Σε εφαρμογή βρίσκεται πλέον οργανωμένο σχέδιο απομάκρυνσης των υπερεξουσιών από το Βερολίνο. Το δημοψήφισμα αυτό θα αφορά την μετανάστευση και σε περίπτωση που εγκριθεί από το λαό, η ΕΕ θα πρέπει να δώσει περισσότερες εξουσίες στα κράτη μέλη αφαιρώντας τις δικαιοδοσίες του Βερολίνου. Άγνωστο αν θα το δεχτούν οι Μέρκελ-Σόιμπλε. Στην ουσία πρόκειται για ένα έμμεσο δημοψήφισμα αποχώρησης.
“Πρέπει να δώσουμε μάχη για να αποδείξουμε στον κόσμο ότι είναι εφικτό να καταρτιστεί μια πολιτική της ΕΕ για τη μετανάστευση που θα συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα της Ουγγαρίας”, υπογράμμισε ο Όρμπαν μερικές ημέρες μετά την ψήφο υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.
“Θα είναι ένας μακρύς αγώνας για τον οποίο θα χρειαστώ μια ισχυρή εντολή, κάτι που δεν μπορεί να εξασφαλιστεί χωρίς ένα δημοψήφισμα”, συνέχισε ο Όρμπαν, ο οποίος λέει πως θέλει η χώρα του να παραμείνει στην ΕΕ, αλλά με περισσότερες εθνικές εξουσίες.
Ο Όρμπαν προσπαθεί να κινητοποιήσει και τη Σλοβακία η οποία επίσης εναντιώνεται στο σχέδιο μετεγκατάστασης και αυτή την εβδομάδα εντάχθηκε σε μια ομάδα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών της ΕΕ που καλούν να περιοριστούν οι εξουσίες της Κομισιόν, μετά την ψήφο υπέρ του Brexit.
“Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του συστήματος του Δουβλίνου”, δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.
“Θεωρούμε ότι είναι βλακώδες, διότι αυτό ακριβώς θα συνεχίσει να διχάζει την Ευρώπη, το ότι οι χώρες μέλη θα αναγκάζονται να πληρώνουν 250.000 ευρώ για κάθε μετανάστη που θα αρνούνται να υποδεχθούν”, πρόσθεσε.
Ο Όρμπαν προειδοποιεί ότι η μεταναστευτική κρίση ίσως οδηγήσει κι άλλες χώρες εκτός ΕΕ.
Προχθές ο προσωπάρχης του Όρμπαν, ο Γιάνος Λάζαρ, πήγε ακόμη παραπέρα, καθώς έγινε ο πρώτος ούγγρος κυβερνητικός αξιωματούχος που δήλωσε δημόσια ότι θα τασσόταν υπέρ της αποχώρησης της χώρας του από την ΕΕ!
“Αυτό το δημοψήφισμα δεν είναι καλό”, σχολίασε ευρωπαίος διπλωμάτης, εκτιμώντας ότι θα μπορούσε να προκαλέσει “ζημιά” στην Ουγγαρία.
“Εντάξει, ίσως η ΕΕ να είναι λίγο άρρωστη, ίσως η ΕΕ να έχει γρίπη. Αλλά δεν αντιμετωπίζεις τη γρίπη με χημειοθεραπεία. Αυτό μοιάζει να προσπαθεί να κάνει ο Όρμπαν. Και το Brexit μπορεί να ενισχύσει πολιτικούς σαν κι αυτόν σε όλη την Ευρώπη”, πρόσθεσε.
Το Brexit έθεσε σε κίνηση τους μηχανισμούς διάλυσης και περιορισμού του Βερολίνου…
Δημοψήφισμα αποχώρησης από την ΕΕ και στην Αυστρία αν μπει η Τουρκία στην ΕΕ! – Τέλος τα «μπουρκίνι» από δημόσιες πισίνες
Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει να δεχθεί ως μέλος της την Τουρκία τότε θα κάνουμε δημοψήφισμα αποχώρησης από την ΕΕ, δήλωσε ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο επικεφαλής του Κόμματος της Ελευθερίας της Αυστρίας (FPO) ο οποίος έπεσε θύμα νοθείας στις αυστριακές κάλπες.
