Ε. Λειβαδά: «Ιδού γέγονεν ο δούλος του Θεού Γεράσιμος εις διάκονον της του Χριστού Εκκλησίας…»

Η χειροτονία του μοναχού Γερασίμου και το ετήσιο πολυαρχιερατικό μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου Φωκά

Σήμερα, Κυριακή 25 Ιουνίου 2016 ετελέσθησαν στον κεντρικό ναό στην Ι.Μονή Αγίου Γερασίμου δυο εξόχως σημαίνοντα γεγονότα: η χειροτονία εις διάκονον του μοναχού Γερασίμου (κατά κόσμον Αποστόλη Χαραλαμπάτου) και το ετήσιο μνημόσυνο του πολύκλαυστου μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου Φωκά από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο συλλειτουργούντος με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, Κερνίτσης κ. Χρύσανθο, και Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιο.

«Γίνομαι διάκονος του Θεού του υψίστου» υποσχέθηκε ο μοναχός Γεράσιμος κατά τον χειροτονητήριο λόγο του. Αναφέρθηκε με συγκίνηση στην τόσο καθοριστική για την υπόλοιπη ζωή του γνωριμία του με τον πνευματικό του πατέρα πολυαγαπημένο Γεράσιμο Φωκά, μια γνωριμία που πραγματοποιήθηκε στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Βλαχάτων Λειβαθούς όταν ο Αποστόλης ήταν παιδί κι ο πατέρας Γεράσιμος διάβαζε τα ιερά ευαγγέλια με δάκρυα στα μάτια. «Αυτός με εξοικείωσε με τη γλώσσα των ιερών κειμένων. Έμαθα τον άνθρωπο του Θεού κοντά του. Ευχηθείτε να του μοιάσω στο ελάχιστο της ελεημοσύνης του» είπε κι ευχαρίστησε την ηγουμένη του Αγίου Γερασίμου Κασσιανή και τη συνοδεία της κοντά στις οποίες διακόνησε τον Μεγάλο Άγιό μας ως νεωκόρος για μεγάλο διάστημα. Ευχαρίστησε επίσης τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο, τους γονείς του που του δίδαξαν τον δρόμο της Εκκλησίας, και έκλεισε τον λόγο του αιτώντας: «Θεέ μου, αξιώσέ με να δεχθώ τον πρώτο βαθμό ιεροσύνης».

Ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ.Δημήτριος εκφωνώντας τον λόγο του μίλησε για ημέρα χαρμολύπης. Χαράς για την εισαγωγή νέου προσώπου στην τοπική μας εκκλησία και λύπης λόγω της τέλεσης του μνημοσύνου του πολύκλαυστου Γερασίμου Φωκά. Έφερε ως παράδειγμα στον υπο χειροτονία διάκονο Γεράσιμο την άυλη εμφάνιση του Αγίου Πέτρου στον Λέοντα επίσκοπο Ρώμης, την συγχώρηση που του μετέφερε εκ μέρους του Θεού για τις πράξεις του, ενώ: «θα δώσεις απολογία για τις χειροτονίες που έπραξες». Εξέφρασε την πεποίθησή του για την αξιοσύνη του νέου διακόνου και συνέχισε: «Θα ανήκεις στον μοναχικό κλήρο της Εκκλησίας μας. Δυο πράγματα θα σκέφτεσαι: Ου γαρ ήλθον διακονηθήναι, αλλά διακονήσαι. Και: Όποιος θέλει να είναι πρώτος ανάμεσα στους ανθρώπους «έσται αυτών διάκονος». Κλείνοντας, τον διαβεβαίωσε πως: «οι ευχές όλων μας δεν θα σου λείψουν» κι αναφώνισε: «Άξιος».

Ακολούθησε το «Ησαΐα χόρευε», και ο Δεσπότης μας προς τον νεοχειροτονηθέντα: «Η θεία Χάρις προχειρίζεται διάκονον Γεράσιμον» και «Δώρισε την Χάριν και καταξίωσον αυτόν της Σης αγιότητος». Στην συνέχεια τον ενέδυσαν με τα λειτουργικά ενδύματα –το στιχάριο, τα επιμανίκια, το οράριο, το καλυμμαύκι-, οι πιστοί εκαλούντο να επιβεβαιώσουν την αξιοσύνη του και στο τέλος όλοι μαζί έψαλαν τον ύμνο: «Τις θεός μέγας ως ο Θεός ημών, συ εί ο Θεος ο ποιών θαυμάσια μόνος».

Ο Σεβασμιώτατος Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεώργιος έλαβε τον λόγο καθώς υπήρξε προσωπικός φίλος «συμπροσευχητής και συλλειτουργός του ηγαπημένου αδελφού Γερασίμου». Μίλησε για αυτόν από καρδιάς. Αναφέρθηκε στην εξέχουσα και ταπεινή συνάμα προσωπικότητά του, στις σπάνιες αρετές του, στην σεμνότητα, στην ταπείνωση, στην αγάπη που τόσο τον διέκριναν. «Στόχευσε στην αιωνιότητα» τόνισε. «Ο πλούτος της αγάπης και της διακονίας του υπερβαίνουν κάθε όριο. Ακούραστος πρωτεργάτης του καλού, φωτεινό παράδειγμα που συνδύαζε υψηλή χάρη, ιεροσύνη και χαρίσματα πνευματικά, έφυγε πλήρης αρετών κι ελπίδος». Για τα πλούσια πνευματικά χαρίσματα, αλλά και για το γνήσιο εκκλησιαστικό ήθος μίλησε απευθυνόμενος στον τωρινό μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο. «Επάξια η εκλογή σας, απαλύνει τον πόνο μας. Με εσάς προσετέθη ένας αληθινός άγιος στη χορεία των αρχιερέων. Σας ευχόμαστε υγεία, δύναμη και μακρά αρχιερατία» είπε.  Προς δε τον νεοχειροτονηθέντα: «Άξιος ο νέος Γεράσιμος».

