Το ΕΣΠΑ στην Κεφαλλονιά: 43.840.246 € για χρηματοδοτήσεις – Σε κίνδυνο τα κονδύλια

Διανομή των 43.840.246 ευρώ

Οχτώ (8) επιχειρήσεις κυρίως ΑΕ, απορρόφησαν περίπου 21.000.000 ευρώ, το 50% του συνολικού ποσού. Οι επτά (7) από αυτές είναι ξενοδοχειακές μονάδες  4 αστέρων και η μία (1) Αιολικό πάρκο.

Εβδομήντα (70) επιχειρήσεις κυρίως καταστήματα και εστιατόρια απορρόφησαν από 100.000 ευρώ έως 200.000 ευρώ.

700 (περίπου) ελεύθεροι επαγγελματίες (δικηγόροι, μηχανικοί)  μοιράστηκαν από 400 ευρώ έως 99.000 ευρώ για κάθε έργο.

Οι χρηματοδοτήσεις αφορούσαν δράσεις : επιδότησης Μικρομεσαίων επιχειρήσεων,  επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, προσλήψεις ανέργων επιστημόνων, προσλήψεις νέων έως 34 ετών,  επιχορήγηση νέων ελευθέρων επαγγελματιών από 22 έως 64 ετών, επιχορηγήσεις σε επιστήμονες , πρόσληψη ανέργων κ.λ.π.

Αναλύοντας περισσότερο τα στοιχεία θα διαπιστώσετε ότι το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων δόθηκε σε ελεύθερους επαγγελματίες είτε για τις ασφαλιστικές εισφορές υπαλλήλων τους, είτε για την λειτουργία του γραφείου /καταστήματός τους.  Δεν δημιουργήθηκαν δηλαδή νέες θέσεις εργασίας.  Απλά οι χρηματοδοτήσεις «βοήθησαν» στη συνέχιση της λειτουργίας πολλών εξ αυτών αποφεύγοντας ίσως «λουκέτα» λόγω του εξαιρετικά δυσμενούς οικονομικού κλίματος.

Βεβαίως  τα 34.072.898 ευρώ, τα οποία ήδη έχουν εισπραχθεί από τους δικαιούχους, δεν είναι και λίγα. Είναι «πολλά τα λεφτά» για τη μικρή τοπική αγορά της Κεφαλονιάς και ίσως αυτά να είναι η απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα «πως τα καταφέρνουμε και επιβιώνουμε ακόμα»!

Με μια πιο ευρεία ματιά στα στοιχεία αντιλαμβανόμαστε ότι ο τρόπος διανομής των χρηματοδοτήσεων δείχνει και την κατάσταση της τοπικής οικονομίας:

Δεν γίνονται ιδιωτικές επενδύσεις σε μεγάλα έργα, σε έργα τουριστικών υποδομών ενώ είναι ελάχιστη η συμμετοχή επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα .  Αυτό σημαίνει  περιορισμένη ανάπτυξη, επισφαλείς θέσεις εργασίας και άναρχη, ίσως και υπερβολική ,  για τα μεγέθη μας,  διόγκωση του αριθμού των ελεύθερων επαγγελματιών.

Μέσα από το ΕΣΠΑ αναδεικνύεται  η κατάσταση  της   οικονομίας της Κεφαλονιάς: ελεύθεροι επαγγελματίες, μικρά καταστήματα, οικογενειακές επιχειρήσεις, μεγάλος αριθμός άνεργων νέων επιστημόνων.   Εικόνα που δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης.

Το ΕΣΠΑ στα Ιόνια νησιά

Στην Κέρκυρα ο ιδιωτικός τομέας απορρόφησε 33.000.000 ευρώ , στη Ζάκυνθο 41.000.000 ευρώ  και  στη Λευκάδα 22.000.000 ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν  ότι η Κεφαλονιά με τα 34 εκατ. ευρώ έρχεται δεύτερη μετά την «πρωταθλήτρια Ζάκυνθο» στις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του ΕΣΠΑ.  Χρειάζεται όμως πολύ μελέτη και έρευνα για το πόσο απέδωσαν αυτά τα χρήματα σε κάθε μια από τις τοπικές κοινωνίες και κατά πόσο ενεργοποίησαν τη τοπική αγορά σε ποιοτικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά.

Έλλειψη αναπτυξιακού μοντέλου

Το ερώτημα καίριο:  Πως μπορεί να επιτευχθεί η ανάπτυξη στο νησί μας; Πως μπορούν να αξιοποιηθούν τόσο αυτοί οι πόροι που εκταμιεύτηκαν  ήδη   και πως μπορούν να αξιοποιηθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 , του νέου αναπτυξιακού νόμου που μόλις ψηφίστηκε  , των νέων εργαλείων χρηματοδότησης και από Τράπεζες, ώστε να γίνει η ανατροπή στα οικονομικά δεδομένα, προς αναπτυξιακή κατεύθυνση;

Δυστυχώς δεν μπορεί να γίνει αυτό.  Και δεν μπορεί να γίνει επειδή δεν υπάρχει έρευνα, δεν υπάρχουν μελέτες , δεν υπάρχει στόχος, δεν υπάρχει μοντέλο .   Ποιος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα : Που πάμε σαν τοπική οικονομία;  Ουδείς. Γιατί ουδείς φορέας ασχολήθηκε σε βάθος με το θέμα.  Χύμα στο κύμα και ότι προλάβουμε από το ΕΣΠΑ , ο καθένας για το μαγαζάκι του στον αγώνα της καθημερινότητας.  Για το αύριο καμία σκέψη, καμία πρόνοια.

