Εν μέσω ταμειακής ασφυξίας και πολιτικής αβεβαιότητας βρίσκεται η χώρα την ώρα που το σκηνικό θυμίζει έντονα ημέρες καλοκαιριού 2015.
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί τις τελευταίες ημέρες να πείσει τους δανειστές ότι δεν μπορεί να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα και πιέζει έτσι ώστε να εγκριθεί από τους θεσμούς η πρόταση για αυτόματο «κόφτη δαπανών» κάτι που θα κάνει ευκολότερη τη διαχείριση σε πολιτικό επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο βρίσκονται υπό διαρκή σύσκεψη καθώς εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί το αδιέξοδο. Άλλωστε, στο Μαξίμου εκτός από τον σκόπελο των προληπτικών μέτρων έχουν να ξεπεράσουν και αυτόν του φορολογικού με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να επιμένει ότι δεν πρόκειται να καταθέσει πρόταση με αφορολόγητο κάτω από 9000 ευρώ.
Το κλίμα που επικρατεί είναι αμήχανο καθώς το κυβερνητικό επιτελείο βλέπει ότι, για άλλη μια φορά, η πολιτική διαπραγμάτευση δεν αποδίδει τα αναμενόμενα. Επιπλέον, προβληματισμός επικρατεί και για τη στάση των εν δυνάμει συμμάχων της χώρας εντός του Eurogroup καθώς ούτε η Γαλλία, ούτε και η Ιταλία «έβαλαν πλάτη», όπως χαρακτηριστικά σημείωνε κυβερνητικός αξιωματούχος.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα συνεχίζει να είναι το άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης προκειμένου να προχωρήσει η αξιολόγηση και αυτή είναι η οδηγία που έχει δοθεί στους αρμόδιους υπουργούς. Ο πρωθυπουργός πιστεύει ότι υπάρχει η δυνατότητα να κλείσουν άμεσα οι λεπτομέρειες προκειμένου να γίνει τελικά το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται «στον αέρα». Η Αθήνα πάντως θα επιμείνει, μέχρι τελευταία στιγμή, όχι μόνο να γίνει το Eurogroup της Μ.Πέμπτης αλλά σε αυτό να υπάρξει έστω και υπαινικτικά αναφορά σε διευθέτηση του ζητήματος του χρέους. Παράλληλα, στην κυβέρνηση επιμένουν ότι «δεν υπάρχει τέταρτο μνημόνιο» και σημειώνουν ότι ο κόφτης που προτείνουν θα μειώνει οριζόντια και καθολικά.
Δύο σενάρια αποκλείονται
Πρόσωπα που γνωρίζουν καλά τις σκέψεις και τις προθέσεις του πρωθυπουργού σημειώνουν ότι δύο σενάρια πρέπει να αποκλείονται αυτή τη στιγμή. Το πρώτο είναι αυτό των εκλογών και το δεύτερο είναι η οικουμενική κυβέρνηση. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι εκλογές δεν μπορούν να προσφέρουν διέξοδο αυτή τη περίοδο και σημειώνει ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν το επιθυμεί κανένας συμπεριλαμβανομένου των δανειστών αλλά και του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον οποίο ο πρωθυπουργός εκτιμά ότι ζητά εκλογές για λόγους εσωκομματικής κατανάλωσης.
Επιπλέον, το ενδεχόμενο της οικουμενικής έχει αποκλειστεί καθώς στο Μαξίμου επιμένουν στη διαχωριστική γραμμή Δεξιάς – Αριστεράς και σημειώνουν ότι δεν πρόκειται να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως έχει ξαναγράψει το CNN Greece ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα περιλαμβάνει άμεσο κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και ανασχηματισμό και με αυτόν θα πορευτεί αν τα πράγματα πάνε όπως περιμένει.
Στην περίπτωση του «κακού σεναρίου» όμως, δηλαδή, αν οι δανειστές επιμείνουν στη συγκεκριμενοποίηση των προληπτικών μέτρων άμεσα, δεν πρέπει να αποκλείεται η εφαρμογή του plan B. Αυτό περιλαμβάνει επιχείρηση προσέγγισης και με άλλα κόμματα προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κοινοβουλευτικής και κυβερνητικής πλειοψηφίας και της συμμετοχής κι άλλων κομμάτων –ή έστω βουλευτών- στην κυβέρνηση.
Ήδη στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού βρίσκονται σε επαφή με στελέχη και βουλευτές άλλων κομμάτων όμως, όπως σημειώνει κυβερνητικό στέλεχος, «έχουν και αυτοί τα εσωκομματικά τους» γεγονός που δυσχεραίνει τις εξελίξεις. Επιπλέον, δυσκολία για την ευδοκίμηση ενός τέτοιου σεναρίου είναι και η θέση των εν δυνάμει συνεργαζόμενων ότι μια πιθανή διεύρυνση της κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει δύο προαπαιτούμενα: τη μη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο σχήμα και την αλλαγή του επικεφαλής της κυβέρνησης.
Πηγή: http://www.cnn.gr/
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26.4.2016, ΜΝΜ