Βουλευτές του ΚΚΕ για την κατάσταση της Υγείας στην Κεφαλλονιά

Αθήνα 12/7/2016

Οι καταθέτοντες βουλευτές

Σωματείο Εργαζομένων:

Ανησυχούμε για την κατάσταση στο Νοσοκομείο – Αυτές είναι οι λύσεις που προτείνουμε

Οι εργαζόμενοι του Γ.Ν.Κ. με το Σωματείο τους εκφράζουμε την έντονη ανησυχία και αγωνία μας για την κατάσταση, που έχει κατέλθει το νοσοκομείο και οι υπόλοιπες δομές υγείας της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης.

Το προσωπικό υπολείπεται κατά 45% των οργανικών θέσεων του νοσοκομείου, μετά από συνταξιοδοτήσεις και μη αναπλήρωσής του με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, κάτω και απ’το μνημονιακό κανόνα 1:5. Η τακτική των μετακινήσεων προσωπικού από το Νοσοκομείο Ληξουρίου είναι εμβαλωματική γιατί αποδυναμώνει τις παροχές Πρωτοβάθμιας περίθαλψης στο Ληξούρι και μεταφέρει την ανάγκη κάλυψής της στο Νοσοκομείο Αργοστολίου επιπρόσθετα με τη Δευτεροβάθμια περίθαλψη που παρέχει, με αποτέλεσμα το εναπομείναν προσωπικό να μην αρκεί να καλύπτει τις υγειονομικές ανάγκες σε όλα τα επίπεδα.

Επίσης η μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία μεταφέρει το κόστος των υπηρεσιών στην τσέπη των ασθενών, αντί να καλύπτεται αποκλειστικά και μόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι ρωγμές και οι βλάβες του κτιρίου από το σεισμό του 2014 είναι ακόμα ορατές, δεν έχουν αποκατασταθεί ούτε μετά από δύο χρόνια, με αποτέλεσμα αρκετά τμήματα του νοσοκομείου να παραμένουν σε «κίτρινο» επίπεδο, με την επικινδυνότητα που αυτό συνεπάγεται.

Οι εργολάβοι καθαριότητας και σίτισης λυμαίνονται αυτές τις υπηρεσίες έχοντας το προσωπικό να δουλεύει σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, κατασπαταλώντας  χρήμα με το οποίο θα μπορούσαν να είχαν γίνει προσλήψεις προσωπικού και αγορά εξοπλισμού, αναβαθμίζοντας έτσι τις υπηρεσίες υγείας στο νοσοκομείο μας.

Το επικουρικό προσωπικό που προσλαμβάνεται δε λύνει το πρόβλημα, γιατί η σχέση εργασίας του έχει παροδικά χαρακτηριστικά και δεν αποτελούν κίνητρο ενδιαφέροντος από τους υποψήφιους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα πολλές φορές ενώ προσλαμβάνονται, να μην έρχονται καν στο νοσοκομείο για ανάληψη εργασίας.

Ζητάμε άμεσα:

•         Τη μονιμοποίηση του επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού εφόσον καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

•         Την πλήρωση όλων των ιατρικών-νοσηλευτικών-διοικητικών οργανικών θέσεων του Νοσοκομείου Αργοστολίου, Ληξουρίου, Κέντρου Ψυχικής Υγείας και Κέντρων Υγείας Σάμης και Ιθάκης με ΜΟΝΙΜΟ προσωπικό και όχι με 5μηνα, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, επικουρικούς κλπ.

•         Την κάλυψη του προϋπολογισμού για την υγεία από τα κρατικά ταμεία και όχι μέσω Σ.Δ.Ι.Τ., Α.Ε., Μ.Κ.Ο.

•         Την άμεση αποκατάσταση του νοσοκομειακού κτιρίου στην προσεισμική κατάσταση.

•         Τη λειτουργία της πτέρυγας «Βεργωτή» με ΜΑΦ  για την άμεση κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού και τη μείωση των κοστοβόρων αεροδιακομιδών και με την Ψυχιατρική Κλινική έτσι όπως προβλέπεται από τον οργανισμό του νοσοκομείου, για να μην αναγκάζονται οι ψυχικά ασθενείς να  νοσηλεύονται σε Ψυχιατρικά Τμήματα εκτός νομού Κεφαλονιάς, επιβαρυνόμενοι με αρνητικές προσωπικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις.

•         Τη στελέχωση του ΕΚΑΒ με ασθενοφόρα και διασώστες. Τη νύχτα υπάρχει μόνο ένα ασθενοφόρο ούτως ώστε όταν αυτό βρίσκεται στο ένα άκρο της Κεφαλονιάς δυσχεραίνεται η δυνατότητα πρόσβασης στο άλλο άκρο της. Επίσης τις μισές μέρες του μήνα το νησί μένει με ένα μόνο ασθενοφόρο γιατί το δεύτερο εκτελεί προγραμματισμένες διακομιδές σε  νοσοκομεία της Πάτρας.

•         Την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και σύνταξη ίση με το 80% του ύψους του τελευταίου μισθού.

•         Την κατάργηση της ΕΣΑΝ και της ΑΕΜΥ και κάθε Α.Ε. στην υγειονομική περίθαλψη.

•         Την επιστροφή όλων των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

•         Την ανάκληση των μειώσεων των μισθών και αναπλήρωσή τους στα επίπεδα του 2009. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και αύξηση της αποζημίωσης των υπερωριών, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια.

•         Δωρεάν υγειονομική-φαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων, των ανέργων και των μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

•         Σύστημα υγείας, ασφάλισης και σύνταξης αποκλειστικά ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΩΡΕΑΝ  για όλους και όχι επιχειρηματικό, ανταποδοτικό-κεφαλαιοποιητικό.

Δ.Σ. ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.7.2016