Xoρωδιακό Φεστιβάλ Κεφαλλονιάς: Αφιέρωμα στον Φώτη Αλέπορο

Έργο του Φώτη Αλέπορου ήταν η ίδρυση της «Ένωσης Χορωδιών Ελλάδος». Επίσης το 1976 δημιούργησε Σχολή Παιδικής Μαντολινάτας.

ΤΟ 1987 είχε την πρωτοβουλία και τον αποφασιστικό ρόλο στην οργάνωση του Α’ Πανελλήνιου Χορωδιακού Φεστιβάλ στο «Παλλάς» Αθηνών από την Ένωση Χορωδιών Ελλάδος. Ο Φώτης Αλέπορος είναι Ο εμπνευστής και δημιουργός του 10ήμερου Χορωδιακού Φεστιβάλ Κεφαλονιάς, (έτος ίδρυσής του 1976) που υπήρχε παλιά στο νησί μας και πραγματοποιούσε παραστάσεις στο Αργοστόλι- Ληξούρι -Πόρο και Σάμη.

Ο Αλέπορος εκδήλωσε από μικρός τη διάθεση για δημιουργία δικών του τραγουδιών. Έγραψε πολλά τραγούδια με θέμα τη Θάλασσα, τη φύση, το κρασί, τη δουλειά, τον έρωτα, τραγούδια για τις γιορτές και για την ελληνική φύση. Μελοποίησε στίχους Επτανησίων ποιητών, όπως του Ανδρέα Λασκαράτου. Τραγούδια του είναι: «Γλεντήστε τη ζωή», «Σερενάτα του Έρωτα», «Γλυκά λογάκια», «ΤΟ γλυκοχάραμα του Μάη», «Ωσάν ρόδο μαραμένο», «ΒΟήθα Παναγιά μου», Ραψωδία σε δυο μέρη, «Αχτίδα» αφιερωμένο στα 100 χρόνια του Α. Βαλαωρίτη, «Ο γυρισμός της σκούνας», «Στην άκρη του γιαλού», «Σε σένα», «Πέτα βαρκούλα», «Τραγουδάμε τη φύση». Έγραψε επίσης, τρία συμφωνικά έργα: την κοσμική καντάτα με θέμα, «Η ζωή του αγρότη», τη λαϊκή όπερα «Ο Τρύγος» και το ορατόριο «Στον αιώνιο ύπνο σου». Επίσης, πολλά έργα για μαντολινάτα, εισαγωγές καθώς μονωδίες και ντουέτα. Είναι γνωστό πως αυτή την υπέροχη επτανησιακή καντάδα με τίτλο «Τετέ» ανέσυρε από τη λήθη Ο Αλέπορος και τη διασκεύασε για χορωδία.

Ο Φώτης Αλέπορος ήταν παντρεμένος με την Μαρία Κακουράτου και απέκτησαν μια κόρη, την Πόπη, που είναι καθηγήτρια κλασικού χορού και χορογράφος.  Έφυγε από τη ζωή στις 5-1-2004 αφήνοντας πίσω του ένα αξιόλογο έργο.

γεράσιμος Σ. Γαλανός

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8.6.2016