Θ. Γαλιατσάτος: Να ακυρωθεί η συζήτηση έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης για τον Ερημίτη Κέρκυρας

1. Υπουργό Οικονομικών

κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

2. Γεν. Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας

κ. Νίκο Ματζάκο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ, κύριε Γενικέ Γραμματέα,

Σύμφωνα με ασφαλείας πληροφορίες, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του ΥΠΟΙΚ προγραμματίζει την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016, να θέσει στο Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης για την Αξιοποίηση της Δημόσιας Περιουσίας (ΚΣΔΑΔΠ), το θέμα της έγκρισης της πολεοδομικής μελέτης για τον «Ερημίτη» ΔΕ Κασσιώπης Κέρκυρας.

Όπως γνωρίζετε, σύσσωμος ο λαός και η Αυτοδιοίκηση της Κέρκυρας έχουν καταδείξει ως απαράδεκτη και άμεσα επιζήμια για το φυσικό περιβάλλον του νησιού την τσιμεντοποίηση του οικοσυστήματος του «Ερημίτη», αντίδραση που έχει εκφραστεί επανειλημμένα με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων και του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας.

Η επιχειρηματολογία μας ενάντια στη συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση έχει πολλάκις αναπτυχθεί στις αιτήσεις ακύρωσης στο ΣτΕ, που έχουμε καταθέσει ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων μαζί με ενεργούς φορείς της Κέρκυρας, ενώ υπενθυμίζουμε ότι οι γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων υπηρεσιών της ΠΙΝ, τόσο για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ΕΣΧΑΔΑ όσο και για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης, ήταν απολύτως αρνητικές.

Κύριε Υπουργέ, κύριε Γενική Γραμματέα,

Σας ζητάμε  να λάβετε υπόψη σας τις αποφάσεις της Αυτοδιοίκησης ενάντια στην τσιμεντοποίηση του φυσικού μας πλούτου καθώς και τις σοβαρές και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές συνέπειες από την τυχόν ολοκλήρωση της εν λόγω «επένδυσης» και να ακυρώσετε τη συζήτηση του θέματος που προγραμματίζεται για την ερχόμενη Τρίτη.

Ζητούμε την επανεξέταση της στάσης της κυβέρνησης στο θέμα της εκποίησης του Ερημίτη, σύμφωνα και με τις δικές σας δεσμεύσεις για προστασία του περιβάλλοντος, κάνοντας έκκληση έστω και την ύστατη ώρα να σταματήσετε μια διαδικασία που μόνο ζημία και κανένα κέρδος δεν θα φέρει στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας και την οικονομία της χώρας.

Πιστεύοντας ότι έχουμε την ίδια αντίληψη ότι το κέρδος δεν βρίσκεται στην τσιμεντοποίηση, στην καταστρατήγηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και τις άκριτες ιδιωτικοποιήσεις, είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπρόσθετη πληροφορία χρειαστείτε.

Με εκτίμηση,

Θεόδωρος Γαλιατσάτος

Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 12.3.2016