Συλλυπητήρια για τον Γεράσιμο Αρσένη (συνέχεια)

Ο εκλιπών υπήρξε σταθερός υποστηρικτής των δικαίων της Κύπρου και ένας από τους αρχιτέκτονες του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας-Κύπρου.

Ενδεχομένως, η τύχη της Κύπρου να ήταν διαφορετική εάν ο Γεράσιμος Αρσένης υπηρετούσε την πολιτική ζωή και από τη θέση της πρωθυπουργίας της Ελλάδας.

Προς τους οικείους του αείμνηστου Υπουργού εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας.

ΤΟ ΚΕΓ, ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) συμμετέχουν στη θλίψη της πνευματικής φυλής, στην οποία ανήκε ο αλησμόνητος Γεράσιμος Αρσένης και στο πένθος της στενής του οικογένειας.

Ως Υπουργός Παιδείας, στήριξε αποφασιστικά το νέο ίδρυμα στα πρώτα του βήματα, γιόρτασε μαζί μας, με έναν αυτοσχέδιο λόγο σπάνιας έμπνευσης και λάμψης στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, τα πανηγυρικά πέμπτα γενέθλια του ΚΕΓ, του οποίου την ανοδική πορεία δεν έπαψε έκτοτε να παρακολουθεί, με έμπρακτη στοργή και περηφάνια. Ούτε ήταν τυχαίο ότι ως Υπουργός Παιδείας ζήτησε να ξεφυλλίσει τον πρώτο τόμο του μνημειώδους A Modern Greek – English Dictionary του Δ. Γεωργακά –σε μορφή τυπογραφικών δοκιμίων ακόμη–, προβαίνοντας σε διεισδυτικές παρατηρήσεις για τη ζωή των λέξεων και τις περιπέτειες των λεξικών.

Το τελευταίο του βιβλίο για την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση των ετών 1996-2000, με τον αυτοσαρκαστικό τίτλο «Γιατί δεν έκατσα καλά» (2015), αποτελεί εθνική υποθήκη. Για τη σοφία και τη λογιοσύνη του, την κοινωνική ευαισθησία και το πατριωτικό του ήθος, επιφυλάσσεται το ΚΕΓ να τιμήσει τον Γ. Αρσένη –όπως του αξίζει.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕΓ

Καθηγητής Ι. Ν. Καζάζης

Ηλίας Μπεριάτος: Αποχαιρετώντας  τον Γεράσιμο Αρσένη

Με το θάνατο του Γεράσιμου Αρσένη η Κεφαλονιά έχασε ένα από τα πιο λαμπρά τέκνα της. Και η χώρα μας έναν διεθνούς εμβέλειας προοδευτικό πολιτικό που άφησε ανεξίτηλα τα ίχνη του από όπου κι’ αν  πέρασε: την Οικονομία, την Άμυνα , την Παιδεία (ιδιαίτερα την πανεπιστημιακή στην οποία επιτέλεσε σοβαρό μεταρρυθμιστικό έργο)  καθώς και  από τους διεθνείς οργανισμούς .

Ιδιαίτερη  μνεία αξίζει να γίνει στο γεγονός ότι ο  Γεράσιμος Αρσένης υπήρξε κορυφαίος έλληνας της διασποράς, αντικείμενο μεγάλης εκτίμησης και αγάπης από όλους τους απόδημους της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης και όχι μόνον.

Τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους του Ιδρύματος Κεφαλονιάς Ιθάκης  το οποίο ευτύχησε να συνεργαστεί μαζί του σε ένα από τα συμπόσιά του, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην σύζυγό του Λούκα Κατσέλη και στην οικογένεια  του.

Ηλίας Μπεριάτος

20-4-2016

Η ΚΕΔΗΚΕ

H Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Κεφαλλονιάς εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην Οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος συμπατριώτη μας πρώην Υπουργού Γεράσιμου Αρσένη.

Θέλοντας να αποτίσει ύστατο φόρο τιμής στον σπουδαίο Κεφαλλονίτη στέλνει τμήμα της Φιλαρμονικής Σάμης, με τη συμμετοχή εκλεκτών μουσικών από όλες τις Φιλαρμονικές για να τον συνοδεύσει στη τελευταία του κατοικία στο Κοιμητήριο, Αμαρουσίου.

Για το Δ.Σ. της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ.

Ο Πρόεδρος

Άγγελος Δ. Κωνσταντάκης