Στη συνεδρίαση, η οποία διήρκησε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες τέθηκαν επί τάπητος οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί μετά την απόφαση Σερβίας και Σκοπίων για κλείσιμο των συνόρων για τους Αφγανούς πρόσφυγες, αλλά και στον απόηχο της σύγκλησης διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων από την Αυστρία για το προσφυγικό, που ουσιαστικά προαναγγέλλει νέες μονομερείς ενέργειες σε αντιδιαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από τις διαβεβαιώσεις της ΕΕ.
Στην συνεδρίαση, που ξεκίνησε λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα, συμμετείχε ο Πάνος Καμένος, ο κ. Βίτσας ο Νίκος Κοτζιάς, ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μουζάλας, ο Νίκος Τόσκας και ο Θεόδωρος Δρίτσας. μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης κανένας υπουργός δεν προέβη σε κάποια δήλωση.
Επί τάπητος τέθηκαν οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέναντι στην αυθαιρεσία των κρατών αυτών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού τόνιζαν μετά τη σύσκεψη πως έχουν ήδη δρομολογηθεί όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να επισημανθεί στην Ευρώπη ότι με μονομερείς ενέργειες καταπατάται η συμφωνία της 19ης Φεβρουαρίου. Πέραν τούτου, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας από το βράδυ της Κυριακής με την ολλανδική προεδρία της ΕΕ, ενώ υπογράμμιζαν «πόσο εύθραυστη είναι η συμφωνία της ΕΕ» με αφορμή την αυστριακή πρωτοβουλία για διάσκεψη των χωρών του βαλκανικού δρόμου. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες αναμένεται να αναλάβει από το πρωί της Τρίτης και το υπουργείο Εξωτερικών.
Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός έχει ήδη δεχθεί σύμφωνα με πληροφορίες εισηγήσεις για σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για την ενημέρωση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το προσφυγικό και αναζήτηση από κοινού λύσεων για το μείζον εθνικό θέμα που λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις.
Πάντως, ενδεικτικά του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση είναι τα όσα είπε ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς απείλησε με βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Σκοπίων και Σερβίας μετά την κίνησή τους αυτή.
Στο κυβερνητικό επιτελείο αποδίδουν την μονομερή ενέργεια της Αυστρίας στον ακροδεξιό εταίρο του αυστριακού λαϊκού κόμματος.
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η κατάσταση αν και ομολογουμένως εξαιρετικά δύσκολη, είναι διαχειρίσιμη, με το πιθανότερο ενδεχόμενο να είναι οι αποκλεισμένοι πρόσφυγες να φιλοξενούνται προς το παρόν στις πρόσφατα ολοκληρωθείσες δομές.
Ωστόσο, στο μικροσκόπιο της κυβερνητικής σύσκεψης τέθηκε και το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο ανατολικό Αιγαίο, μετά τα προσκόμματα που φέρνει η ίδια η Άγκυρα. Συγκεκριμένα, η Τουρκία εμφανίζεται να εγείρει πολλά ζητήματα στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΝΑΤΟ, ενώ την ίδια ώρα αμφισβητεί ευθέως την προϋπόθεση επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια.
Κορυφαίος υπουργός πάντως μετά τη σύσκεψη τόνιζε πως θεωρείται δεδομένο πως η Τουρκία θα οξύνει τις πιέσεις με αθρόες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές ενόψει της κρίσιμης Συνόδου της 6ης Μαρτίου. Η ίδια πηγή τόνιζε χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα ουσιαστικά δρομολογεί μία σχεδιασμένη αύξηση των ροών προκειμένου να προσέλθει στις Βρυξέλλες από θέση ισχύος, συνεχίζοντας την ίδια εκβιαστική πολιτική απέναντι στην ΕΕ.
Περισσότερες λεπτομέρειες για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες αναμένεται να γίνουν γνωστές στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη το μεσημέρι της Τρίτης.
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23.2.2016