπληρώνοντας έτσι, το άρτιο αποτέλεσμα της όλης παράστασης!! Στο τέλος της βραδιάς, ο Γεράσιμος Γαλανός, κάλεσε τον κόσμο να χορέψει με τον χορευτικό, ( το ίδιο έγινε και κατά την διάρκεια της παράστασης ), τον Κεφαλλονίτικο μπάλο, κλείνοντας έτσι με τον καλλίτερο τρόπο την βραδιά!!

Να πούμε πως παραδοσιακά χοροτράγουδα, απέδωσε από μικροφώνου και ο Σπύρος Ρουμαντζάς από την Έρισο.

Να σημειώσουμε κλείνοντας, πως από την μεριά της ΚΕΔΗΚΕ ( διοργανώτρια της εκδήλωσης ), παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Λειβαθούς και μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΗΚΕ κ. Ηλίας Κουρκουμέλης.

Ακολουθούν φωτο και video από τη χτεσινή εκδήλωση,

http://vlahatasamis.gr/vlahata-samis-eidiseis/kefalonitika-nea/item/19294-sami-vradia-paradosiakoy-kefalonitikou-xoroy

Τάσος Καβαλλιεράτος.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21.7.2016