Η Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά τίμησε τον καθηγητή δρ. Γιώργο Παξινό

συγγραμμάτων σε όλο τον κόσμο. Έχει γράψει 38 βιβλία για τη δομή του ανθρώπινου εγκεφάλου αλλά και των ζώων, που διδάσκονται σε όλα τα Πανεπιστήμια του κόσμου, καθώς άνοιξαν νέους δρόμους στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών παθήσεων όπως το Πάρκινσον και το Αλτσχάιμερ. Για την συμβολή του στην Επιστήμη, ο Καθ.Γ. Παξινός έχει τιμηθεί με 9 κορυφαία διεθνή βραβεία, ενώ το 2011 έγινε Επίτιμος Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του City Unity College της Αθήνας και η Ελληνική Εταιρεία Νευροεπιστημών θέσπισε βραβείο στο όνομά του. Εξελέγη Μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Επιστημών το 2009 και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών το 2012.

Πλήθος Ιθακησίων, Κεφαλλήνων & φίλων ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και η εκδήλωση ξεκίνησε στον κατάμεστο 1ο όροφο του Πολιτιστικού μας Κέντρου με τον χαιρετισμό της κας Χριστίνας Βλάχου, Αναπλ. Γραμματέας του Δ.Σ. : «Η Ιθάκη, ο τόπος καταγωγής του Γεώργιου Παξινού, είναι ένα μικρό νησί του Ιονίου που συνιστά για εμένα αλλά και πολλούς από εμάς , προορισμό και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης αλλά και διδαχής … ότι το ταξίδι μας, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, απαιτεί διαρκή προσπάθεια & πνευματική ανάταση για να επέλθει «δημιουργία».Ένα τέτοιο ταξίδι έχει κάνει μέχρι τώρα ο καθηγητής Γεώργιος Παξινός μέσα από την προσφορά του στην Επιστήμη & τον Άνθρωπο & βεβαίως συνεχίζει …».

Το συντονισμό της συζήτησης είχε η κα Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά, φιλόλογος & μέλος του Δ.Σ. η οποία ανέγνωσε και την βιβλιοκριτική του κ. Κώστα Καρούσου, προέδρου της εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών. Ο κ. Καρούσος σε μέρος της κριτικής του γράφει: «Ελάχιστες φορές, σε μια πορεία λογοτεχνικής παιδείας και μελέτης με συγκίνησαν έργα – πεζογραφήματα τέτοιας ολκής, πλοκής, παρατήρησης. γλωσσικής αρτιότητας, ιατρικού ενδιαφέροντος και παράλληλης – συναισθηματικής έκφρασης και πληρότητας (εργασιακή και προσωπική) των ηρώων του βιβλίου. […] Ο συγγραφέας Γιώργος Παξινός έδωσε ένα πλήρες μυθιστόρημα αισθητικής, κοινωνικής, συναισθηματικής, οικονομικής, γλωσσικής, ερευνητικής, επικοινωνιακής ματιάς και διεξόδου στη σύγχρονή μας πραγματικότητα. Του ευχόμαστε από καρδιάς υγεία και δημιουργία στην προσωπική και συγγραφική του πορεία». Η κα Μπαλτσαβιά μετέφερε επίσης το μήνυμα του δημάρχου της Ιθάκης, κ. Στανίτσα Διονύση: « Ο Γιώργος Παξινός είναι τιμή για την Ιθάκη. / Σας καλούμε η εκδήλωση αυτή να λάβει χώρα & στο νησί μας ». Στη συνέχεια τον λόγο είχε η κα Παντοφίλη Βαρβαρήγου, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός, Διδάκτωρ του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η οποία παρέθεσε ενδελεχώς και ευκρινώς στοιχεία που διαφώτισαν το νόημα, την πλοκή και τις τεχνικές γραφής του έργου «Όλα δείχνουν πως ο καθηγητής Παξινός δεν είναι μόνο ένας πολύ καλός «παραμυθάς», δηλαδή κάποιος που ξέρει να αφηγείται συναρπαστικές ιστορίες, αλλά επίσης ένας συγγραφέας που εισέρχεται πλησίστιος στο χώρο της Λογοτεχνίας με ένα αξιοπρόσεκτο μυθιστόρημα, το οποίο θέτει τον αναγνώστη ενώπιον σημαντικών ζητημάτων υπαρξιακού προσανατολισμού. Τον φέρνει μπροστά σε αξίες που ρευστοποιούνται και αλλάζουν κάτω από τη σαρωτική δύναμη της ροής του χρόνου, τον τοποθετεί στο πλαίσιο μιας ασθμαίνουσας οικουμενικότητας, τον παλμό της οποίας εισπράττει. Δεν είναι έπαινος τα σχόλια αυτά· είναι συμπέρασμα. Άλλωστε ο συγγραφέας έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με τους επαίνους: «Δεν υπάρχει ούτε μομφή, ούτε έπαινος. Είμαστε απλώς γονίδια λαξευμένα από την εμπειρία» Αποσπάσματα του βιβλίου ανέγνωσε η δικηγόρος κα Ελισάβετ Φιαμπόλη. Η κα Μέλπω Λεκατσά, φαρμακοποιός, μέρος της ζωής της οποίας ενέπνευσε τη «Λορένα» του βιβλίου, αναφερόμενη σε προσωπικές εμπειρίες σε συνδυασμό με το περιεχόμενο του βιβλίου «φώτισε» σημεία του περιεχομένου του και διευκόλυνε τη συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ κοινού & συγγραφέως, συντονισμό της οποίας έκανε η κα Άννα Δευτεραίου – Σταθοπούλου, υπεύθυνη της εταιρίας συμβούλων επιχειρήσεων 4dm.

