που μπλόκαραν ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις του. Ο 61χρονος Τέρνμπουλ ήθελε επίσης να νομιμοποιήσει το εσωκομματικό πραξικόπημα που έκανε στο Φιλελεύθερο Κόμμα του -τον κύριο σχηματισμό του απερχόμενου συνασπισμού-και το οποίο του είχε επιτρέψει να αποπέμψει τον Σεπτέμβριο τον πρωθυπουργό Τόνι Άμποτ, του οποίου ήταν υπουργός.
Όμως τώρα ενδέχεται να πρέπει να διαπραγματευθεί με ανεξάρτητους ή με μικρά κόμματα για να διατηρηθεί στην εξουσία. Περίπου 15,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνταν στις κάλπες για να εκλέξουν 150 μελη της Βουλής των Αντιπροσώπων και 76 γερουσιαστές. Αφού προστέθηκε σήμερα ένας αριθμός επιστολικών ψήφων, ο συνασπισμός του Τέρνμπουλ καταλαμβάνει8 65 έδρες στη Βουλή, οι Εργατικοί 67, οι Πράσινοι μία έδρα και οι ανεξάρτητοι τέσσερις έδρες, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα. Δεκατρείς έδρες δεν έχουν κατανεμηθεί ακόμη επειδή τα αποτελέσματα είναι στήθος με στήθος. Για την πλειοψηφία στην βουλή χρειάζονται 76 έδρες. Τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν από την Τρίτη, επειδή πρέπει να καταμετρηθούν ακόμη εκατομμύρια επιστολικές ψήφοι και ψήφοι δια πληρεξουσίου. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως οι ψήφοι αυτές ευνοούν συνήθως τους απερχόμενους.
Αν και κοινοβουλευτικοί του συνασπισμού έχασαν τις έδρες τους, ο Τέρνμπουλ φάνηκε να πιστεύει στη νίκη όταν απευθύνθηκε στους οπαδούς του σήμερα το πρωί στο Σίδνεϊ. “Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να σχηματίσουμε μια πλειοψηφική κυβέρνηση συνασπισμού”, δήλωσε. Σε μια μαχητική ομιλία, ο Τέρνμπουλ κατηγόρησε τους Εργατικούς του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, του 49χρονου Μπιλ Σόρτεν, ότι διεξήγαγαν μια εκστρατεία φόβου όσον αφορά το σύστημα υγείας και υποσχέθηκε πως θα ενώσει τους Αυστραλούς.”Οι εκλογές τελείωσαν. Δεν μένει πια παρά η καταμέτρηση. Είναι η στιγμή για να ενωθούμε για να βοηθήσουμε την Αυστραλία, για να υπηρετήσουμε την Αυστραλία”, δήλωσε. Έπειτα από μια μάλλον ανιαρή προεκλογική εκστρατεία, ο Τέρνμπουλ χρησιμοποίησε το σοκ που προκλήθηκε από την απόφαση των Βρετανών να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για να παίξει το χαρτί της οικονομικής σταθερότητας, ενώ τα κύρια μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας είχαν ταχθεί υπέρ του.
Τις τελευταίες ημέρες δεν έπαψε να υπογραμμίζει ότι, μπροστά στους φόβους για τις παγκόσμιες οικονομικές συνέπεεις του Brexit, είναι επιτακτικη ανάγκη να συνεχιστεί η πορεία που είχε ακολουθήσει η κυβέρνησή του. “Οφείλουμε να αντισταθούμε, οφείλουμε να έχουμε ένα σχέδιο που να απαντά στις ανάγκες της εποχής, μιας εποχής προκλήσεων και ευκαιριών”, υπογράμμισε ο Τέρνμπουλ, ο οποίος έχει επίσης διατελέσει δημοσιογράφος και δικηγόρος. Από την άνοδο στην πρωθυπουργία του Εργατικού Κέβιν Ραντ το 2007, έπειτα από μια δεκαετία στην εξουσία του φιλελεύθερου Τζον Χάουαρντ, η αυστραλιανή πολιτική υπήρξε ιδιαίτερα πολυτάραχη.
Ο Κέβιν Ραντ ανατράπηκε το 2010 από την Εργατική Τζούλια Γκίλαρντ, πριν ξαναπάρει την εξουσία το 2013 και την παραδώσει και πάλι μερικούς μήνες αργότερα, έπειτα από βουλευτικές εκλογές, στον Τόνι Άμποτ, που κι αυτός ανατράπηκε τον Σεπτέμβριο από τον Τέρνμπουλ.
Οι Εργατικοί του Σόρτεν διεξήγαγαν μια κλασική προεκλογική εκστρατεία, υποσχόμενοι επενδύσεις στην υγεία και την παιδεία, περισσότερη φορολογική δικαιοσύνη και ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο Τέρνμπουλ προέβαλε την οικονομική εμπειρογνωμοσύνη της ομάδας του, σε μια περίοδο που η Αυστραλία, η οποία δεν έχει γνωρίσει ύφεση εδώ και 25 χρόνια, διαπραγματεύεται το τέλος της χρυσής εποχής των ορυχείων. Υποσχέθηκε μειώσεις φόρων και υπερασπίσθηκε τη μεταναστευτική πολιτική του, για την οποία δέχεται πολλές κατηγορίες. Η Αυστραλία απωθεί συστηματικά τα πλοία με παράτυπους μετανάστες που την πλησιάζουν. Αυτοί που καταφέρνουν να αποβιβαστούν κρατούνται σε καταυλισμούς χωρίς καμιά ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στο έδαφος της Αυστραλίας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP, Σίδνεϊ, Αυστραλία
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3.7.2016, Μ. Ιγνατίου