Η Βουλευτής για τα δάνεια των κομμάτων και ΜΜΕ – Ομιλία στη βουλή

Αθήνα, 15/4/2016

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλονιάς & Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρη την ομιλία της Βουλευτή

ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ       ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ύστερα από το αίτημα των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σήμερα συζητάμε αν θα πρέπει ή όχι να συσταθεί εξεταστική επιτροπή με αντικείμενο τα δάνεια που δόθηκαν από τις Τράπεζες προς τα ΜΜΕ και τα πολιτικά κόμματα.

Παρά την υποβάθμιση του ρόλου αυτής της Επιτροπής που παρακολουθούμε να επιχειρείται σήμερα, είναι ζήτημα ευρύτερου δημοσίου ενδιαφέροντος η εξέταση των σχέσεων γύρω από την πολιτική, τις τράπεζες και τα μέσα ενημέρωσης.

Στη χώρα μας, οι διαδρομές τους συναντήθηκαν πολλές  φορές  τα τελευταία χρόνια.

Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όταν χιλιάδες επιχειρήσεις έκλειναν και στις οποίες οι τράπεζες όχι μόνο αρνούνταν την παραμικρή δανειοδότηση, αλλά έγιναν πολύ πιο επιθετικές στην απαίτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την ίδια περίοδο μοίραζαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρήσεις ομίλων ενημέρωσης.

Τίθενται τα παρακάτω εύλογα ερωτήματα :

Πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια εύκολα και χωρίς γραφειοκρατική ταλαιπωρία, χωρίς καν την διαπίστωση παρατυπιών ως προς την πιστοδοτική πολιτική των τραπεζών και την ανάληψη πιστωτικού κινδύνου;

Με ποιες εγγυήσεις ;

Έγινε αναβάθμιση των παραγόμενων προγραμμάτων ή βελτίωση του εξοπλισμού;

Έγινε έλεγχος αν χρησιμοποιήθηκαν τα δάνεια για το σκοπό που δόθηκαν;

Κατευθύνθηκαν διαφημίσεις Τραπεζών στα δανειοδοτούμενα μέσα ;

Εξυπηρετούνται αυτά τα δάνεια;

Σε τι ενέργειες έχουν προχωρήσει οι Τράπεζες γι αυτά που δεν εξυπηρετούνται;

Ζημιώθηκε το Δημόσιο καθ’ οιονδήποτε τρόπο;

500 εκατομμύρια ευρώ περίπου ζημιά για το Δημόσιο επέφερε συνολικά το σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, κατά το οποίο δόθηκαν δάνεια, τα οποία δεν εξυπηρετήθηκαν ποτέ, ενώ δεν είχαν εξασφαλιστεί οι απαραίτητες εγγυήσεις. Αυτή η υπόθεση έχει ήδη πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.

Επιβάλλεται λοιπόν ο έλεγχος, η λογοδοσία και η απόδοση ευθυνών για όλα αυτά.

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά στο τρίγωνο της διαπλοκής.

Η άλλη αφορά τα χαριστικά δάνεια των τραπεζών στα κόμματα, που ως εγγυήσεις για την έγκρισή τους ευαγγελίζονταν τις επερχόμενες κρατικές χρηματοδοτήσεις.

Πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια;

Ζητήθηκαν στοιχεία δημοσκοπικών ερευνών ;

Τα χρόνια που οι πολίτες είχαν δικαστικές διαμάχες για χρέη, η Βουλή λάμβανε χαριστικές αποφάσεις αφ’ ενός μεν για την αμνήστευση των ποινικών ευθυνών των υπευθύνων για την χορήγηση δανείων στα μεγάλα κόμματα  (άρθρο 78 του ν. 4146/13) που τελικά έφτασαν να χρωστούν εκατοντάδες εκατομμύρια αφ’ ετέρου δε για το 40% ακατάσχετο στις κομματικές επιχορηγήσεις.

Και αυτά τα δάνεια χορηγήθηκαν από τράπεζες που ελέγχονταν από το Δημόσιο και τελικώς με ζημία του Ελληνικού Δημοσίου, δηλαδή του Έλληνα πολίτη.

Πού φτάνει ο συνολικός λογαριασμός των δανείων προς τα κόμματα που ονομάστηκαν θαλασσοδάνεια; Μέχρι πότε πρέπει να μετακυλίεται η ασυδοσία στο τραπεζικό σύστημα και την κοινωνία που καλείται να επωμιστεί για ακόμα μία φορά το βαρύ φορτίο των σκανδάλων του παλιού πολιτικού κατεστημένου;

Με ποιες διαδικασίες δόθηκαν αυτά τα εκατοντάδες εκατομμύρια; Με ποιες εγγυήσεις; Ποιος θα τα πληρώσει τελικά;

Πρέπει να μετρήσουμε το κόστος για τη χώρα μας και να αποδώσουμε ευθύνες εκεί που πρέπει να αποδοθούν.

Αυτό επιβάλλει η αρχή της λογοδοσίας απέναντι στους Έλληνες πολίτες που σήκωσαν τελικά τα οικονομικά βάρη και της διαπλοκής.

Αυτό επιβάλλουν και οι βασικές αρχές της διαφάνειας και της υγιούς χρηματοδότησης των κομμάτων.

Απαραίτητος όρος αντιμετώπισης της κρίσης που βαραίνει την χώρα μας, όχι μόνο της οικονομικής αλλά και της αξιακής, είναι η αποκατάσταση των δεσμών εμπιστοσύνης της Πολιτείας με τους Έλληνες πολίτες.

Αυτό προϋποθέτει την διερεύνηση και απόδειξη των δεσμών και των σχέσεων της διαπλοκής, την μέτρηση του κόστους της και την απόδοση ευθυνών εκεί που πρέπει να αποδοθούν, προκειμένου να ξεκαθαρίσει επιτέλους το πολιτικό πεδίο. Και αυτή μας τη υπόσχεση για δικαιοσύνη μπορούμε και πρέπει να την υλοποιήσουμε.

Η παρούσα κυβέρνηση θέλει να βάλει τέλος σε αυτή τη θολή και αμαρτωλή περίοδο.

Θέλει να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Η κοινωνική συναίνεση, η αίσθηση της ισονομίας και η πεποίθηση ότι αυτοί που ζημίωσαν τους Έλληνες πολίτες, θα ελεγχθούν.

Και αυτό το μήνυμα πρέπει να αποστείλει η Βουλή των Ελλήνων, με την εγγύηση της αμεροληψίας της και με νόμιμες διαδικασίες.

Γι’ αυτό ζητάμε τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον την εξέλιξη της έρευνας και τα πορίσματά της.

Αθήνα, 15-4-2016

Αφροδίτη Θεοπεφτάτου

Βουλευτής Κεφαλληνίας & Ιθάκης

Γραμματέας Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.4.2016