Η ΕΕ σε αγαστή συνεργασία με το εγχώριο κατεστημένο της Αυστρίας προσπάθησαν να του “κλέψουν” τη νίκη στις εκλογές – είχε ηττηθεί με 49,7% έναντι 50,3%- αλλά το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε επανάληψη των εκλογών λόγω παρατυπιών σε 94 από τις 117 εκλογικές περιφέρειες!
Αυτόπτες μάρτυρες είχαν καταθέσει μάλιστα ότι καταχωρήθηκαν ψήφοι χωρίς να διαβαστούν!
«Πιστεύω ότι οι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν ότι οι πολιτικές δομές μπορούν να αλλάξουν και ότι η Αυστρία θα συμβάλει στο να καταστεί η Ευρώπη καλύτερη. Υπάρχει ωστόσο μία εξαίρεση. Αν η ΕΕ αποφασίσει να εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της» είπε ο Χόφερ και πρόσθεσε ότι υπό αυτές τις συνθήκες «οι Αυστριακοί θα πρέπει να ερωτηθούν εάν θέλουν κάτι τέτοιο».
«Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη για δημοψήφισμα (για την συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ) στην Αυστρία, και ότι η Ένωση θα αναπτυχθεί με θετικό τρόπο», τόνισε ο Χόφερ, «αλλά είμαι απόλυτα βέβαιος ότι ο αυστριακός λαός δεν θα δεχθεί ποτέ την Τουρκία στην Ένωση», πρόσθεσε.
Ο Χόφερ υποστήριξε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να πάρει το μάθημα της από το δημοψήφισμα στη Βρετανία και να μοιράσει τις εξουσίες μεταξύ των Βρυξελλών και των πρωτευουσών των 27 κρατών-μελών.
«Φυσικά και ανησυχώ για το μέλλον της ΕΕ (από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος). Σέβομαι την απόφαση του βρετανικού έθνους, όπως πρέπει να γίνονται σεβαστές όλες οι δημοκρατικές αποφάσεις», είπε.
«Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ΕΕ δημιουργήθηκε για τους λαούς και όχι για τους γραφειοκράτες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταλήξουμε σε καλύτερες συμφωνίες και να προωθήσουμε τη συμμετοχή των πολιτών στις ευρωπαϊκές διαδικασίες», δήλωσε ο Χόφερ.
«Εάν η ΕΕ επιλέξει το σωστό δρόμο, δεν θα υπάρχει ανάγκη για δημοψήφισμα στην Αυστρία» υποστήριξε ο Χόφερ στο RT.
Χτες όπως σας αποκάλυψε το pronews.gr, η ΕΕ δέχτηκε νέα «σφαλιάρα» λίγες ημέρες μετά το Brexit καθώς την επανάληψη του δευτέρου γύρου των αυστριακών προεδρικών εκλογών της 22ας Μαΐου αποφάσισε το αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο, εγκρίνοντας την προσφυγή που είχε καταθέσει πριν τρεις εβδομάδες κατά του εκλογικού αποτελέσματος το αντιπολιτευόμενο καθαρό δεξιό Κόμμα των Ελευθέρων (δείτε σχετικά πατώντας ΕΔΩ).
Ο υποψήφιος, Νόρμπερτ Χόφερ, είχε ηττηθεί οριακά με ποσοστό 49,7%, έναντι 50,3% του νικητή των εκλογών και υποψήφιου των Πράσινων Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν παρά το γεογονός ότι στην κανονική εκλογική διαδικασία ήταν μπροστά σχεδόν 1,5 μονάδα και τελικώς έχασε μετά την ύποπτη τελικά όπως αποδείχτηκε καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων.
Σημειώνεται ότι ο Νόρμπερτ Χόφερ πρόσφατα μετά το δημοψήφισμα του Brexit ζήτησε να διεξαχθεί και στην Αυστρία δημοψήφισμα με ανάλογο ερώτημα εξόδου της Αυστρίας από την ΕΕ. Η ΕΕ «ιδρώνει» μόνο στην ιδέα ότι ο Χόφερ θα γίνει πρόεδρος.
