Λοιπά νέα από την ΠΙΝ

αναγκαιότητα ένταξης του μαθήματος της τοπικής ιστορίας των Ιονίων Νήσων στα σχολεία της Περιφέρειάς μας.

Η ήττα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Κέρκυρα, το 1716, σταμάτησε την επεκτατική πολιτική των Οθωμανών, που είχαν ως στόχο την προέλαση στην Ιταλία, Γαλλία και Δυτική Ευρώπη και υπό αυτή την έννοια ήταν μια νίκη της δημοκρατίας, της ελευθερίας και του πολιτισμού.

Οι ενέργειες και δράσεις που αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο να διοργανωθούν, σε συνεργασία με το Δήμο Κέρκυρας που έχει λάβει σχετική απόφαση για ανάλογες εκδηλώσεις έχουν ως εξής:

•           Αναπαράσταση με βιντεοπροβολή της ναυμαχίας της 45νθήμερης πολιορκίας της πόλης της Κέρκυρας

•           Ομιλίες σε όλα τα σχολεία των Επτανήσων

•           Διοργάνωση εκδηλώσεων και κεντρική εκδήλωση στο Παλαιό Φρούριο την 10η Αυγούστου 2016.

•           Ειδική επίσκεψη αντιπροσωπείας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων με τον Περιφερειάρχη, τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, επικεφαλής παρατάξεων στη Βενετία και αντίστοιχη πρόσκληση της Περιφέρειας του Veneto και της Venezia.

•           Πρόσκληση των αρχηγών κρατών ή πρωθυπουργών της Ευρώπης και ξενάγηση των προσκεκλημένων στα πεδία των μαχών.

•           Εναπόθεση μαρμάρινων επιγραφών στα πεδία των μαχών

•           Οι εκδηλώσεις αυτές, σε μικρότερη κλίμακα, να επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο.

Το ρόλο του συντονιστή αναλαμβάνει ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων Χρήστος Μωραΐτης.

Το θέμα ψηφίστηκε ομόφωνα.

Θ. Γαλιατσάτος: Πριν τη λήψη αποφάσεων συζητάμε με το λαό

Τα θέματα της εγκατάστασης μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά – βιοκαύσιμα, στις περιοχές Παπαθανάτικα Δουκάδων και Κάμπος Γαρδελάδων Κέρκυρας αποσύρθηκαν και δεν συζητήθηκαν στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι του Τοπικού Συμβουλίου και των κατοίκων των Γαρδελάδων Κέρκυρας, προκειμένου να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση μονάδας παραγωγής στην περιοχή τους, ενώ έχουν ληφθεί αρνητικές αποφάσεις από τα δύο Τοπικά Συμβούλια των εν λόγω περιοχών.

Και τα δύο έργα έχουν λάβει θετική γνωμοδότηση για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος, άκουσε και έλαβε υπόψη του τις αντιρρήσεις και επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κατοίκων και απέσυρε τα θέματα από την ημερήσια διάταξη.

«Μένουμε αμετακίνητοι σε όσα έχουμε δεσμευτεί ως ΑΝΑΣΑ. Είπαμε λοιπόν ότι πριν τη λήψη αποφάσεων συζητάμε με το λαό. Ακούσαμε τις επιφυλάξεις και τις αντιρρήσεις των κατοίκων, θέλουμε να εξετάσουμε αν είναι βάσιμες ή όχι, λάβαμε υπόψη μας και τις αποφάσεις των υπηρεσιών μας και θα εξαντλήσουμε όλα τα χρονικά περιθώρια διαλόγου, πριν καταλήξουμε σε απόφαση» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων.

Τα δύο θέματα αναμένεται να απασχολήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων σε επόμενη συνεδρίασή του και αφού έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κατοίκους των δύο περιοχών.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6.3.2016