ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΜΟΥ

•           Ο Βασίλης Φιοραβάντες, καθηγητής Φιλοσοφίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Πολυγραφότατος, ένθερμος της Μοντέρνας Τέχνης και με προτάσεις για τη Μεταπαγκοσμιοποίηση, όπως αναφέρει στο ομώνυμο τελευταίο βιβλίο του, που είχα την τιμή να παρευρίσκομαι στο πάνελ της παρουσίασης. Μιλάει για την ειρηνική «Επανάσταση» της αυτοοργάνωσης της κοινωνίας με την Κοινωνική Οικονομία και θεωρεί άκρως απαραίτητη τη συμβολή της Τέχνης. Η αλληγορία του Σπάρτακου, συμβολίζει αυτήν την «επανάσταση», για μια Ευρώπη με πρόσωπο αντίστοιχο των ιδρυτικών αρχών της. Εισηγείται την είσοδο της Τέχνης στην εκπαίδευση, εδώ και πολλά χρόνια! Υπηρετήσαμε, λέει, μονοδιάστατα τον υλισμό και την τεχνογνωσία, αγνοώντας τη Φιλοσοφία και την πνευματικότητα της ανθρώπινης φύσης. Μας καλεί να απομονώσουμε τα άκρα του νεοναζισμού και των σταλινικών κατάλοιπων.

•           Η Αναστασία Αποστολοπούλου-Παπαδάτου, γνωστή αγιογράφος και Πρόεδρος της Ουνέσκο Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου. Με πολλαπλή δράση και προσφορά στον Πολιτισμό των νησιών μας, μέσα από έναν Διεθνή Οργανισμό που στηρίζει, εκτός από τον Πολιτισμό και την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία.

•           Η Όλγα Τραυλού, Φιλόλογος Ελληνικής και Γαλλικής Φιλολογίας, με καταγωγή από τα Τραυλιάτα, γενέτειρα του πατέρα της. Μαζί με τον σύζυγό της, είναι μια κινητή βιβλιοθήκη, με μεγάλο ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία και τις εικαστικές τέχνες. Φιλότεχνη… πιο πολύ δεν γίνεται!

•           Ως συγγραφέας, θα αναφερθώ στην ανάδυση των κοινωνικών αναπαραστάσεων μέσα από τα καλλιτεχνικά έργα, καθώς  και στις αλληγορίες του σπηλαίου και του ασυνείδητου, ως θεωρία του ψυχαναλυτικού κινηματογράφου και της λογοτεχνίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων, όλους τους ομιλητές και περιμένω με πολύ ενδιαφέρον τις θέσεις τους για το βιβλίο μου, όπως και όλων, που θα τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 5.7.2016