Οι δύο πλευρές συζήτησαν μία σειρά από ζητήματα, όπως για παράδειγμα το προσφυγικό, την επίλυση του Κυπριακού, την κατάσταση στο Αιγαίο, τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου αλλά και τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τουριστικό και όχι μόνο επίπεδο, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν σε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας, σε ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη, όπως επίσης και σε σιδηροδρομική σύνδεση μεταξύ Ηγουμενίτσας– Κωνσταντινούπολης.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον οποίο αποκάλεσε «φίλο» για την υποδοχή που του επιφύλαξε στη Σμύρνη.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι αισθάνεται το ιστορικό βάρος που κουβαλά η Σμύρνη, για την οποία ανέφερε πως στη μνήμη των περισσοτέρων θυμίζει τον πόνο και την προσφυγιά και αναφέρθηκε στο κρίσιμο ζήτημα του προσφυγικού.
Ο έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και ανέφερε πως το σημερινό συμβούλιο έδωσε την ευκαιρία για να αναπτύξουν οι δύο χώρες τις σχέσεις του.
Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για μεγάλη σημασία στην ενέργεια, όπως επίσης και στην συνεργασία στο κομμάτι τουρισμού και υπογράμμισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση Θεσσαλονίκης – Σμύρνης και την σιδηροδρομική μεταξύ Θεσσαλονίκης – Κωνσταντινούπολης. Επίσης αναφέρθηκε στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στον Έβρο και την απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ Αθήνας – Άγκυρας.
«Το μέλλον των ελληνοτουρκικών σχέσεων περνά μέσα από μεγάλες προκλήσεις όπως η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης» ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίσης λόγο για δράμα ανθρώπων οι οποίοι πέφτουν θύματα διακινητών και χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο.
«Αυτό που συμβαίνει στη θάλασσά μας είναι ντροπή για τις αξίες και τον πολιτισμό μας» τόνισε και υποστήριξε πως το πρόβλημα αυτό θα λυθεί μέσα από τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση πυρός στη Συρία και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο» το γεγονός ότι υπάρχουν τόσα πολλά οπλικά συστήματα και την ίδια στιγμή τα υψηλής τεχνολογίας συστήματα να μην μπορούν να εντοπίσουν τους διακινητές.
«Υπογράψαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία και επικαιροποιήσαμε το πρωτόκολλο επανεισδοχής των προσφύγων στην Τουρκία», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Θέλω να τονίσω πως η Ελλάδα και η Τουρκία θα συνεχίσουν να παράσχουν ανθρωπιά στους κυνηγημένους και δεν θα είναι οι χώρες που θα δεχτούν μία μόνιμη παραμονή των ανθρώπων αυτών», σημείωσε ο έλληνας πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε επίσης ότι συζητήθηκε επίσης το ζήτημα του κυπριακού για το οποίο τόνισε πως η λύση του είναι επιτακτική στη βάση των Ηνωμένων Εθνών, όπως επίσης και η κατάσταση στο Αιγαίο.
«Εξέφρασα την ανησυχία και τον προβληματισμό της Ελλάδας για τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε επίσης τη στήριξη της Ελλάδος στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε ως σημαντική.
«Η καθιέρωση νόμιμης οδού προς την Ευρώπη θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τους διακινητές και να σταματήσουμε να θρηνούμε θύματα στο Αιγαίο», υπογράμμισε επίσης ο έλληνας πρωθυπουργός.
Σε ότι αφορά το «casus beli» ο κ. Τσίπρας το χαρακτήρισε ως κατάλοιπο μιας άλλης εποχής, και ανέφερε πως «ελπίζω κάποια στιγμή να πείσω και τον Αχμέτ γι’ αυτό».
Μήνυμα συνεργασίας από Νταβούτογλου
Ο κ. Νταβούτογλου καλωσόρισε με τη σειρά του τον κ. Τσίπρα και ανέφερε πως αυτός είναι ο ωραιότερος τρόπος να σταλθεί ένα μήνυμα στην Ελλάδα και αυτή τη στιγμή είμαστε σε θέση να φέρουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή του Αιγαίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, στην σημερινή συνάντηση συζητήθηκαν πολύ σημαντικά θέματα και αναφέρθηκε στο προσφυγικό και τη συριακή κρίση, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους έλληνες ομολόγους του για τα θέματα που συζητήθηκαν.
«Το σημαντικότερο είναι η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου.
Ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εκτελούνται τα έργα που θα συνδέουν τη Θεσσαλονίκη με τη Σμύρνη, όπως επίσης και τα έργα που θα συνδέουν σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη με την Κωνσταντινούπολη.
Ο κ. Νταβούτογλου έκανε επίσης λόγο για ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι πτήσεις μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, όπως επίσης και οι τουριστικές σχέσεις δύο χωρών που θα αποτελέσουν βασική στήριξη και για τις δύο χώρες.
«Ευχόμαστε να βρεθούμε στη Θεσσαλονίκη για τα σχέδια που έχουμε συζητήσει», τόνισε ο κ. Νταβούτογλου και έκανε λόγο για επενδύσεις σε τουριστικό επίπεδο.
Ο τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της προσφυγικής κρίσης την οποία όπως είπε μοιράζονται οι δύο χώρες, εννοώντας την Ελλάδα και την Τουρκία και υποστήριξε πως η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών θα είναι πολύ σημαντική για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στο Αιγαίο την προσφυγική κρίση. Επίσης ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε πως συζητήθηκαν τα θέματα του Αιγαίου και του Κυπριακού και επισήμανε ότι ο κ. Τσίπρας έδειξε μεγάλη κατανόηση.
Σε ότι αφορά το ΝΑΤΟ και την παρουσία του στο Αιγαίο ο κ. Νταβούτογλου τόνισε πως οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι θα κάνουν ότι είναι δυνατόν για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.
Ο κ. Νταβούτογλου ανέφερε επίσης πως οι εχθρικές πολιτικές μεταξύ των δύο χωρών στο παρελθόν δεν οδήγησαν πουθενά και τόνισε ότι «για τις εναέριες παραβιάσεις αυτά που θεωρείτε ως παραβιάσεις για εμάς δεν είναι».
«Η Τουρκία δεν έχει καμία στρατηγική επίθεσης απέναντι στην Ελλάδα και το ίδιο πιστεύω και για την Ελλάδα», ανέφερε ακόμη ο κ. Νταβούτογλου.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8.3.2016, ΜΝΜ Huffington Post