Διολίσθηση στο χάος: Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν έχει πάρει τον κατήφορο

απείλησε οργισμένα να πλημμυρίσει την Ευρώπη με πρόσφυγες εάν η ΕΕ δεν υποκύψει στις χρηματικές του απαιτήσεις. Συχνά ο ίδιος χλευάζει και επιπλήττει την ΕΕ, την οποία μάλιστα είχε κάποτε χαρακτηρίσει ελιτίστικο, ισλαμοφοβικό χριστιανικό κλαμπ.

Παράλληλα απορρίπτει κατηγορηματικά την ευρωπαϊκή κριτική αναφορικά με τον έλεγχο των μίντια και με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχει επίσης εκνευρίσει την κυβέρνηση Ομπάμα στον αγώνα ενάντια στο ISIS, καθώς και με τους βομβαρδισμούς του εναντίον των Κούρδων της Συρίας τους οποίους η Ουάσιγκτον θεωρεί χρήσιμους συμμάχους. Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Μπαράκ Ομπάμα περιέγραψε τον Ερντογάν ως ανεπαρκή και απολυταρχικό. Οταν η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό μαχητικό, οι ΗΠΑ θορυβήθηκαν σχεδόν το ίδιο με τη Μόσχα, ειδικά όταν ο Ερντογάν ζήτησε τη στήριξη του ΝΑΤΟ. Στο πρόσωπο του Αχμέτ Νταβούτογλου, του πρωθυπουργού της Τουρκίας, η Δύση βλέπει έναν συνετό συνομιλητή ο οποίος θα βάλει τα δυνατά του για να επιτύχει μια συμφωνία σε Προσφυγικό-Μεταναστευτικό με την ΕΕ αυτήν την εβδομάδα. Ο Νταβούτογλου ωστόσο δεν είναι εκείνος που κάνει κουμάντο στην Τουρκία. Κουμάντο κάνει ο οξύθυμος και ανεξέλεγκτος πρόεδρος της χώρας, στα χέρια του οποίου βρίσκεται και το μέλλον της Τουρκίας ως αξιόπιστου εταίρου.

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΣΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ: http://www.theguardian.com/world/2016/mar/14/erdogan-key-turkey-future-dependable-eu-partner-refugees

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.3.2016, Μ. Ιγνατίου