Ο καθηγητής Γιώργος Παξινός απάντησε στις ερωτήσεις του κοινού, το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ζητήματα ιατρικής & ψυχολογικής φύσεως που αναδύονται μέσα από το μυθιστόρημα.

Στο τέλος, η κα Μαριολένη Νεοφύτου, πρόεδρος της Αδελφότητας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά, αποφώνησε τη συζήτηση λέγοντας χαρακτηριστικά:

«κ. Παξινέ

Σας ευχαριστούμε που είστε σήμερα μαζί μας.

Είναι μεγάλη τιμή για τους Ιθακήσιους ,τους Κεφαλλονίτες και τους φίλους μας, να σας έχουμε εδώ στο σπίτι μας, να έχουμε τη χαρά να σας γνωρίσουμε από κοντά, να σας ακούσουμε και να επικοινωνήσουμε τις επιστημονικές σας σκέψεις. Σ’ αυτόν τον χώρο οι Κεφαλλονίτες και οι Ιθακήσιοι έχουμε την ευκαιρία να δημιουργούμε ένα πολιτιστικό περιβάλλον που αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας. Άνθρωποι του Πνεύματος και της Τέχνης βρίσκουν βήμα για να κοινωνήσουν τη γνώση, την ψυχαγωγία, τον προβληματισμό με τους συμπατριώτες μας.

Σήμερα έχουμε εσάς, τον διακεκριμένο επιστήμονα που άνοιξε νέους δρόμους για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι έρευνές σας έχουν συμβάλει στην πρόοδο των Νευροεπιστημών για την καταπολέμηση των νευροεκφυλιστικών παθήσεων του εγκεφάλου.

Έχετε καταξιωθεί από την Επιστημονική κοινότητα με πολλά διεθνή βραβεία, φυσικά και από τη χώρα μας με ύψιστη τιμή εκείνη της Ακαδημίας Αθηνών.

Σας έχουμε γνωρίσει έως τώρα οι περισσότεροι διαβάζοντας συνεντεύξεις και ακούγοντάς σας από την τηλεόραση με θαυμασμό και περηφάνια για τον σπουδαίο δικό μας επιστήμονα, τον Έλληνα, τον Ιθακήσιο.

Γνωρίζοντάς σας από κοντά επιβεβαιώνεται η άποψή μας ότι είστε ένας χαρισματικός άνθρωπος, ευαίσθητος με χιούμορ και αμεσότητα στην επικοινωνία. Έχετε δείξει άλλωστε ενεργά μέσα από τη δράση σας ( στο κίνημα των ποδηλατών) και τον τρόπο ζωής σας πόσο ενδιαφέρεστε για το περιβάλλον που συμβάλλει στο πενήντα τοις εκατό στην διαμόρφωση της λειτουργίας του εγκεφάλου μας και της συμπεριφοράς μας. Όλα αυτά που ακούσαμε από εσάς γίνονται ακόμη πιο σημαντικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε στη χώρα μας σ΄ ένα ιδιαίτερα δυσμενές και αρνητικό περιβάλλον.

Η παροικία των Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, σας συγχαίρει για το επιστημονικό σας έργο που είναι μια τεράστια προσφορά στην Επιστήμη και τον Άνθρωπο. Σας ευχαριστούμε και σας απονέμουμε αυτή την αναμνηστική πλακέτα αναγνωρίζοντάς σας ως Επιστήμονα με αξίες και ήθος, Άνθρωπο πρότυπο για την κοινωνία μας. Σας αγαπούμε και νιώθουμε υπερήφανοι για την κοινή καταγωγή μας.[…] ».

Ακολούθησε η βράβευση του Καθηγητή, υπογραφή των βιβλίων του, αναμνηστικές φωτογραφίες, συζήτηση συνοδεία κεράσματος & κρασιού.

Ευχαριστούμε όλους όσους παρευρέθηκαν τιμώντας τον Καθηγητή Γιώργο Παξινό, τους Ομιλητές της Βιβλιοπαρουσίασης, την κα Άννα Σταθοπούλου & τον συνεργάτη της Γιώργο Καπελλαρή της εταιρίας Συμβούλων Επιχειρήσεων 4dm για τη βοήθεια στη διοργάνωση της εκδήλωσης, την κα Μέλπω Λεκατσά για την προσφορά του κρασιού – δικής της παραγωγής, τον εκδοτικό οίκο Λιβάνη για τη διαφημιστική υποστήριξη , το βιβλιοπωλείο Αιγηίς για την προσφορά προνομιακής τιμής όσον αφορά το βιβλίο «κατ’εικόνα».

Για το Δ.Σ.

Ρεγγίνα Μπαλτσαβιά

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.6.2016