Στροφή του Λονδίνου σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ

4 Μαΐου 2016 – Ο Πρωθυπουργός Κάμερον, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συντονισμού, δήλωσε: «Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής μαζί σας. Η πιθανή ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ ‘δεν είναι στα χαρτιά’». Για να γράψει η βρετανική εφημερίδα «Express» την επομένη ότι «ο Κάμερον κατασπάραξε ανοικτά τις προοπτικές της Τουρκίας για ένταξη, λέγοντας ότι αυτό ‘δεν είναι στα χαρτιά, δεν έχει την ελάχιστη προοπτική’».

«Ας είμαστε ειλικρινείς»…

Η πρώτη αναφορά, όμως, έγινε στις 2 Μαρτίου 2016, από τον ηγέτη των Συντηρητικών στην ΕΕ, μάλιστα μουσουλμάνο το θρήσκευμα, Syed Kamall, o οποίος δήλωσε απερίφραστα πως όλοι πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς με την Τουρκία. «Η Τουρκία δεν θα γίνει ποτέ μέλος της ΕΕ. Λυπάμαι, αλλά υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί δεν πρέπει να γίνει μέλος. Είναι καιρός για όλους μας να είμαστε ειλικρινείς και να της πούμε ότι δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε. («EU Today», 2.3.2016).

Η δεύτερη αναφορά ήλθε λίγες μέρες αργότερα από τον Βρετανό Υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν, όπως έγραψε η «Ελευθερία» Λονδίνου στις 17 Μαρτίου 2016: «Ρώτησαν τον κ. Όσμπορν σχετικά με το αίτημα της Τουρκίας να ανοίξουν ‘παγωμένα’ ενταξιακά κεφάλαια, με αντάλλαγμα τη συνεργασία της στο προσφυγικό. Ο κ. Όσμπορν έδωσε μιαν εκπληκτική απάντηση. Για πρώτη φορά μίλησε για το δικαίωμα βέτο της Βρετανίας, αν θα ενταχθεί ή όχι η Τουρκία, τόνισε ότι μπορεί να θέσουν (οι Βρετανοί) όρους αν θα δεχτούν άλλα κράτη ως μέλη, με απρόσκοπτη και ελεύθερη διακίνηση των πολιτών τους στην ΕΕ. Το εκπληκτικό είναι το γεγονός ότι μίλησε και για δικαίωμα άλλων κρατών να ασκήσουν βέτο στην Τουρκία, θεωρώντας αναμενόμενη και άνευ βρετανικών αντιρρήσεων μια τέτοια ενέργεια…».

Δικαίωμα βέτο

Η δε 3η αναφορά, πριν από τη δήλωση Κάμερον της 4ης Μαΐου 2016, ήλθε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων, από τον ίδιο τον Βρετανό Πρωθυπουργό. Απαντώντας σε ερώτηση βουλευτή του κόμματός του στις 21 Μαρτίου 2016 για την επίσπευση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, ο κ. Κάμερον είπε και αυτός, μεταξύ άλλων, ότι «η κάθε χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, έχει ένα βέτο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας… Το Συντηρητικό Κόμμα έχει δεσμευθεί στο μανιφέστο του ότι θα τηρήσει πιο σκληρή στάση έναντι μελλοντικών εντάξεων στην ΕΕ…» («Ελευθερία» Λονδίνου, 24.3.2016). Τέτοια δήλωση δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν σχετικά με τις τουρκικές ενταξιακές διαδικασίες.

«Ξεχάσατε κάτι, κύριε Κάμερον;»

Μετά τη δήλωση Κάμερον της 4ης Μαΐου 2016 η εφημερίδα «Express» επανήλθε με τίτλο «Ξεχάσατε κάτι, κ. Κάμερον; Ο Πρωθυπουργός έκανε στροφή από την υποστήριξή του προς την Τουρκία για ένταξη στην ΕΕ» και του υπενθύμισε ότι μόλις είχε αναλάβει Πρωθυπουργός το 2010 είχε δηλώσει ότι «Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υποστηρίξει την τουρκική ένταξη στην ΕΕ». Μάλιστα, τόνισε το δημοσίευμα, ο κ. Κάμερον είχε δηλώσει ότι η Βρετανία «θα ήταν η πιο δυνατή υποστηρίκτρια» της τουρκικής ενταξιακής αίτησης. Αυτή η υποστήριξη, φαίνεται, διέφυγε του Πρωθυπουργού, έγραψε η εφημερίδα, όταν δήλωνε χθες ότι «η τουρκική ένταξη δεν είναι στα χαρτιά, δεν έχει την ελάχιστη προοπτική».

