Κι όμως όλη αυτή η προπαγάνδα λειτούργησε. Το 2014 το 73% των Τούρκων δεν συμπαθούσε τις ΗΠΑ, αλλά ούτε και καμιά άλλη χώρα ιδιαίτερα.
Μετά από τόση τεκμηρίωση, νομίζω ότι συμπαθούντες ή μη τον Ερντογάν αντιλαμβάνεστε ότι γειτνιάζουμε με μια ισλαμική δημοκρατία εν τη γενέσει της.
Αυτή η ισλαμική δημοκρατία θα είναι ΑΝΤΙ-Δυτική γενικά, σίγουρα ΑΝΤΙ-ΗΠΑ κι από σύμμαχος μπορεί να μετατραπεί σ τεράστια απειλή ασφάλειας.
Το κακό είναι ότι ο ριζοσπαστισμός που εκτρέφει στο Ισλάμ ο Ερντογάν θα λειτουργήσει και μακροπρόθεσμα. Αποκτά ρίζες. Άρα η πρόκληση μεγάλη.
Το πώς πρέπει να δράσει η Ελληνική Εξωτερική πολιτική είναι ένα ζητούμενο από εδώ και πέρα κι όχι για τα επόμενα 2-3 χρόνια, αλλά ακόμα πιο πέρα.
Η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος δεν είναι κάτι μακρινό. Μπορεί να βρίσκονται μερικά ναυτικά μίλια απέναντι από τη Χίο, τη Σάμο κ.λπ.
Το σημείο – χειρονομία που κάνει ο Ερντογάν, στην κεντρική φωτογραφία που δημοσιεύουμε, λέγεται Ραμπάα ή Ράμπια. Εμφανίστηκε το 2013 από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο.
Συμβολίζει τα θύματα από την καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ραμπάα αλ Ανταουίγια (Rabaa al-Adawiya), που διαμαρτύρονταν για την ανατροπή του ισλαμιστή Μόρσι, που κράτησε 40 μέρες κι όταν διαλύθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας είχε 638 νεκρούς, οι 43 αστυνομικοί.
Ο παραλληλισμός του Ερντογάν με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, της οποίας είναι μέλος, και τον ανατραπέντα ισλαμιστή πρόεδρο της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Μόρσι, είναι προφανής…
Σωτήρης Κούκιος
Νομικός, Blogger, Αρθρογράφος
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 19.7.2016