Νέα από την ΠΙΝ

Την ημερίδα συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Φυσικών Πόρων, Ενέργειας και Βιοτεχνίας Διονύσιος Τσούκας και την εισήγηση – ενημέρωση για την μελέτη που έχει εκπονηθεί, πραγματοποίησαν από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αρχιτέκτων μηχανικός, επιβλέπουσα της μελέτης Χίλντα Γούναλη και οι μελετητές Γιώργος Τσεκούρας (πολεοδόμος-χωροτάκτης, μηχανικός περιφερειακής ανάπτυξης), Γιώργος Αντωνίου (αρχιτέκτων, αναστηλωτής) και Χριστίνα Τσούτσου (αρχιτέκτων, πολεοδόμος).

Η μελέτη περιλαμβάνει δύο στάδια, τα οποία αναλύθηκαν διεξοδικά στην πλέον των τριών ωρών ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε: στο πρώτο στάδιο την έρευνα, συγκέντρωση υλικού και ανάλυση και στο δεύτερο την πρόταση για τους κανόνες δόμησης και αρχιτεκτονικής για τους οικισμούς έως 2.000 κατοίκους.

Όπως εξήγησαν οι μελετητές η μελέτη βασίστηκε σε επιτόπιες επισκέψεις και έγινε καταγραφή της αρχιτεκτονικής και της πολεοδομικής φυσιογνωμίας, των δικτύων κοινοχρήστων και κοινωφελών χώρων, κατηγοριοποίηση των οικισμών και των ζωνών πέριξ αυτών κλπ. και διαχωρισμό σε τρεις κατηγορίες: τους παραδοσιακούς οικισμούς, τους μη παραδοσιακούς οικισμούς και τους προς κήρυξη οικισμούς.

Τα αναλυτικά στοιχεία της καταγραφής ως προς το ύφος των αρχιτεκτονικών επιρροών,  της κατάστασης των κτιρίων της Κέρκυρας, τα όρια των οικισμών και όλες οι πληροφορίες που συλλέχθηκαν, ψηφιοποιηθήκαν και αποτελούν πλέον χρήσιμο εργαλείο για το μέλλον, τόνισαν οι μελετητές.

Ενδεικτικό των πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων που ανακοινώθηκαν στην παρουσίαση – συζήτηση είναι ότι υπάρχουν 47 παραδοσιακοί οικισμοί, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Βόρεια Κέρκυρα, έχει καταγραφεί το κοινό θέμα της υπερέκτασης του θεσμοθετημένου ορίου των οικισμών, γεγονός που σημειώνεται πάντως σε όλη την χώρα, και ότι υπάρχουν αξιόλογα παλιά κτίρια, πολλά από τα οποία σε οριακή κατάσταση κι άλλα στα οποία έχουν γίνει άστοχες παρεμβάσεις αλλοιώνοντας τη φυσιογνωμία όχι μόνο των ίδιων των κτιρίων αλλά και των οικισμών. Γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Κέρκυρα είναι σχετικά καλά διατηρημένη ως προς την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της.

Η συλλογή όλων των στοιχείων ψηφιοποιημένη βρίσκεται αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ οι τελικοί χάρτες με τα όρια των οικισμών θα αναρτηθούν στο Δήμο Κέρκυρας προς διαβούλευση και ενημέρωση των ενδιαφερομένων.

Την άποψη ότι πολλές από τις επιφυλάξεις που υπήρξαν απαντήθηκαν, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας Νίκος Τρίαντος, τονίζοντας ότι η τρέχουσα δέσμευση του Υπουργείου θα πρέπει να ισχύσει και στο μέλλον. Ο κ. Τρίαντος, από την πλευρά του ΤΕΕ, ζήτησε να ληφθούν υπόψη οι σύγχρονες ανάγκες στο σχεδιασμό, να υπάρξει καταγραφή των ορίων των οικισμών της Κέρκυρας με αξιόπιστο τρόπο για να αρθεί η χαλαρή και ανακριβής κατάσταση που επικρατεί σήμερα και να υπάρχουν κατά τόπους ομάδες μηχανικών που θα εισηγηθούν στις επιστημονικές επιτροπές του Υπουργείου. Ο κ. Τρίαντος, σε κάθε περίπτωση, ενημέρωσε ότι θα υπάρξει συζήτηση στη Διοικούσα και θα κατατεθεί η τελική πρόταση του ΤΕΕ Κέρκυρας.

