Περί εκλογικού συστήματος και νομοθεσίας

Όπως όλοι οι Έλληνες έτσι και εγώ παρακολουθώ με ανησυχία τις διεθνείς εξελίξεις (προσφυγικό ζήτημα, τρομοκρατικές επιθέσεις, έξοδος Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση κ.α.) καθώς και  τις επιπτώσεις αυτών στην χώρα μας και στην καθημερινότητα μας.

Επίσης ως  αυτοδιοικητικός με  πολύχρονη συμμετοχή στα τοπικά  δρώμενα,  παρακολουθώ τόσο τη διακυβέρνηση της χώρας με τα όποια λάθη από το ΣΥΡΙΖΑ  όσο και τη διαχείριση του Δήμου Κεφαλονιάς  με τις γκρίζες πλευρές της  από τη νυν δημοτική αρχή.

Το άρθρο του Αλέκου Καλαφάτη, ενός ανθρώπου –  πολιτικό κεφάλαιο  για τον τόπο μας,  σχετικά  με την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο εκλογικό μας σύστημα, με προβλημάτισε.

Και βέβαια  συμμερίζομαι την ανάγκη για  εθνική ομοψυχία και πολιτική συνεννόηση,  τις οποίες και «απαιτεί»  η χώρα μας αυτές τις δύσκολες στιγμές. Πώς όμως μπορούμε να ξεχάσουμε ότι η εφαρμογή  της απλής αναλογικής αποτελεί πάγιο αίτημα πολλών δεκαετιών; Δεν ήρθε στο προσκήνιο ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Για μένα προσωπικά δεν τίθεται θέμα λανθασμένης χρονικής στιγμής εφαρμογής ενός αναλογικότερου συστήματος. Για μένα όλος ο πολιτικός κόσμος οφείλει να προχωρήσει στην αλλαγή του υπάρχοντος εκλογικού νόμου.

Η αναζήτηση εθνικής συναίνεσης, εθνικής ομοψυχίας  και πολιτικής ωριμότητας δεν σχετίζεται  με το εκλογικό σύστημα.  Σχετίζεται  με τη γενικότερη πολιτική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας και τον χειρισμό των εξελίξεων και προβλημάτων που καλείται η χώρα  μας να διαχειριστεί σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε τόσο ως άτομα όσο και ως κοινωνία.

Θεόφιλος Μιχαλάτος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1.7.2016