Τόσο πεπεισμένος ήταν ο Πρωθυπουργός για τη θέση που εξέφρασε, που την επαναβεβαίωσε και στο twitter του λέγοντας «Turkey joining the EU isn’t remotely on the cards for decades – despite claims by some». «Η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ δεν έχει την ελάχιστη προοπτική, δεν είναι στα χαρτιά για δεκαετίες – παρά τους ισχυρισμούς ορισμένων».

Τι έλεγε το 2010

Εμείς βρήκαμε τις επίσημες ανακοινώσεις του Πρωθυπουργικού Γραφείου. Σε ανάρτηση, λοιπόν, ημερ. 27 Ιουλίου 2010 με τίτλο «Ο Πρωθυπουργός υποστηρίζει την τουρκική ένταξη», αναφέρεται ότι σε ομιλία του προς Τούρκους επιχειρηματίες στην Άγκυρα ο Πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον τόνισε ότι θα παλέψει για να γίνει η Τουρκία μέλος της ΕΕ και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων: «Θα παραμείνω, λοιπόν, ο πιο δυναμικός υποστηρικτής της τουρκικής ένταξης και για να έχει η Τουρκία μεγαλύτερη επιρροή στα υψηλά στρώματα της ευρωπαϊκής διπλωματίας. Αυτό είναι κάτι που νιώθω πολύ έντονα. Θέλω μαζί να ανοίξουμε τον δρόμο από την Άγκυρα προς τις Βρυξέλλες…».

Στις δε 31 Μαρτίου 2011 άλλη ανάρτηση γράφει ότι, κατά την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρ. Τ. Ερντογάν στο Λονδίνο, η τουρκική ενταξιακή πορεία ήταν και πάλι μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στην πρωθυπουργική κατοικία και ο Βρετανός Πρωθυπουργός τόνισε ότι το Η.Β. πρωτοπορεί στην προώθηση των τουρκικών φιλοδοξιών για ένταξη στην ΕΕ.

Διαχρονική υποστήριξη…

Στις 12 Ιανουαρίου 2011 σε συζήτηση σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, που διοργάνωσε η «Βρετανική Διακομματική Κοινοβουλευτική Ομάδα», παρευρέθη από την Κύπρο και ο Πρόεδρος της «Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο» με πρόσκληση των διοργανωτών. Σε σύντομη παρέμβασή του, ο κ. Ιωαννίδης είπε, μεταξύ άλλων:

«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε κατά τη χθεσινή σύντομη επίσκεψή της στην Κύπρο, ότι ‘η Τουρκία δεν ανταποκρίνεται καθόλου για μιαν αξιοπρεπή επίλυση του κυπριακού ζητήματος, […] δεν έκλεισε κανένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ και άλλα οκτώ ούτε καν θα ανοίξουν, παρά μόνον εάν η Τουρκία αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία εφαρμόζοντας το Πρωτόκολλο της Άγκυρας. […] Αναφορικά με τη βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου, πιστεύουμε ότι μετά από 37 χρόνια (από τον Αύγουστο 1974) η Βρετανία πρέπει να μην επιμένει πλέον να υποστηρίζει την Τουρκία και να πιέζει την Κυπριακή Δημοκρατία προς αυτοκατάργηση και νόθευση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, αποδεχόμενη την τουρκική απαίτηση για δημιουργία δύο χωριστών κρατών υπό την άνομη ονομασία της ‘Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας’.

»Αντ’ αυτού, η Βρετανία θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο και τις αρχές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με το Πρωτόκολλο της Άγκυρας… Μπορούμε να αναμένουμε τέτοια ορθή αλλαγή της βρετανικής πολιτικής;».