Οι επιστολικές ψήφοι παράδοξα κατά συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκαν υπέρ του υποψήφιου των «Πρασίνων» δημιουργώντας εύλογες απορίες στον Νόρμπερτ Χόφερ που και ο ίδιος αναρωτήθηκε κατά πόσο είναι δυνατό να μην έχει καθόλου απήχηση στους Αυστριακούς του εξωτερικού.
Το ενδιαφέρον όμως έγκειται στην δήλωση του προέδρου του Δικαστηρίου Gerhart Holzinger, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η εκλογική διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί διότι «κατόπιν έρευνας σε ολόκληρη τη χώρα αποκαλύφθηκαν ανωμαλίες στη ψηφοφορία ορισμένων περιφερειών».
Αν και ο ρόλος του προέδρου είναι κυρίως τελετουργικός, έχει μεγάλη συμβολική σημασία και το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει μια στροφή του αυστριακού λαού σε καθαρά πιο εθνικές στατηγικές.
Η εκλογή του Νόμπερτ Χόφερ είναι πλέον πολύ πιο πιθανή. Πολλοί αναποφάσιστοι θα τον επιλέξουν καθώς αποκαλύφθηκε ότι η ΕΕ εμπόδισε την εκλογή του σε συνεργασία με ντόπιους παράγοντες «by any means necessary».
Ήδη στην απαγόρευση των «μπουρκίνι», μαγιό που καλύπτει όλο το σώμα και φορούν οι συντηρητικές μουσουλμάνες, προχώρησε η αυστριακή κωμόπολη Χάινφελντ στη δημοτική πισίνα, σύμφωνα με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Το τοπικό συμβούλιο υιοθέτησε «αυστηρότερο ενδυματολογικό κώδικα» μετά από πρόταση του Κόμματος της Ελευθερίας που διεκδικεί την προεδρία της χώρας, αφότου το Αυστριακό Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε την επανάληψη των προεδρικών εκλογών.
«Σε σχέση με τους κανόνες κολύμβησης, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι με την εγκριθείσα τροποποίηση. Στο εξής το κείμενο [των κατευθυντήριων γραμμών] διατυπώνεται ώστε να εξασφαλίζεται, ότι κανένα άτομο που φοράει μπουρκίνι δεν θα εισέρχεται στην πισίνα» τόνισε ο Πέτερ Τέρζερ ένα μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου και του Κόμματος της Ελευθερίας, ο οποίος εισηγήθηκε την αμφιλεγόμενη απαγόρευση.
Ο πρόεδρος της Tσεχίας ανακοίνωσε δημοψήφισμα για ΕΕ-ΝΑΤΟ – Παρέμβαση Χ.Κίσινγκερ για το Brexit
Τις τελευταίες της ημέρες φαίνεται ότι ζει η ΕΕ στη μορφή όπως είναι τώρα καθώς πριν λίγο ο πρόεδρος της Τσεχίας Milos Zeman ανακοίνωσε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ενώ το “γεράκι” της διπλωματίας Χ.Κίσινγκερ πραγματοποίησε άκρως ενδιαφέρουσα παρέμβαση για το Brexit.
Εντύπωση προκαλεί ο τρόπος που μιλάει για μια ΕΕ σαν μια “άμορφη μάζα” και τις ευθύνες που επιρρίπτει στους πολίτες της ΕΕ για το προσφυγικό επειδή είμαστε “απρόθυμοι να δεχτούμε τη διαφορετικότητα”.
Βέβαια ο ηγέτης της Τσεχίας είπε ότι θα λάβει θέση υπέρ της παραμονής της χώρας του και στους δύο οργανισμούς, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι θα βγει σίγουρα «παραμονή».
«Δεν συμφωνώ με εκείνους που υποστηρίζουν την απόσυρση της χώρας από την ΕΕ αλλά θα κάνω τα πάντα για να οργανώσω δημοψήφισμα για εκείνους όπου θα μπορέσουν να εκφράσουν τη γνώμη τους. Το ίδιο ισχύει και για τη συμμετοχή στο ΝΑΤΟ».
Στην Τσεχία, η ικανοποίηση από τη συμμετοχή στην Ε.Ε. έχει υποχωρήσει στο 25% σύμφωνα με έρευνα του Απριλίου, από 32% ένα χρόνο πριν.
