Άμεσες εξελίξεις στην Βρετανία: Παραίτηση Κάμερον – Νέα πρωθυπουργός η Μέϊ

Μέχρι την Τετάρτη η Τερέζα Μέι θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε ο απερχόμενος επικεφαλής της κυβέρνησης Ντέιβιντ Κάμερον το απόγευμα της Δευτέρας.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ταυτόχρονα πως η κ. Μέι, νυν υπουργός Εσωτερικών, θα έχει την πλήρη στήριξή του.

Ο Κάμερον διευκρίνισε ότι αναμένει να προεδρεύσει για τελευταία φορά του υπουργικού του συμβουλίου αύριο Τρίτη και κατόπιν θα απαντήσει σε ερωτήσεις στη Βουλή των Κοινοτήτων για περίπου 30΄ μετά τις 13:00 (ώρα Ελλάδας) την Τετάρτη.

«Κατόπιν αυτού αναμένω ότι θα πάω (σ.σ. στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ) και θα υποβάλω την παραίτησή μ0υ», είπε ο Κάμερον μιλώντας σε δημοσιογράφους έξω από το γραφείο του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. «Επομένως θα έχουμε μια νέα πρωθυπουργό στο κτίριο πίσω μου το απόγευμα της Τετάρτης», πρόσθεσε ο απερχόμενος επικεφαλής των Τόρις.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από την απόφαση της Άντρεα Λίνστομ να αποσυρθεί από την κούρσα της διαδοχής, αφήνοντας τη Μέι μοναδική υποψήφια για τη θέση.

«Μετά την έξοδο από την ΕΕ ένα λαμπρό μέλλον περιμένει», είπε στην αρχή της δήλωσής της η Αντρεα Λίντσομ, τονίζοντας ότι μία καμπάνια που θα διαρκέσει 9 εβδομάδες είναι κάτι που δεν έχει ανάγκη η Βρετανία. «Η Βρετανία χρειάζεται βεβαιότητα, μία ενωμένη κυβέρνηση πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα», τόνισε ενώ στη συνέχεια σημείωσε την ανάγκη να γνωρίζουν οι Ευρωπαίοι που εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται. «Χρειαζόμαστε έναν πρωθυπουργό όσο το δυνατό συντομότερα», είπε.

H Τερέζα Μέι λοιπόν θα είναι η επόμενη πρωθυπουργός της Βρετανίας και η δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργός στη χώρα μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ.

Η Μέι ξεκαθάρισε σήμερα ότι δεν θα προσπαθήσει να παραμείνει η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά τις ελπίδες ορισμένων, ιδιαίτερα στους οικονομικούς κύκλους, υπογραμμίζοντας πως οι Βρετανοί ψήφισαν για να βγουν από την Ένωση.

«Δεν θα μπορούσα να είμαι σαφέστερη: δεν θα υπάρξει απόπειρα για να παραμείνουμε στους κόλπους της ΕΕ». «Brexit σημαίνει Brexit», τόνισε προσθέτοντας, “θα το κάνουμε να επιτύχει”. Δήλωσε ακόμη πως το δημοψήφισμα έδειξε πόσο βαθιά είναι η επιθυμία για αλλαγή.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.7.2016