«Τώρα που η Τουρκία καταρρέει πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι το ζήτημα της υφαλοκηπίδας και να κερδίσουμε χρόνο για το Κυπριακό, θέτοντας τα εννέα εγκλήματα πολέμου που έχει διαπράξει η Τουρκία» λέει χαρακτηριστικά.
«Η Τουρκία, είναι σαφές, ότι βρίσκεται πίσω από τα Σκόπια, αλλά και πίσω από την Αλβανία, δίνοντάς τους χρήματα για να τροφοδοτεί ενέργειες κατά της Ελλάδας και στο προσφυγικό» σημειώνει, στηλιτεύοντας την υποχωρητική στάση της Αθήνας με αιχμή την προσφυγική κρίση.
«Θα έπρεπε να βάζουμε και εμείς θέματα στο τραπέζι, βάσει της αρχής της αμοιβαιότητας, όπως την ελληνική μειονότητα των Σκοπίων και τις ελληνικές περιουσίες» τονίζει ο Γιάννης Μάζης, ενώ προειδοποιεί ότι η Τουρκία κοιτάζει να εκμεταλλευτεί «για να πάρει ό,τι μπορεί τώρα, με αντίτιμο το ανατολικό Αιγαίο και τη θράκη»…
«Η Ελλάδα νοσεί και χτυπάνε όλοι» τονίζει ο Καθηγητής Γεωπολιτικής, επισημαίνοντας το γεγονός ότι αναφέρουν τα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονία» και η ελληνική Δημοκρατία δεν αντιδρά, δίνει το μήνυμα ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί και άλλες διεκδικήσεις, όπως την «μακεδονική εθνότητα» και τη «μακεδονική γλώσσα».
Παράλληλα, τονίζει ότι είναι κρίσιμο να επισημαίνει η χώρα μας, με κάθε ευκαιρία, ότι δεν δέχεται την αναφορά στον όρο «Μακεδονία» για τα Σκόπια.
«Μια μόνιμη μη αναγνώριση (εκ μέρους της Αθήνας), δίνει το δικαίωμα μη αναγνώρισης» σημειώνει.
Στο ερώτημα αν υπάρχει πιθανότητα να τεθούν τέτοια εθνικά ζητήματα από την ΠΓΔΜ, αλλά και την Τουρκία, στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης, απαντά ότι «μπορεί να μπει στο τραπέζι πλαγίως» με το επιχείρημα ότι θα ασκηθούν πιέσεις στα Σκόπια για να άρει τις μονομερείς ενέργειες στα σύνορα για τους πρόσφυγες, αλλά θα πρέπει ως «αντίδωρο» να ληφθούν «θαρραλέες αποφάσεις» για τα «ανοιχτά» εθνικά τους ζητήματα.
«Όσο η Ελλάδα υιοθετεί αυτές τις μεθόδους, δίνεται χώρος για τέτοιες πρακτικές» υπογραμμίζει ο κ. Μάζης και σημειώνει με νόημα ότι όλες οι χώρες «θέτουν ωμά το εθνικό τους συμφέρον, εκτός από την Ελλάδα».
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.3.2016, Tribune