Το σκηνικό στην ΕΕ αναμένεται να αλλάξει ριζικά καθώς και στην Ιταλία πρωτεύει δημοσκοπικά ένας ακόμα ευρωσκεπτικιστής ο Μπέπε Γκρίλο ο οποίος έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την έξοδο της Ιταλίας από την ΕΕ (αν και το ιταλικό σύνταγμα δεν το προβλέπει έχει όμως τη σημασία του)
Προβάδισμα δύο μονάδων του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) στην πρόθεση ψήφου των Ιταλών σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών αποτυπώνει δημοσκόπηση την οποία δημοσιεύει την Παρασκευή η εφημερίδα La Repubblica.
Το κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέμπε Γκρίλο εξασφαλίζει ποσοστό 32,3%, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ακολουθεί με 30,3%.
O πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger, υποστήριξε ότι το Brexit αποτελεί «ευκαιρία» για την Ευρώπη και οι ΗΠΑ έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον της ηπείρου.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Kissinger χαρακτήρισε το Brexit ως «Κλασική απεικόνιση του νόμου των αθέλητων συνεπειών». Επιπλέον αναγνώρισε ότι η ψήφος ήταν γεμάτη συναισθηματισμούς.
Ο Kissinger παραμένει αισιόδοξος για το μέλλον και συμβουλεύει τη Βρετανία να διατηρήσει καλές σχέσεις με την Ευρώπη ενώ πιστεύει ότι υπάρχουν πιθανότητες για τη Βρετανία να επιστρέψει στην Ευρώπη στο μέλλον καθώς όπως λέει δεν πρέπει να υπάρχει τιμωρία αλλά διαπραγμάτευση για να υπάρχει ενότητα….
«Η ΕΕ δεν πρέπει να συμπεριφερθεί στη Βρετανία ως ένα δραπέτη από τη φυλακή αλλά ως ένα πιθανό συμπατριώτη»…
«Η επίδραση της Βρετανικής ψήφου είναι τόσο βαθιά επειδή τα συναισθήματα που αντανακλά δεν περιορίζονται στη Βρετανία ή στην Ευρώπη».
«Η πιο δημοφιλής αντίδραση στους θεσμούς της ΕΕ υπάρχει και στις μεγαλύτερες χώρες ειδικά τη Γαλλία και την Ισπανία».
«Παρόλ’ αυτά προκαλώντας την έκφραση του συναισθήματος και αγνοώντας τις συνέπειες δημιουργείται ένα μονοπάτι μεγαλύτερης απογοήτευσης».
«Υπήρχε σφοδρή διαμάχη στη Βρετανία σε όλο το πολιτικό πλέγμα και το Brexit ήταν κάτι αναπάντεχο ακόμη και από τους περισσότερους υποστηρικτές».
«Πολλοί υποστηρικτές του Brexit αιφνιδιάστηκαν από την επιτυχία τους»…
«Όλα αυτά τα στοιχεία έχουν ξεπεραστεί επειδή το Ευρωπαϊκό όραμα που δημιουργήθηκε επί δεκαετίες έχει αναπτυχθεί σε κάτι «σκληρωτικό». Οι εσωτερικές διαμάχες της ΕΕ έχουν αυξηθεί και επικεντρωθεί σε δομικές αντιπαραθέσεις. Στη διαδικασία, το όραμα που υποκινεί τη θυσία έχει αποδυναμωθεί».
«Η ιστορική ψήφος δείχνει ότι οι ανησυχίες της Ευρώπης έχουν αυξηθεί μυωπικά στα χρόνια που έχουν περάσει από το Σχέδιο Μάρσαλ».
«Σε πολύ μεγάλο βαθμό η Ευρώπη σήμερα έχει απορροφηθεί στην διαχείριση των δομικών προβλημάτων και δεν εργάζεται πάνω στους σκοπούς της. Από την παγκοσμιοποίηση της μετανάστευσης, η προθυμία θυσίας έχει αποδυναμωθεί. Αλλά το καλύτερο μέλλον δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς θυσίες προς το παρόν. Μια κοινωνία απρόθυμη να αποδεχτεί αυτή την διαφορετικότητα πέφτει σε τέλμα και μέσα στις δεκαετίες απορροφά την ουσία».
Βασίλης Καπούλας – Pronews
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2.7.2016