Αποφάσεις ΠΙΝ: Να ονομαστεί το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων “Γεράσιμος Αρσένης”

Νήσων, και είχε την ευτυχία να το εγκαινιάσει τον Οκτώβριο του 1999, ενισχύοντας την εκπαίδευση αλλά και την τοπική οικονομία στα Ιόνια Νησιά, ενώ μέχρι και την τελευταία του στιγμή παρέμεινε θερμός υποστηρικτής της λειτουργίας και ενίσχυσής του. Μάλιστα η οικογένειά του είχε δημοσιοποιήσει την επιθυμία της αντί στεφάνων να κατατεθεί δωρεά στον τραπεζικό λογαριασμό υποτροφιών του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στη μνήμη του εκλιπόντος”, τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γαλιατσάτος στην εισήγησή του.

Η απόφαση για την ονοματοδοσία του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων σε “Γεράσιμος Αρσένης”, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, θα αποσταλεί στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων προς υλοποίηση.

Συμμετοχή της ΠΙΝ ως επικεφαλής εταίρος στο εταιρικό σχήμα που θα υποβάλει την πρόταση με ακρωνύμιο “SAVE-WATER” στo πλαίσιo του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σε δύο προτεραιότητες: την προώθηση του περιβάλλοντος, των βιώσιμων μεταφορών και των δημόσιων υποδομών και στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα, δικτύων περιφερειών και διεθνών συνεργασιών Γιάννης Φοντάνας, στην εισήγησή του, ενημέρωσε ότι το έργο αποσκοπεί στην ανάπτυξη έξυπνου συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης πόσιμου νερού στην οποία περιλαμβάνονται και ενέργειες συντήρησης του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης.

Η πρόταση εστιάζεται στους Δήμους Κέρκυρας και Λευκάδας με προτεινόμενο προϋπολογισμό 530.000ευρώ για υλοποίηση άμεσων παρεμβάσεων στο υπάρχον δίκτυο, όπως εγκατάσταση μονάδων αντίστροφης όσμωσης, εκσυγχρονισμός αντλητικών συστημάτων και εγκατάσταση κατάλληλων υδρομέτρων.

Για την υλοποίηση των δράσεων θα συναφθούν προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ της ΠΙΝ και της ΔΕΥΑ Κέρκυρας για παρεμβάσεις ύψους 215.000ευρώ και με το Δήμο Λευκάδας για παρεμβάσεις ύψους 150.000ευρώ.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει επίσης ως εταίρος και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με το ποσό των 490.000ευρώ με φυσικό αντικείμενο την ανάπτυξη του συστήματος καταγραφής, παρακολούθησης και διαχείρισης πόσιμου νερού στις περιοχές παρέμβασης.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Συμμετοχή της ΠΙΝ στο εταιρικό σχήμα της πρότασης με ακρωνύμιο “WASTE RREACT”, στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας ενημερώνοντας ότι το έργο συνολικά αφορά στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και προβλέπει για τα Ιόνια Νησιά την αξιοποίηση συνολικού προϋπολογισμού 500.000ευρώ, εστιάζοντας κυρίως στις ανάγκες των Δήμων Κέρκυρας και Ζακύνθου.

Περιλαμβάνει καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την ολοκληρωμένη διαχείριση στερεών αποβλήτων και τη δημιουργία green spot στην Κέρκυρα και τη Ζάκυνθο.

Στο Δήμο Κέρκυρας αντιστοιχεί το ποσό των 200.000ευρώ και στο Δήμο Ζακύνθου το ποσό των 100.00ευρώ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Συμμετοχή της ΠΙΝ στο εταιρικό σχήμα της πρότασης με ακρωνύμιο “TACTICAL TOURISM” στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014-2020.

Την εισήγηση έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φοντάνας ενημερώνοντας ότι κύριος στόχος του έργου είναι η διαχείριση πολιτιστικών πόρων για την τουριστική ανάπτυξη και περιλαμβάνει έργα υποδομής και συντήρησης κτιρίων πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα πρόκειται να ενταχθεί το Μουσείο Ιατρικής Ιστορίας, Εθνικής Αντίστασης και Εθνικής Συμφιλίωσης στη Νησίδα Λαζαρέτο με ενέργειες συντήρησης, βελτίωσης της προσβασιμότητάς του και μουσειολογική μελέτη καθώς και ενέργειες συντήρησης και ανάδειξης του περιβάλλοντος χώρου. Επιπλέον θα ενταχθεί η ανακαίνιση – αξιοποίηση κτιρίου και όμορου οικοπέδου ιδιοκτησίας της

ΠΙΝ στη Λευκάδα με στόχο να αναδειχθεί ως πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής.  Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 600.000ευρώ.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Και για τις τρεις δράσεις θα υπογραφούν προγραμματικές συμβάσεις με:

τη ΔΕΥΑ Κέρκυρας και το Δήμο Λευκάδας (για το πρόγραμμα SAVE WATER),

με το Δήμο Κέρκυρας και το Δήμο Ζακύνθου (για το πρόγραμμα WASTE RREACT) και με το Δήμο Κέρκυρας (για το πρόγραμμα TACTICAL TOURISM),

ενώ έχουν προηγηθεί σχετικές ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 11.5.2016