Νέα από ΠΙΝ

Την 7η Δεκεμβρίου 2015 ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπέγραψε αντιστοίχως την έγκριση διάθεσης πίστωσης ποσού 4,2 εκ. ευρώ  για το έργο “Δημιουργία υποδομής προεργασίας, δεματοποίησης, κομποστοποίησης και ταφής υπολειμμάτων οικιακών αποβλήτων Νομού Κερκύρας”, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής υποέργα:

1. “Προμήθεια εξοπλισμού υποδοχής, τεμαχισμού, δεματοποίησης και κομποστοποίησης απορριμμάτων”

2. “Κατασκευή υποδομών εκφόρτωσης, δεματοποίησης και εναπόθεσης απορριμμάτων και

3. Κατασκευή ΧΥΤΥ ταφής δεμάτων.

Τελικός δικαιούχος ορίστηκε ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Κέρκυρας και φορέας υλοποίησης του έργου η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Κέρκυρας.

Την 5η Απριλίου 2016 η Δ/νση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της ΠΙΝ με έγγραφό της προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας, ενημερώνει ότι υπάρχει ήδη κατατεθειμένο στην Τράπεζα της Ελλάδας το ποσό των 500.000 ευρώ, από την κατανομή της χρηματοδότησης για το ως άνω έργο. Επισημαίνει δε ότι οι μεταβιβάσεις πιστώσεων γίνονται τμηματικά και ανάλογα με την πρόοδο εκτέλεσης του έργου καθώς και ότι μέχρι 31-12-2016 θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί πληρωμές, διότι υπάρχει κίνδυνος επιστροφής του ποσού της κατανομής στα αδιάθετα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με το ίδιο έγγραφο καλείται ο φορέας υλοποίησης του έργου να επισπεύσει τις διαδικασίες εκτέλεσης ώστε να υπάρξουν δεσμεύσεις των υποέργων (συμβάσεις, λογαριασμοί κλπ) έως τις 31/12/2017.

Στον επόμενο μειοδότη του έργου ανατέθηκε η αποκατάσταση του παράκτιου τείχους του ΝΑΟΚ & της παραλιακής της Γαρίτσας Κέρκυρας

Τον Απρίλιο του 2012 εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο “Αποκατάσταση του παράκτιου τείχους στη θέση ΝΑΟΚ, κρηπιδωμάτων, πεζοδρομίων και στηθαίων στην παραλιακή λεωφόρο Γαρίτσας στην Κέρκυρα”, με δικαιούχο τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας.

Έκτοτε, και μέχρι που ανέλαβε η παρούσα Περιφερειακή Αρχή, η πορεία του έργου υπήρξε προβληματική, ενώ διαπιστώθηκαν αστοχίες στην αρχική μελέτη και εμπλοκές με τον εργολάβο.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, απαντώντας τον Απρίλιο του 2016, σε σχετική επερώτηση του επικεφαλής της παράταξης “Κίνηση Επτανησίων Πολιτών” Αλέξανδρου Δεσύλλα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, η ΠΙΝ είχε ζητήσει από την ανάδοχο εταιρεία να άρει το αίτημα λύσης της σύμβασης και να συνεχιστούν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του έργου.

Με ευθύνη της αναδόχου εταιρείας και παρότι τακτοποιήθηκαν οι οικονομικές εκκρεμότητες που προέκυψαν από τις πρόσθετες εργασίες που απαιτούνταν για το έργο, αλλά και παρά  τις επανειλημμένες συσκέψεις μεταξύ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπηρεσιακών παραγόντων, Διαχειριστικής Αρχής και εργολήπτριας εταιρείας, η συνέχιση των εργασιών δεν κατέστη δυνατή.

Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, αφού εξάντλησε όλα τα χρονικά περιθώρια και τα νόμιμα μέσα, έκανε αποδεκτό το αίτημα λύσης της σύμβασης που είχε καταθέσει ο εργολάβος. Στη συνέχεια και βάσει του άρθρου 61 παρ. 13 του Ν. 3669/2008 και μετά την αυτοδίκαιη διάλυση της σύμβασης, προσκλήθηκε η δεύτερη μειοδότρια εταιρεία από τη Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών ΠΕ Κέρκυρας, να αναλάβει ως έχουσα τις νόμιμες προϋποθέσεις την ολοκλήρωση του  έργου, η οποία και κατέθεσε αίτηση αποδοχής για την ολοκλήρωση της διαλυθείσας σύμβασης.

Με σημερινή απόφασή της, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων έκανε αποδεκτή την εισήγηση της Δ/νσης Τεχνικών Έργων ΠΕ Κέρκυρας για ανάθεση και σύναψη σύμβασης με τον επόμενο κατά σειρά μειοδότη του έργου, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να αποκατασταθεί η ασφάλεια, η αισθητική και η λειτουργικότητα του τείχους του ΝΑΟΚ και της παραλιακής λεωφόρου Γαρίτσας Κέρκυρας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1.7.2016