Παρά το γεγονός ότι η συμφωνία είναι αβέβαιη και η εφαρμογή της θα είναι σκληρή, οι όροι της θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν ένα πολυπόθητη σημείο καμπής στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, παρέχοντας μια αχτίδα φωτός σε μια στρατηγική που έχει αποτύχει σε μεγάλο βαθμό.
Δύο διπλωμάτες που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν ότι εχθές η Τουρκία επίσης αποδέχτηκε την επανεισδοχή όλων των ανθρώπων που διασώζονται στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου από το ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία ωστόσο έχει δηλώσει ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί μια ραγδαία πτώση στις προσφυγικές ροές και επιθυμεί η Ευρώπη να δέχεται Σύρους πρόσφυγες απευθείας από το έδαφός της ώστε να αποτρέπονται από το να διασχίσουν το Αιγαίο ρισκάροντας τη ζωή τους.
Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε εχθές ότι «είναι λάθος να αφήνουν την μεταναστευτική κρίση τους ώμους της Τουρκίας και της Ελλάδας μόνο.»
Οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας προσφορά επανεγκατάστασης αναμένεται να οριστικοποιηθεί διμερώς με την Άνγκελα Μέρκελ, η οποία θα συναντηθεί με τον κ. Νταβούτογλου την Κυριακή.
Το Βερολίνο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θέλει να μειώσει την παράτυπη μετανάστευση, η οποία σε αριθμούς ατόμων μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες. Ορισμένοι διπλωμάτες αναμένουν ότι η Τουρκία θα πιέσει για την επιτάχυνση εφαρμογής προνομίων για τις θεωρήσεις των πολιτών της.
Ο κ Τουσκ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αρκετοί διπλωμάτες ερμηνεύουν την αποστασιοποιημένη στάση του Τούρκου προέδρου στο προσφυγικό, ως απροθυμία για την αντιμετώπιση των διακινητών.
Παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, δεν έχει εφαρμοστεί σχεδόν καθόλου κατά τα 14 χρόνια της ισχύος της. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα περίπου 300 μετανάστες μεταφέρθηκαν με λεωφορείο πίσω στην Τουρκία.
Πηγή: http://www.cnn.gr