Τερέζα Μέι: Η άγνωστη πορεία της νέας βρετανίδας πρωθυπουργού – Το τραγικό ατύχημα που τη στιγμάτισε

Οι δύο τους παντρεύτηκαν το 1980 και δεν έχουν αποκτήσει παιδιά. Έναν χρόνο αργότερα η Μέι, σε ηλικία 25 χρονών έχασε τον πατέρα της σε αυτοκινιτιστικό ατύχημα και τη μητέρα της λίγο αργότερα από τη σκλήρυνση κατά πλάκας από την οποία έπασχε.

Περιγράφοντας η ίδια τον σύζυγό της, ο οποίος εργάζεται ως επενδυτικός τραπεζίτης, κάνει λόγο για έναν άνθρωπο που ξεκλειδώνει μια διαφορετική πτυχή του εαυτού της.

Τα πρώτα βήματα στην πολιτική και τα ιστορικά ρεκόρ

Στα έδρανα του Βρετανικού Κοινοβουλίου κάθισε για πρώτη φορά ως βουλευτής του κόμματος των Συντηρητικών πριν από 20 χρόνια.

Έγινε η πρώτη γυναίκα εκπρόσωπος του Κόμματος των Συντηρητικών το 2002, οπότε και είπε ότι το κόμμα της αντιμετωπίζεται ως ο «σκληρός παίκτης» της πολιτικής. Από το 2010 κατέχει τη θέση της υπουργού Εσωτερικών βάζοντας ψηλά στην ατζέντα τις μεταρρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. Το 2014 αναδείχθηκε η μακροβιότερη υπουργός Εσωτερικών τα τελευταία 50 χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι πολιτικοί της φίλοι αλλά και αντίπαλοι, πρόκειται για σκληρό καρύδι, για μια «σκληρή γυναίκα που δεν φοβάται ισχυρούς άνδρες».

Αχίλλειος πτέρνα της Τερέζα Μέι, όπως αναφέρoυν oι New York Times, η μεταναστευτική πολιτική. Αν και ο Ντέιβιντ Κάμερον είχε υποσχεθεί να μειώσει τις ροές αλλοδαπών ώστε λιγότεροι από 100.000 άνθρωποι ετησίως να εισέρχονται στη Βρετανία, ο στόχος δεν επετεύχθη. Οι αφίξεις ατόμων από χώρες εκτός της ΕΕ παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, τη στιγμή που το 2015 καταγράφηκαν πάνω από 330.000 αφίξεις.

Τερέζα Μέι: Ανάμεσα στη Μάργκαρετ Θάτσερ και την Άνγκελα Μέρκελ

Η Τερέζα Μεί ανήκει στους ευρωσκεπτικιστές του Συντηρητικού Κόμματος αν και στήριξε τη γραμμή του Ντέιβιντ Κάμερον, υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε.

Όπως, έχει γράψει η βρετανική εφημερίδα Telegraph, η Τερέζα Μέι ελίχθηκε με έξυπνο τρόπο γύρω από το δημοψήφισμα, αφήνοντας τα γεγονότα «να εξελιχθούν». Η εφημερίδα κάνει ακόμη λόγο για συγκρατημένη στάση εκ μέρους της υπουργού, στάση που συνετέλεσε στο να αποφευχθεί η απομόνωσή της από ομάδες των Τόρις που τάσσονται υπέρ του Brexit.

Η ίδια πριν από λίγες ημέρες, είπε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για το μέλλον των πολιτών που φτάνουν από χώρες της ΕΕ στη Βρετανία.

Πολλοί τη συγκρίνουν με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, τόσο για τις παρόμοιες στυλιστικές επιλογές όσο και για τον σκληρό τρόπο σκέψης τους αλλά και την εργασιομανία τους.Άλλοι πάλι αποτολμούν μια σύγκριση με την Άνγκελα Μέρκελ, με αφετηρία ότι και οι δύο είναι κόρες πάστορα.

Άλλοι πάντως προβλέπουν μια ολομέτωπη σύγκρουση με τη γερμανίδα καγκελάριο. Πριν από λίγες μέρες άλλωστε η Άνγκελα Μέρκελ σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μεί για το πότε θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τη Βρετανία, η γερμανδία καγκελάριος σχολίαζε περιμένετε να δούμε ποιος θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.7.2016