Nέα από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Ο Ίσσος στις 25/4/2013 μεταβιβάστηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων στο ΤΑΙΠΕΔ και μάλιστα παράνομα, διότι όπως όλοι γνωρίζουμε στα Ιόνια Νησιά το δημόσιο δεν έχει δικαίωμα κυριότητας στα δάση, δήλωσε στην εισήγησή του ο κ. Κουλούρης και συνέχισε:

“Εν συνεχεία η υπηρεσία της Δ/νσης Δασών, με εμπεριστατωμένη και τεκμηριωμένη έκθεση αυτοψίας εξέδωσε πράξη, η οποία χαρακτηρίζει έκταση 1.513,75 στρεμμάτων ως “ΔΑΣΟΣ ΑΡΚΕΥΘΟΥ”. Κατά της πράξης αυτής το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε προσφυγή, η οποία απερρίφθη από την Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Κέρκυρας. Στη συνέχεια (14/1/2015) το ΤΑΙΠΕΔ άσκησε αίτηση ακύρωσης στο Διοικητικό Εφετείο Ιωαννίνων, με σκοπό την ακύρωση της απόφασης της Α/θμιας Επιτροπής, η οποία θα εκδικαστεί στις 25 Μαΐου 2016 στη μεταβατική έδρα Κέρκυρας”.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, αφού έλαβε υπόψη του την εισήγηση του Γ. Κουλούρη, ομόφωνα:

•           Εκφράζει την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης του Ίσσου και αυθαίρετης αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος

•           Ζητάει από το δικαστήριο την απόρριψη της αίτησης, ως απαράδεκτης και μη νόμιμης

•           Ορίζει πληρεξούσιο δικηγόρο για τη νόμιμη εκπροσώπησή του ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και αρμοδίων αρχών.

Θ. Γαλιατσάτος: Εργαζόμαστε για την απόδοση της Βίλα Ρόσσα στους πολίτες της Κέρκυρας

Το θέμα της Βίλα Ρόσσα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στο πλαίσιο επερώτησης που κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Ιόνιος Πολιτεία» Σπύρος Σπύρου.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος υπενθύμισε ότι το 2000 το κτίριο παραχωρήθηκε προς χρήση στην τότε Νομαρχία Κέρκυρας, προκειμένου να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέχρι το 2005 δεν έγιναν οι απαιτούμενες εργασίες και το παραχωρητήριο έληξε, αφήνοντας εκτεθειμένη την Νομαρχία.

Το 2011 ο τέως Περιφερειάρχης Σπ. Σπύρου είχε αποστείλει επιστολή στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου-ΚΕΔ (μετέπειτα Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ) ζητώντας μετατροπή των όρων της σύμβασης και παράταση χρονικού περιθωρίου μέχρι το 2013.

Έκτοτε όμως, δεν έγινε καμία όχληση για την παραχώρηση του κτιρίου στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ούτε και υπήρξε απάντηση από την ΕΤΑΔ. Και παρότι η ΠΙΝ δεν έχει την κυριότητα ή τη χρήση του κτιρίου η πρώην περιφερειακή αρχή ενέταξε το έργο στο ΕΣΠΑ το 2012.

«Προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε το έργο της Βίλα Ρόσσα, για το οποίο υπήρξαν λάθος χειρισμοί, αστοχίες και ευθύνες. Εμείς στείλαμε την πρώτη επιστολή στην ΕΤΑΔ την 28η Νοεμβρίου 2014 ζητώντας την απόδοση του ακινήτου κι έκτοτε ακολούθησαν άλλα τρία έγγραφα με τελευταίο την 15η Ιανουαρίου 2016. Δεν είχαμε καμία απάντηση, δεν ασχολήθηκαν καθόλου μαζί μας και είμαστε έτοιμοι να στραφούμε στην προϊσταμένη αρχή της ΕΤΑΔ, το αρμόδιο Υπουργείο για να πάρουμε απαντήσεις», εξήγησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, ξεκαθαρίζοντας ότι «εργαζόμαστε για την απόδοση της Βίλα Ρόσσα στους πολίτες της Κέρκυρας και του Ιονίου. Μόλις μας αποδοθεί θα την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ 2014-2020, για να υλοποιηθεί επιτέλους το πολύπαθο έργο».

Ο κ. Γαλιατσάτος επέρριψε ευθύνες στους χειρισμούς της προηγούμενης περιφερειακής αρχής τονίζοντας ότι «είναι βαθύτατα εκτεθειμένος ο κ. Σπύρου για την υπόθεση της Βίλα Ρόσσα», ο οποίος «έχει την τραγική μοίρα τα έργα που απένταξε, να εντάσσονται εκ νέου από την Περιφερειακή Αρχή της ΑΝΑΣΑ».

Πράσινο φως για έγκριση της Μ.Π.Ε. του λιμανιού Ζακύνθου από το Περιφερειακό Συμβούλιο

Το θέμα της “Γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου Επέκταση – Βελτίωση Λιμένα Ζακύνθου (Προγραμματικό Σχέδιο) Α’ φάση” Δήμου Ζακύνθου Π.Ε. Ζακύνθου” συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, την Κυριακή 17 Απριλίου 2016, στην Κέρκυρα.

Η μελετήτρια του έργου, κα. Μαριλένα Φράγκου, (πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, λιμενολόγος – ακτομηχανικός) έκανε παρουσίαση των βασικών στοιχείων της μελέτης και έδωσε εξηγήσεις και διευκρινήσεις στους Περιφερειακούς Συμβούλους αναφορικά με τα απαραίτητα έργα βελτίωσης και επέκτασης λιμενικών υποδομών όσο και με τις επιπτώσεις στο περιβάλλον της άμεσης και ευρύτερης περιοχής του έργου.

Εν συντομία το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία νέου εγκάρσιου προβλήτα εξωτερικά του μώλου Αγ. Νικολάου για την εξυπηρέτηση της ακτοπλοΐας εξωτερικού και της κρουαζιέρας, έτσι ώστε αφενός να διαχωριστεί από την ακτοπλοΐα εσωτερικού και αφετέρου να είναι δυνατή η δημιουργία ζώνης ελεγχόμενης εισόδου-εξόδου, η οποία απαιτείται για τη διακίνηση των επιβατών μέσω της ακτοπλοϊκής σύνδεσης εξωτερικού

Το έργο είναι απαραίτητο για τη Ζάκυνθο, για την καλύτερη συγκοινωνιακή σύνδεση του νησιού, για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και ειδικά για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος στον τουριστικό τομέα, δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Λευτέρης Νιοτόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι με την ψήφιση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γίνεται ένα βήμα προς την κατεύθυνση υλοποίησης του έργου.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε λόγο για άκρως απαραίτητα έργα υποδομών και τόνισε ότι η περιφερειακή αρχή είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις της για υλοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών προκειμένου να αναβαθμιστούν τα εμπορικά λιμάνια, να αξιοποιηθούν οι μαρίνες, να δημιουργηθούν προβλήτες κρουαζιερόπλοιων κι εγκαταστάσεις υποδομής, ώστε να αντιστραφεί η χρόνια απαξίωση.

Η γνωμοδότηση για την Μ.Π.Ε. της Α’ φάσης του έργου από το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της ΠΕ Ζακύνθου είναι θετική και ο Περιφερειάρχης πρότεινε στο Σώμα την υπερψήφιση του θέματος, ως η εισήγηση της υπηρεσίας.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου Επέκταση και Βελτίωση Λιμένα Ζακύνθου (Προγραμματικό Σχέδιο) Α’ φάση, Δήμου Ζακύνθου ΠΕ Ζακύνθου.

Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.4.2016