στην Ε.Ε.) και αφετέρου να καταστεί σαφές στις λεγόμενες χώρες του «Βίζεγκραντ» ότι δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου χώρας από την Συνθήκη Σένγκεν. Το τρίτο που θα επιδιώξει ο Αλ. Τσίπρας είναι οι απαντήσεις στα προβλήματα που προκαλεί το προσφυγικό να είναι με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες και όχι τα ξενοφοβικά αισθήματα.
Ως προς το θέμα της Σένγκεν οι συσχετισμοί είναι σαφώς υπέρ της ελληνικής πλευράς:
Οι πρώην ανατολικές χώρες όντως επιμένουν ότι πρέπει να κλείσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ
Σύσσωμη η Γερμανία (δηλαδή όλα τα πολιτικά κόμματα) και οι υπόλοιπες χώρες το απορρίπτουν για μία σειρά από λόγους
ΠΓΔΜ και Βουλγαρία έχουν διαμηνύσει ότι δεν σκοπεύουν να κλείσουν τα σύνορά τους, διότι έτσι θα μποϊκοτάριζαν το εμπόριο και τις μεταφορές τους που γίνονται κατά βάση μέσω Ελλάδας.
Υπενθυμίζεται ότι το ευνοϊκότερο κλίμα για την ελληνική πλευρά αποτυπώνεται και στην πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά ακόμη και σε ενέργειες που αποτυπώνουν την διάθεση της Ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας (π.χ. την εκταμίευση 12,5 εκατ. ευρώ) για τα hotspot και τα Κέντρα Κράτησης.
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι όλα αυτά θα ισχύουν όσο η Ελλάδα θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της…
Το κρίσιμο πεδίο για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών είναι πια το Αιγαίο.
Στην συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ – Νταβούτογλου η ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να επιβεβαιώσει ότι η (υπό γερμανική διοίκηση) ΝΑΤΟϊκή δύναμη θα περιπολεί τηρώντας τους όρους που συμφωνήθηκαν στην Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
Δηλαδή τα ΝΑΤΟϊκά πλοία περιπολούν μαζί με την τουρκική ακτοφυλακή στα τουρκικά ύδατα και όταν περισυλλέγουν βάρκες μεταφέρουν τους επιβαίνοντες στις τουρκικές ακτές. Και το ελληνικό Λιμενικό περιπολεί στα ελληνικά ύδατα και όταν περισυλλέγει βάρκες μεταφέρει τους επιβαίνοντες στα ΝΑΤΟϊκά πλοία και αυτά τα δίνουν στα τουρκικά για να μεταφερθούν στις ακτές της γείτονος. Αν αυτή η διαδικασία τηρηθεί, σημαίνει ότι δεν θίγονται ζητήματα εθνικής κυριαρχίας.
HuffPost Greece | Κώστας Πουλακίδας
Eστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.2.2016