ΒΑΣΕΙ των CDS, ο φόβος αυξάνεται ραγδαία και οι ευρωπαϊκές τράπεζες καταρρέουν ταχύτερα απ’ ότι το 2008. Τα CDS συνέχισαν να ανεβαίνουν την προηγούμενη εβδομάδα, ειδικά εκείνα των ευρωπαϊκών τραπεζών.
ΓΕΓΟΝΟΣ: Στο -0,92% κυμαίνεται η πλέον αρνητική απόδοση στον κόσμο (το 2ετές ελβετικό κρατικό ομόλογο). Και παρόλ’ αυτά, τα τεράστια επίπεδα χρέους και τα αρνητικά επιτόκια δεν έχουν καταφέρει να αναθερμάνουν την αμερικανική, την ευρωπαϊκή ή τις ασιατικές οικονομίες.
ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ: Διαβεβαιώνουν τον κόσμο ότι η πρόσφατη κάμψη στις αγορές της τάξης του 10%-20% είναι μία προσωρινή ανωμαλία και ότι δεν έχουμε να κάνουμε με μία επανάληψη του 2008. Έχουν δίκιο!! Απλά, η κατάσταση σήμερα είναι πολύ πιο ανησυχητική και διαδεδομένη. Το παγκόσμιο χρέος είναι 50% υψηλότερο, τα επιτόκια είναι μηδενικά.
ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟ τραπεζών σε δολάρια: Σύνολο κεντρικών τραπεζών 15,5 τρισ. δολάρια
FED 4,4 τρισ. δολάρια -ΕΚΤ 3 τρισ. δολάρια -Bank of Japan 3,4 τρισ. δολάρια -Κεντρική Τράπεζα της Κίνας 4,9 τρισ. δολάρια
ΕΚΤ: Η ΕΚΤ είναι η μόνη μεγάλη κεντρική τράπεζα που συνεχίζει να διατηρεί πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ευρύτατης κλίμακας σε εξέλιξη και μάλιστα μπορεί να παραταθεί και μετά το 2017 όπως ανέφερε ο επικεφαλής της M. Draghi.
Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ ο πόλεμος και οι αναταραχές εξαπλώνονται σε όλο τον πλανήτη. Η κατάρρευση στα χρηματιστήρια ακολουθεί το ίδιο μοτίβο με παρόμοιες καταρρεύσεις στο παρελθόν.
ΚΑΙ όχι μόνον οι κεντρικοί τραπεζίτες δημιούργησαν τις συνθήκες για μία καταστροφική κατάρρευση των χρηματιστηρίων, αλλά έπεισαν και τους επικεφαλής των μεγαλύτερων εταιρειών να προχωρήσουν σε επαναγορά των μετοχών τους την στιγμή που οι μετοχές τους βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά.
ΜΟΧΛΕΥΣΗ: Οι ισολογισμοί των κυριότερων κεντρικών τραπεζών (ΕΕ, FED, Βρετανίας, Ιαπωνίας και Κίνας) έχουν εντυπωσιακά αυξηθεί στα 15 τρισ. δολάρια. Τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης υποχρέωσαν τις κεντρικές τράπεζες να αγοράζουν ομόλογα και τραπεζικά assets και αυτό είχε σαν συνέπεια υπερδιογκωμένους ισολογισμούς. Οι 5 μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες διαχειρίζονται 15 τρισεκ. δολάρια assets. Η ΕΚΤ έχει 29 φορές μοχλεύσει τα κεφάλαια της αλλά η FED 95 φορές.
ΟΙ κεντρικοί τραπεζίτες και οι εγκλωβισμένοι πολιτικοί ήξεραν ότι η μαζική έκδοση περισσότερου απλήρωτου χρέους δεν θα έλυναν κανένα από τα προβλήματα.
Ο στόχος τους ήταν να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητοι.
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ οικονομία: Εχει επιδεινωθεί από τα μέσα του 2014, με τους πολιτικούς και τους κεντρικούς τραπεζίτες να επιταχύνουν την έκδοση χρέους, με τη συνολική αύξηση στο παγκόσμιο χρέος τα τελευταία 8 χρόνια να ανέρχεται σε 70 δισ. ευρώ, γεγονός που συνιστά μία αύξηση της τάξης του 50%.
ΡΕΚΟΡ: Με 142 τρισ. δολ. χρέους να είναι αρκετά για να καταρρεύσει η παγκόσμια οικονομία το 2008, μόνο ένας σχιζοφρενής θα εφάρμοζε μία «λύση» που αύξησε το παγκόσμιο χρέος στα 212 τρισ. δολ. τα επόμενα 7 χρόνια, σκεπτόμενος ότι αυτό θα έλυνε το πρόβλημα που δημιούργησε το υπερβολικό χρέος.
ΣΤΑ 212 τρισεκ. δολάρια έχει εκτιναχθεί το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος παγκοσμίως με βάση έκθεση της εταιρίας McKinsey. Συγκεκριμένα το παγκόσμιο χρέος δημόσιο και ιδιωτικό αυξήθηκε κατά 57 τρισ. δολ. μεταξύ 2008 και 2ου τριμήνου 2014 ενώ ο παγκόσμιος λόγος χρέους προς ΑΕΠ ανέρχεται στο 286%.
ΣΤΟΧΟΣ: Να κρατήσουν την παγκόσμια οικονομία στην επιφάνεια του νερού και να μην την αφήσουν να βουλιάξει, ώστε οι ιδιοκτήτες των τραπεζών και οι ηγέτες των επιχειρήσεων δεν θα αναγκάζονταν να αποδεχθούν τις συνέπειες από τις «εγκληματικές τους» πράξεις και θα μπορούσαν να συνεχίσουν να λεηλατούν τον παγκόσμιο πλούτο ανενόχλητο
ΤΟ ράλι στις τιμές του πετρελαίου και τα θετικά στοιχεία για την κατανάλωση στις ΗΠΑ οδηγούν σε σταθεροποίηση τα χρηματιστήρια της Ασίας, με τη Σαγκάη να πρωταγωνιστεί καταγράφοντας ισχυρά κέρδη. Ειδικότερα, ο Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο 3,31% στις 2.837 μονάδες.
ΧΑΛΑΡΩΣΗ: Η έκδοση χρέους και η χαλαρή νομισματική πολιτική της Fed και των άλλων κεντρικών τραπεζών λειτούργησε ευεργετικά για την άνοδο των τιμών των μετοχών στα ιστορικά υψηλά του 2015. Όμως, όταν οι στρόφιγγες της ποσοτικής χαλάρωσης έκλεισαν, οι δείκτες και η κινητικότητα στις αγορές μηδένισε και τώρα σημειώνουν τεράστιες απώλειες.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.2.2016