«Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η βάρβαρη επιχείρηση της Ρωσίας και του συριακού καθεστώτος που έχει στόχο αμάχους. Τέτοιες επιθέσεις (…) έχουν στόχο να δημιουργηθεί μια ζώνη που θα ελέγχει το PYD και επί του πεδίου έχει αναλάβει να διαχειριστεί το YPG», υποστήριξε ο Ερντογάν.
«Θα ήθελα να απευθυνθώ στους δυτικούς συμμάχους μας για άλλη μια φορά: το YPG και το PYD είναι τρομοκρατικές οργανώσεις και όσοι τους βοήθησαν να σχηματίσουν αυτές τις δομές δεν θα συγχωρεθούν από την ιστορία», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν συνομίλησαν τηλεφωνικά αργά χθες και είπαν ότι οι επιθέσεις της Ρωσίας και των δυνάμεων της συριακής κυβέρνησης βόρεια του Χαλεπιού ήταν ανησυχητικές, δήλωσαν πηγές στο γραφείο του Ερντογάν.
Λέγοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει λύση στον πόλεμο στη Συρία ενόσω παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, οι δύο ηγέτες ζήτησαν τον τερματισμό των πληγμάτων εναντίον αμάχων και την άρση των πολιορκιών. Πρόσθεσαν δε ότι οι επιθέσεις χειροτερεύουν την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή.
Ο Ερντογάν και ο βασιλιάς Σαλμάν συζήτησαν επίσης τις επιθέσεις των Κούρδων μαχητών του PYD στην βόρεια συριακή πόλη Αζάζ, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, και την απάντηση του τουρκικού στρατού με βομβαρδισμούς.
Η Άγκυρα τάσσεται υπέρ της διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση από τους συμμάχους της, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου
H Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι τάσσονται υπέρ της διεξαγωγής χερσαίων επιχειρήσεων στη Συρία, ωστόσο δεν υπάρχει συναίνεση εντός του διεθνούς συνασπισμού και μία στρατηγική για τέτοιου είδους επέμβαση δεν έχει συζητηθεί σοβαρά, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Κάποιες χώρες, όπως εμείς, η Σαουδική Αραβία και ορισμένες χώρες της Δυτικής Ευρώπης υποστηρίζουν ότι μια χερσαία επιχείρηση είναι απαραίτητη… Ωστόσο το να περιμένει κανείς αυτό (να γίνει) μονάχα από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και το Κατάρ δεν είναι ούτε σωστό ούτε ρεαλιστικό», τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Άγκυρα.
«Εφόσον μια τέτοιου είδους επιχείρηση διεξαχθεί, πρέπει να γίνει από κοινού, όπως οι αεροπορικές επιδρομές (που εξαπολύει ο διεθνής συνασπισμός)» επισήμανε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
«Ο συνασπισμός δεν έχει συζητήσει σοβαρά το ζήτημα των χερσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχουν χώρες που αντιτίθενται και υπάρχουν κι εκείνοι που δεν σκοπεύουν να λάβουν μέρος αλλά έχουν εκφράσει τη βούληση η Τουρκία ή μια άλλη χώρα να το αναλάβουν» σημείωσε ο Τσαβούσογλου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ – Ρόιτερς Άγκυρα, Turkey
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 17.2.2016, Μ. Ιγνατίου