O Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα προβλήματα και τα θέματα της Κεφαλλονιάς

Διοικητήριο, στην Π.Ε. Κεφαλονιάς, όπου τον υποδέχθηκε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς Παναγής Δρακουλόγκωνας.

Στην προσφώνησή του ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αποδοχή της πρόσκλησης και την παρουσία του στις εκδηλώσεις που ήταν αφιερωμένες στον ριζοσπάστη Ιωσήφ Μομφεράτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 χρόνων από την γέννησή του.

Ο κ. Γαλιατσάτος επεσήμανε επίσης ότι «η σύμπραξη δύο θεσμικών φορέων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Κεφαλονιάς και δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη διοργάνωση των εκδηλώσεων καταδεικνύει την σημασία και τη βαρύτητα των εκδηλώσεων, που είναι αφιερωμένες στη μνήμη εκείνων που με την αυτοθυσία τους διέδωσαν τα υψηλά ιδανικά της εθνικής ανεξαρτησίας, της δημοκρατίας, της υπερηφάνειας του έθνους, της αλληλεγγύης και της ισότητας».

«Ελπίζω εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, οι εκδηλώσεις να μείνουν στη μνήμη σας ως αναμνήσεις ενός λαού ασυμβίβαστου, περήφανου και μαχητικού, που γεννά ιδέες, οράματα και αξίες» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων επισημαίνοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Κεφαλονιά αποδεικνύει την έμπρακτη αλληλεγγύη της Ελληνικής Πολιτείας στους δοκιμαζόμενους, από τους σεισμούς,  συμπολίτες μας στην Παλική».

Στην αντιφώνησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι «αυτός ο λαός έχει υποστεί πολλά κι είστε παράδειγμα προ μίμηση, γιατί πραγματικά αντέχετε. Κι αφού εσείς αντέχετε, έχοντας μαζί και με όλα τα άλλα προβλήματα και τα στοιχεία της φύσης και μπορείτε και ανταπεξέρχεστε, τότε και εμείς πρέπει να κάνουμε το ίδιο ακόμα περισσότερο» κι ευχήθηκε «να είναι ο Θεός μαζί σας και να επουλωθούν οριστικά οι πληγές από τις καταστροφές που πέρασε ο τόπος σας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των Ριζοσπαστών και παρακολούθησε μαζί με τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων και τους εκπροσώπους των τοπικών αρχών την παρέλαση στο Αργοστόλι.

Ακολούθησε η τελετή ανακήρυξης του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Κεφαλονιάς, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και αναγόρευσή του σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

Στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προς τιμή του ο Περιφερειάρχης Θ. Γαλιατσάτος αναφέρθηκε στην συμβολή των ριζοσπαστών στη δημοκρατία και την ανεξαρτησία των Ιονίων Νήσων και τόνισε ότι σκοπός τους δεν ήταν μόνο η Ένωση με την Ελλάδα αλλά και ο εκδημοκρατισμός όλης της χώρας. «Δύσκολο εγχείρημα αν λάβει κανείς υπόψη του τη λυσσαλέα επίθεση των καθεστωτικών της εποχής και εντέλει τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που αντιπάλεψαν όσους τόλμησαν να ορθώσουν ανάστημα» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, υπενθυμίζοντας ότι οι ριζοσπάστες έκαναν την Κεφαλονιά λίκνο δημοκρατίας και κοινωνικής συνοχής.

«Σήμερα οι καιροί επιτάσσουν όχι μόνο να μην ξεχάσουμε, αλλά να διατηρήσουμε και να κάνουμε πράξη την παρακαταθήκη τους για ανεξαρτησία, αυτονομία και άρση όλων εκείνων των μέσων, πιέσεων και ξένων επιβουλών που οδηγούν το λαό σε δυσμενέστερη θέση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων και συνέχισε: «Τα Ιόνια Νησιά, η αγαπημένη Κεφαλονιά του Ιωσήφ Μομφεράτου σας καλωσορίζει και στο πρόσωπό σας βλέπουμε τον ανώτατο θεσμικό παράγοντα εγγύησης της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

Κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ στη μνήμη του Ιωσήφ Μομφεράτου και των ριζοσπαστών και 152 χρόνια μετά ζητάμε από εσάς, εξοχότατε κύριε Πρόεδρε, να συμβάλλετε με το κύρος σας, για να βρουν οι αγωνιστές της δημοκρατίας και της κοινωνικής ισότητας, τη θέση που τους αρμόζει στα ιστορικά βιβλία των σχολείων μας. Το οφείλουμε σε εκείνους που τιμούμε, στην ιστορία μας, στα παιδιά μας. Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν μπορεί να οικοδομήσει το μέλλον του».

«Εμπνεόμαστε από το παράδειγμα των ηρωικών αγώνων που διήρκεσαν αιώνες και απέδειξαν ότι ο λαός των Επτανήσων, ούτε μία στιγμή δεν υπέστειλε το φρόνημα του και την μαχητικότητά του» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε: «τούτες τις κρίσιμες ώρες που περνάει ο τόπος μας, σε ένα διεθνές περιβάλλον που είναι ταραγμένο, οι αγώνες του επτανησιακού λαού είναι πηγές έμπνευσης. Θέλω να ξέρετε, ότι στο πλαίσιο των καθηκόντων μου δεν θα πάψω να εμπνέομαι από αυτές τις αρχές και από αυτές τις αξίες».

(Σας υπενθυμίζουμε ότι το κείμενο της κεντρικής ομιλίας του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θεόδωρου Γαλιατσάτου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Αργοστολίου σας έχει αποσταλεί νωρίτερα καθώς και φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις).

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 22.5.2016,