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Κέρκυρας Νίκος Αναστασόπουλος, δήλωσε ότι η μελέτη κινήθηκε σε ήπιους τόνους, ότι θα πρέπει να διεξαχθεί μια συζήτηση για το θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα πρέπει να αλλάξει και να εκσυγχρονιστεί με ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας κλπ. “Περισσότερο από όλα όμως θα πρέπει να γίνει συνείδηση στον πολίτη να μην προσβάλλει το περιβάλλον, να το διατηρεί και να το διαφυλάττει”, είπε ανακοινώνοντας ότι θα ακολουθήσει συζήτηση με τους αιρετούς των κοινοτήτων, θα καταθέσουν τις απόψεις για τις περιοχές τους και στη συνέχεια η διαμορφωμένη πρόταση θα συζητηθεί στο Δημοτικό και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τους εκπροσώπους των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων και Πολιτικών Μηχανικών, και κατάθεση απόψεων ως προς την ελευθερία της αρχιτεκτονικής έκφρασης και την κατοχύρωση του τελικού αισθητικού αποτελέσματος, την ανάγκη άρσης των αυστηρών περιορισμών για μεγαλύτερα κτίρια, ενώ υπήρξαν και προβληματισμοί για το ποιος θα ελέγχει την τήρηση των κανόνων δόμησης κλπ.

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο Αντιπεριφερειάρχης Διονύσιος Τσούκας δήλωσε ότι η ημερίδα έγινε προκειμένου να υπάρξει μια πρώτη ενημέρωση όλων για τη μελέτη του αρμόδιου Υπουργείου ως προς τους κανόνες δόμησης και τα όρια των οικισμών έως 2000 κατοίκους. “Βούληση της Περιφέρειας είναι η θέσπιση κανόνων διαφάνειας προς άρση της πελατειακής κατάστασης που επικρατούσε” είπε, ενημερώνοντας ότι πλέον ο Δήμος Κέρκυρας είναι εκείνος που θα ακολουθήσει διαδικασίες για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων ώστε να υπάρξει η τελική απόφαση από τα αρμόδια όργανα.

Χρηματοδότηση 106.700€ από την ΠΙΝ για παρεμβάσεις αποκατάστασης από τους σεισμούς στον Αγ. Νικήτα Λευκάδας

Την σύμβαση κατασκευής του έργου «Επείγουσα αποκατάσταση και αντιστήριξη πρανούς στην είσοδο του οικισμού Αγ. Νικήτα λόγω κινδύνου κατάρρευσης από τον σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015»,  προϋπολογισμού 106.700 ευρώ, υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Συγκεκριμένα μετά από την κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπράτησης του εν λόγω έργου με τελικό προϋπολογισμό 106.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και αφού είχαν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία., αναδείχθηκε ο ανάδοχος κατασκευής του έργου και υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις αποκατάστασης από τους σεισμούς στον οικισμό του Αγίου Νικήτα Λευκάδας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ΚΑ 2015ΕΠ02200006. Ο ανάδοχος του έργου ανέλαβε τη δέσμευση αποπεράτωσης του έργου εντός 50 ημερών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Χρηματοδότηση 593.981,32€ από την ΠΙΝ για έργα οδικού δικτύου και αντιπλημμυρικής προστασίας στην Κέρκυρα

Δύο συμβάσεις κατασκευής  έργων υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος.

Πρόκειται για την σύμβαση κατασκευής του υποέργου “Συντήρηση οδικού δικτύου ΠΕ Κέρκυρας – Βόρειας Κέρκυρας”, προϋπολογισμού 392.981,33ευρώ και για τη σύμβαση κατασκευής του υποέργου “Επισκευή βλαβών σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας”, προϋπολογισμού 200.999,99 ευρώ.

Συγκεκριμένα:

1. Το υποέργο “Συντήρηση οδικού δικτύου ΠΕ Κέρκυρας – Βόρειας Κέρκυρας” εντάσσεται στο έργο “Συντήρηση Οδικού Δικτύου αρμοδιότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ΚΕ 2014ΕΠ52200002.

Μετά από την κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπράτησης του εν λόγω έργου με τελικό προϋπολογισμό 392.981,33 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και αφού είχαν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, αναδείχθηκε η ανάδοχος κοινοπραξία του έργου και υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης για να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις συντήρησης στο οδικό δίκτυο της Βόρειας Κέρκυρας.

Η ανάδοχος κοινοπραξία ανέλαβε τη δέσμευση αποπεράτωσης του έργου εντός 8 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

2. Το υποέργο “Επισκευή βλαβών σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας” εντάσσεται στο έργο “Συντηρήσεις αντιπλημμυρικών έργων αρμοδιότητας Περιφέρειας Ιονίων Νήσων” και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με ΚΕ 2015ΕΠ52200000.

Μετά από την κατακύρωση του αποτελέσματος της δημοπράτησης του εν λόγω έργου με τελικό προϋπολογισμό 200.999,99 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ), και αφού είχαν ακολουθηθεί όλες οι διαδικασίες που ορίζονται από την κείμενη νομοθεσία, αναδείχθηκε ο ανάδοχος του έργου και υπεγράφη η σύμβαση εκτέλεσης για να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στις βλάβες που διαπιστώθηκαν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.

Ο ανάδοχος ανέλαβε τη δέσμευση αποπεράτωσης του έργου εντός 8 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24.5.2016