Η κουρά του μοναχού Γερασίμου (Απόστολου Χαραλαμπάτου) στην Ι.Μ. Θεμάτων

Εχθές, 23 Ιουνίου 2016 στην Ι. Μονή Θεμάτων στην Πύλαρο, έγινε η κουρά του μοναχού Γερασίμου, κατά κόσμον Απόστολου Χαραλαμπάτου.

Στην πολυαρχιερατική μυσταγωγική αυτή τελετή χοροστάτησαν ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλος, ο Μητροπολίτης Κερνίτσης κ. Χρύσανθος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος. Παρόντες ήταν μεγαλόσχημοι μοναχοί, η ηγουμένη Κασσιανή της Ι.Μ. του Αγίου Γερασίμου κι η ηγουμένη της Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Ανδριανή μετά των συνοδειών των, αρχιμανδρίτες και πολλοί πατέρες εντός κι εκτός της Ι. Μητροπόλεως Κεφαλληνίας, πλήθος πιστών, συγγενών και καλών φίλων του σεμνού και σεβαστικού πνευματικού παιδιού του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας Γερασίμου Φωκά, το όνομά του οποίου, τιμώντας την μνήμη του, επέλεξε να πάρει ο νέος μοναχός.

Ιδιαίτερα συγκινητικός και απόλυτα πνευματικός ο λόγος του Σεβασμιωτάτου Σιατίστης, προσέγγισε θέματα σωστής ανατροφής τέκνων, ελλείψεων και σύγχρονων προβλημάτων καθώς και επιλύσεών τους δια μέσω αγάπης και προσευχής. Μίλησε για τους δυο πόλους: την ενορία και το μοναστήρι, αλλά και για την αποστολή των μοναχών ως υποστηρικτών των ανθρώπων. «Όπου Θεός βούλεται, νικάται φύσεως τάξις» τόνισε κι έκλεισε τον χαιρετιστήριο λόγο του.

Την ιεροτελεστία της μοναχικής μύησης τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος. Στις θεόπνευστες ερωτήσεις του απαντούσε ο νέος μοναχός: «Ναι τού Θεού συνεργούντος τίμιε Δέσποτα» αφού εισήλθε από την δυτική πύλη ενδεδυμένος στα λευκά, γονυπετής κατά διαστήματα, ασπαζόμενος τις ιερές εικόνες κι αφού πήρε το ψαλίδι της κουράς του και το έδωσε τρεις φορές στον Μητροπολίτη. «Άνοιξον τα της καρδίας σου ώτα, αδελφέ» τον συμβούλευσε ο Σεβασμιώτατος κι ακολούθησαν τα: «Κείρεται», «ενδύεται χιτώνα», «λαμβάνει μανδύα μεγάλου αγγελικού σχήματος», «λαμβάνει τον σταυρόν αυτού επί τον ώμον», «περιζώνεται δύναμιν αληθείας», «υποδύεται υποδήματα ειρήνης», «καλύπτεται το καλυμαύκιον», «ενδύεται το κουκούλιον της ακακίας».

Με τα συγκλονιστικά αυτά λόγια εισήλθε ο Αποστόλης στην ποιμενική αυλή του Μεγάλου Ποιμένος και βαπτίστηκε με το όνομα του Μεγάλου Αγίου μας. Ειπώθηκε Γεράσιμος, κράτησε τον δικό του σταυρό και κομποσκοίνι και τη δική του λαμπάδα από τα χέρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και πήρε την άνοδο για «τον δρόμο των δυσκολιών, για τη χαρά της Εκκλησίας» όπως του είπε ο Σεβασμιώτατος κ. Δημήτριος. Του έδωσε ευχές από καρδιάς κι έκλεισε το σύντομο καλωσόρισμά του λέγοντας:  «Ο Άγιός μας, οι ευχές κι οι προσευχές όλων μας στήριγμά σου».

Αύριο, Σαββάτο, 25 του μηνός, στην Ι.Μ. Αγίου Γερασίμου θα τελεσθεί η χειροτονία του μοναχού Γερασίμου σε διάκονο και μετά το πέρας, το ετήσιο μνημόσυνο του πολυαγαπητού και μακαριστού Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κυρού Γερασίμου Φωκά.

Ευρυδίκη Λειβαδά