Στην ερώτηση του Προέδρου της Κίνησης απάντησε ο συμμετέχων, μεταξύ άλλων, στην εκδήλωση Υφυπουργός Ευρώπης David Lidington, λέγοντας: «Η θέση της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι θα συνεχίσουμε να πιέζουμε την Τουρκία για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ σταθεροί υποστηρικτές της τουρκικής αίτησης για ένταξη στην ΕΕ […]».

Και, βέβαια, σε κάθε επιστολή και δήλωση, οι εκπρόσωποι του Φόρεϊν Όφις τόνιζαν διαχρονικά την υποστήριξή τους για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Και επιπλέον ήσαν μέχρι τώρα (!) πιστοί στις υποσχέσεις τους προς τους Τούρκους. Οι Βρετανοί είναι εκείνοι που πρώτοι απαιτούν από την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίγει το ένα κεφάλαιο μετά το άλλο και να πρωτοστατούν στην ΕΕ στην προώθηση των τουρκικών συμφερόντων.

Ο Corbyn υπέρ της τουρκικής ένταξης

Παράλληλα, η βρετανική «Telegraph» στις 5 Μαΐου 2016 αποκάλυψε ότι ο ηγέτης των Εργατικών Jeremy Corbyn εξαναγκάστηκε να ακυρώσει μεγάλη προγραμματισμένη παρέμβασή του υπέρ της τουρκικής ένταξης, με ομιλία που θα έκανε στην Κωνσταντινούπολη, επιτρέποντας στα 75 εκ. των Τούρκων να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη Βρετανία. Η αποκάλυψη έγινε μετά που άνθρωποι του γραφείου του επενέβησαν και ακύρωσαν την ομιλία, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μεγάλη διαμάχη, εφόσον κάτι τέτοιο (πιστεύουν) θα ενδυναμώσει το Brexit. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Diane Abbott, που θα συνόδευε τον Corbyn, λέγεται ότι θα πάει στην Τουρκία δίχως τον ηγέτη των Εργατικών…

«Μόνον εδώ δοξάζεται ο Ερντογάν!»

Τώρα, με τις νέες αυτές τοποθετήσεις κυβερνητικών αξιωματούχων της συντηρητικής κυβέρνησης και δη του ιδίου του Πρωθυπουργού, εκείνοι που μένουν επί ξύλου κρεμάμενοι και εκτεθειμένοι στις βρετανικές υποδείξεις υποτέλειας προς την κατοχική Τουρκία, ενόσω αυτό συνέφερε τους Βρετανούς, είναι οι κομματικοί και κυβερνώντες στην Κυπριακή Δημοκρατία!

Όπως έγραψε σε κύριο άρθρο της η «Σημερινή» στις 29 Απριλίου 2016, «Μόνον εδώ δοξάζεται ο Ερντογάν!». «Σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη εκδηλώνεται οργή από πολίτες, οργανώσεις, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτικούς παράγοντες κατά του Ταγίπ Ερντογάν».

Ως μέλος της Κοινοπολιτείας, αν μη τι άλλο… η κυπριακή Κυβέρνηση (εκτός του ότι δεν έχει δικαίωμα να υποστηρίζει τον εισβολέα και βιαστή, όποιος και να της το ζητεί ή να την «πιέζει», αυτό είναι εκτός συζήτησης) έπρεπε να σέβεται και την επιθυμία της επικεφαλής της Κοινοπολιτείας, της Αυτού Μεγαλειότητος Βασιλίσσης Ελισάβετ. Η οποία φέρεται να είπε («Ελευθερία Λονδίνου», 5 Μαΐου 2011) «Ω! Δεν θέλουμε να ενταχθεί η Τουρκία πριν από μακρό διάστημα».

Προφανώς ο Ντέιβιντ Κάμερον προσαρμόστηκε πια στις βασιλικές υποδείξεις! Έστω και ελέω επερχόμενου δημοψηφίσματος 23.6.2016 για παραμονή ή όχι του ΗΒ στην ΕΕ. Οι Κύπριοι υποτελείς προς το Φόρεϊν Όφις και τον σουλτάνο Ερντογάν, άραγε πότε;

Σημερινή –ΦΑΝΟΥΛΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.5.2016, Ολυμπία