Η τοπική μας οικονομία συνθλίβεται από τη γενική οικονομική κατάσταση. Θα έπρεπε να είχαν γίνει πολλά στο παρελθόν από Δήμους, Νομαρχίες, Επιμελητήρια και Υπουργεία για αντιμετωπίζαμε την σημερινή κρίση με λιγότερες απώλειες.

Προτάσεις από φωτεινά μυαλά , από νέους επιστήμονες , έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς. Οι πολιτικοί μας όμως –όλων των βαθμίδων  και χρωματισμών – τις  αγνόησαν,  και συνεχίζουν να τις αγνοούν έως και σήμερα .  Δυστυχώς η ανάπτυξη της Κεφαλονιάς δεν φαίνεται να είναι στα άμεσα ενδιαφέροντά τους!

http://anaptyxi.gov.gr/Analytika.aspx?mod=3&act=search&dim=06_24_619

Πηγή: Kefaloniapress anaptyxi.gov.gr  

Σε κίνδυνο τα κονδύλια του ΕΣΠΑ, λόγω καρτέλ

Ενδεχόμενο πάγωμα των πληρωμών από το ευρωπαϊκό περιφερειακό ταμείο (ΕΣΠΑ) για τα προγράμματα του 2014-2020 εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς, μετά από έρευνα στην Ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού, προέκυψε ότι δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις στην ανάθεση δημοσίων έργων.

Συγκεκριμένα, σε εσωτερικό γράμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύει η εφημερίδα Νew Europe με ημερομηνία 17 Μαΐου, αναφέρεται μεν ξεκάθαρα ότι οι ελληνικές αρχές θα εξετάσουν στις 21 Ιουλίου την υπόθεση, αλλά διευκρινίζεται ότι έχουν ήδη εντοπίσει τις εταιρείες που συμμετέχουν στο καρτέλ, οι οποίες δεν είναι άλλες από τις βασικές ελληνικές κατασκευαστικές και τις μεγάλες ξένες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

«Το καρτέλ», αναφέρει η επιστολή «ενδεχομένως να ήταν ενεργό για πάνω από 27 χρόνια, από το 1989 μέχρι το 2016, στον τομέα της οδοποιίας, στην κατασκευή σιδηρόδρομων, μετρό κλπ», ενώ επιβεβαιώνεται ότι μερικά από αυτά τα έργα έχουν «σίγουρα συγχρηματοδοτηθεί από τα ταμεία της Ε.Ε.»

Τι απαντά η Κομισιόν

Κληθείσα να σχολιάσει το δημοσίευμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκαθάρισε ότι δεν προβαίνει σε σχολιασμούς διαρροών, δηλώνοντας, ωστόσο, «ενήμερη για την υπόθεση».

«Αυτό είναι βασικά ένα θέμα των ελληνικών αρχών, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί στο δελτίο τύπου της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού με ημερομηνία 17 Μαΐου. H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει από τις ελληνικές αρχές λεπτομέρειες και θα εξετάσει την υπόθεση μόλις υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες. Οσον αφορά τα ευρωπαϊκά κονδύλια, είμαστε έτοιμοι να κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όταν ξεκαθαριστούν τα στοιχεία. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο», αναφέρει ακόμη.

Υπ. Οικονομίας: Συνεχίζεται απρόσκοπτα το ΕΣΠΑ

«Τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση», αναφέρει, από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομίας, σε διευκρινιστική δήλωση που εξέδωσε.

Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά:

«1. Η έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού βρίσκεται σε εξέλιξη και το πόρισμά της αναμένεται το επόμενο χρονικό διάστημα. Αφορά συμβάσεις μεγάλων δημοσίων έργων των προηγούμενων τεσσάρων προγραμματικών περιόδων.

2. Οι ελληνικές αρχές σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρακολουθούν το θέμα και θα προβούν σε όλες τις διορθωτικές κινήσεις που απαιτούνται και προβλέπονται στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σε σχέση με τις υπό έρευνα συμβάσεις.

3. Ως εκ τούτου, τα προγράμματα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 συνεχίζονται απρόσκοπτα βάσει των εγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων και με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».

Χαρίτσης: Δεν υπάρχει κανένα θέμα διακοπής

Μιλώντας στο ΣΕΒ υφυπουργός οικονομίας, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξανδρος Χαρίτσης τόνισε “Δεν υπάρχει καμία περίπτωση διακοπής των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε φήμες από την Ευρώπη”.

Πηγή: http://www.skai.gr