Ο Σεβασμιώτατος Σισανίου κ. Παύλος, παίρνοντας τον λόγο, μίλησε για την χαρά καθώς το πνευματικό παιδί τού Γερασίμου Φωκά, το πνεύμα του οποίου είναι γέφυρα ανάμεσα στην Εκκλησία και σε εμάς, «σήμερα εισέρχεται εις την ζώσαν Εκκλησίαν».

Κλείνοντας το τόσο υψηλό και φωτισμένο αρχιερατικό συλλείτουργο ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ.Δημήτριος, αποτείοντας, με ευγένεια και ταπεινότητα, τιμή στο πρόσωπο του μακαριστού προκατόχου του κυρού Γερασίμου Φωκά, αναφέρθηκε στην ονοματοδοσία της πλατειούλας ανάμεσα στο Επισκοπείο και στην Παναγία τη Ρακαντζή, εις ανάμνηση του  μακαριστού  Μητροπολίτη, καθώς επίσης και στην κατασκευή προτομής του, ενέργειες και οι δυο που φέρουν την έγκριση του Δημάρχου Κεφαλλονιάς κ. Παρίση, του Δημοτικού Συμβουλίου και του Συμβουλίου του Δημοτικού Διαμερίσματος Αργοστολίου. Για δε την κατασκευή της προτομής συστάθηκε 5μελής επιτροπή προεδρεύοντος του ιδίου και με μέλη τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Π. Δρακουλόγκωνα, την Βουλευτή κ. Α. Θεοπεφτάτου, τον Δήμαρχο κ. Α. Παρίση και τον Πρόεδρο του Δ.Δ. Αργοστολίου κ. Λ. Νιφοράτο. Συνεχίζεται δε η λειτουργία του τραπεζικού λογαριασμού και όποιος επιθυμεί μπορεί να συμβάλλει στην δημιουργία της προτομής.

Ε. Λειβαδά

Σύντομο βιογραφικό του μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου Φωκά

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κυρός Γεράσιμος (κατά κόσμον Ευάγγελος-Γεράσιμος Φωκάς) γεννήθηκε την 25η Μαρτίου 1951. Ήταν γιός του Σπυρίδωνα Φωκά και της Αναστασίας Λαγγούση και αδελφός του ακαδημαϊκού Αθανασίου. Μετά την εγκύκλια μόρφωσή του στο Αργοστόλι, φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1998. Μοναχός εκάρη το 1988 στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρό Σπυρίδωνα το 1989 στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, και πρεσβύτερος το 1998 στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου.

Υπηρέτησε ως Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κεφαλληνίας από το 1998 έως και το 2015. Στις 27 Μαΐου 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Κεφαλληνίας, διαδεχόμενος τον πνευματικό του πατέρα κυρό Σπυρίδωνα. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στο Κολωνάκι στις 31 Μαΐου 2015 από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο με τη συμμετοχή πλειάδας Αρχιερέων. Στον χειροτονητήριο λόγο του ο αείμνηστος Μητροπολίτης μεταξύ άλλων ανέφερε:  «Ήμουν 7-8 χρονών παιδί. Βαριά άρρωστη η μάνα μου κι είπαν οι γιατροί ότι θα πεθάνη. ‘Έχασα τον κόσμο’… με συμβούλεψαν τότε οι καλόγριες στον Άγιο: ‘να κάνεις κάθε μέρα την παράκληση της Παναγίας’. Έτσι μου είπαν. Υπήκουσα … με τις ικεσίες της Κυρίας Θεοτόκου έζησε η μάνα μου 35 ολόκληρα χρόνια… Συνήθισα από τότε να κάνω παρακλήσεις και ο Θεός μου χάρισε πολλές μητέρες, πολλούς πατέρες, πολλά αδέλφια και πολλά  παιδιά».

Απεβίωσε τα ξημερώματα της 22ας Ιουνίου 2015 στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Σωτήρος στον Χορτιάτη, όπου και είχε διανυκτερεύσει για να συμμετέχει στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Η ενθρόνισή του στο νησί μας είχε προγραμματιστεί από την Ιερά Σύνοδο για τις 2 Ιουλίου 2015. Η σορός του μεταφέρθηκε στην πατρώα γή του την ίδια ημέρα και τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό στο Αργοστόλι, ενώ την επόμενη ημέρα μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου όπου και πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο. Ετάφη δε κατόπιν επιθυμίας του στο κοιμητήριο κοντά στο καθολικό της Ι.Μονής του Αγίου που καθόρισε την πορεία του, του Αγίου Γερασίμου.