Με τον Πρέσβη της Σλοβακίας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Ο κ. Michalko, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα 8 χρόνια, τα 4 από τα οποία ως Πρέσβης της χώρας του και μιλά την Ελληνική γλώσσα, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολιτισμό των Ιονίων Νήσων, ειδικά για τη μουσική, ενημερώνοντας τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την πρόθεσή του να δημιουργήσει γέφυρες με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να υπάρξει ανταλλαγή και συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού και της  ιστορίας. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για πολιτιστικές ανταλλαγές, επεσήμανε, καθώς στη Σλοβακία υπάρχει ισχυρή παράδοση στις τέχνες, κυρίως στην όπερα.

Ο Σλοβάκος Πρέσβης ενημέρωσε επίσης τον Περιφερειάρχη για τις επαφές που θα έχει με επιχειρηματίες από την Κέρκυρα, μέσω του Επιμελητηρίου Κέρκυρας, και αναφέρθηκε στη δυνατότητα εμπορικής συνεργασίας. Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Θεόδωρος Γαλιατσάτος τον ενημέρωσε για τα εξαιρετικής ποιότητας τοπικά προϊόντα της Ιόνιας γης, όπως το λάδι, το κρασί, το μέλι και τα προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας, που ήδη εξάγονται στο εξωτερικό.

Η ανάπτυξη της Σλοβακίας είναι 3,5% ετησίως, ενημέρωσε ο κ. Michalko, συμπληρώνοντας “ελπίζουμε ότι και η Ελλάδα θα ακολουθήσει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης σύντομα”, τονίζοντας την αγάπη του για τη χώρα και τους ανθρώπους της.

Όσον αφορά στον τουρισμό ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δήλωσε την ικανοποίησή του για τη δρομολόγηση απευθείας πτήσεων που συνδέουν την Κέρκυρα με την Μπρατισλάβα, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει το ενδιαφέρον Σλοβάκων για να επισκεφθούν τα Ιόνια Νησιά και δήλωσε ότι ήδη οι επισκέπτες από τη Σλοβακία δείχνουν ενδιαφέρον για τουρισμό, κυρίως στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

“Η Ελλάδα είναι σημαντικός προορισμός για τους Σλοβάκους και η Σλοβακία υποδέχεται πολλούς Έλληνες φοιτητές” δήλωσε και ο Σλοβάκος Πρέσβης, αναφερόμενος και στην Αυτοκράτειρα Σίσσυ, χάριν της οποίας πολλοί Σλοβάκοι επισκέπτονται την Κέρκυρα για να ξεναγηθούν στο Αχίλλειο.

Τέλος υπήρξε ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές για την εξέταση συνεργασίας ή/και αδελφοποίησης  της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με αντίστοιχη Περιφέρεια της Σλοβακίας με σκοπό τη συνεργασία και τις ανταλλαγές στο εμπόριο, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.6.2016