Μια ιδιαίτερη και μοναδική έκθεση πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης στο Αργοστόλι. Η έκθεση αυτή ήταν να διαρκέσει μια εβδομάδα όμως λόγω της μεγάλης προσέλευσης ιδιωτών και σχολείων κράτησε 10 ημέρες και έληξε την εβδομάδα που μας πέρασε αφού δέχτηκε μεγάλο όγκο επισκεπτών. Πρόκειται για την έκθεση Παλαιού Ραδιοφώνου και Τηλεπικοινωνιών του γνωστού συλλέκτη κ. Χαράλαμπου Μακρή η οποία άνοιξε τις πύλες της με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Ραδιοφώνου.
Τα εγκαίνια τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κεφαλληνίας κ. Δημήτριος, δημοτικοί σύμβουλοι, φορείς και πλήθος φιλοσυλλεκτών, ενώ κατά την διάρκειά της δέχθηκε επισκέψεις και από σχεδόν όλα τα σχολεία του νομού.
Ο συλλέκτης κ. Μακρής πάντα με ευγένεια και προθυμία ξεναγούσε μικρούς και μεγάλους και δεν άφησε αναπάντητο κανένα ερώτημα που του έθεταν κυρίως παιδιά και εκπαιδευτικοί. Ο ίδιος με αγάπη και υπομονή, από πολλά χρόνια όχι μόνον μαζεύει κάθε σχετικό με ραδιοφωνία και τηλεπικοινωνία αντικείμενο, αλλά συναρμολογεί πομπούς, δέκτες, ασυρμάτους αφού έχει με επιμονή, κόπο και δαπάνη αποκτήσει τα ανάλογα υλικά, τα οποία, θα πρέπει να τονισθεί, είναι ιδιαίτερα δυσεύρετα.
Εκτέθηκαν σπάνια ραδιόφωνα υπεραναδράσεως λυχνιών μεσαίων κυμάτων και άλλα υπεραναδράσεως δυο λυχνιών βραχέων κυμάτων, ηχητικοί δέκτες τηλεγράφου, πομπός περιστρεφόμενου σπινθήρα τύπου Tesla του 1915, συσκευή καταγραφής σημάτων Morse, ακριβές αντίγραφο δέκτη που χρησιμοποιήθηκε στον «Τιτανικό», ασύρματος –ιδιοκατασκευή- που χρησιμοποιήθηκε από στρατιωτικό κλιμάκιο του Καΐρου το 1944 στην Κεφαλλονιά, στρατιωτικός πομποδέκτης ειδικών δυνάμεων του 1955, αυτόματα συστήματα εκπομπής SOS, δέκτες ραδιοφάρων, παλαιά τηλεπικοινωνιακά όργανα του ελληνικού στρατού, γαλλικό τηλεφωνικό κέντρου του 1965, μαγνητόφωνα ταινίας και pick–ups παλαιών δεκαετιών, γραμμόφωνα της δεκαετίας του ’20 και του ΄30, ραδιοερασιτεχνικά όργανα, τηλέφωνα, αλλά και παλιά όργανα επισκευής ραδιοφώνων, έντυπα ποικίλα, ραδιοπρογράμματα ιστορικής αξίας και μια γωνία με προγενέστερες δραστηριότητες του ιδιωτικού αυτού κινητού μουσείου.
Ευχάριστη έκπληξη για τους παλιούς Αργοστολιώτες ήταν η έκθεση της πρώτης τηλεφωνικής συσκευής του ιστορικού ζαχαροπλαστείου Μακρή με τον αριθμό 679 την οποία υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη νοσταλγία καθώς την συνδύασαν με παραγγελίες για τις απαράμιλλες σοκολατίνες και τα σιροπιαστά γαλακτομπούρεκά του.
Η σημαντική αυτή συλλογή έχει εμπλουτισθεί και με δωρεές ιδιωτών, όπως το Πηνίο Rumkorf και παλαιά ραδιόφωνα. Καλό θα είναι η εξαιρετική αυτή συλλογή να βρεί μόνιμο χώρο έκθεσης έτσι ώστε να αποτελεί σταθερή πηγή πληροφόρησης ειδικά για εκπαιδευτικούς λόγους όχι μόνο μαθητών, αλλά και ενδιαφερόμενων κάθε ηλικίας.
Αν και κατά τα απρόβλεπτα και ακανθώδη αυτά χρόνια τα κεφάλαια για στήριξη του πολιτισμού αποτελούν «είδος πολυτελείας», εντούτοις η εύρεση στέγης για μια τέτοια συλλογή είναι εκ των ουκ άνευ γιατί θα συμβάλλει στην περαιτέρω πολιτιστική ανάπτυξη της τοπικής μας κοινωνίας.
Ευρυδίκη Λειβαδά