Νέες κυκλοφορίες βιβλίων

Γιάννης Α. Μυλόπουλος: ΤΑ… ΑΝ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Όλοι συνομολογούν ότι αυτό που έχει ανάγκη η Ελλάδα για την έξοδο από τη σημερινή πολύπλευρη κρίση περνά υποχρεωτικά μέσα από τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης. Πώς πρέπει να σχεδιαστεί και πώς να εφαρμοστεί σήμερα ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα, παράλληλο με τα νεοφιλελεύθερα μνημόνια της λιτότητας, ικανό να κάνει την Ελλάδα να σταθεί και πάλι στα πόδια της;

Ποια είναι τα… Αν της Ανάπτυξης στην Ελλάδα της κρίσης; Ποιες οι προϋποθέσεις για μια ισόρροπη ανάπτυξη και τι συμβαίνει με τα ζητήματα του περιβάλλοντος και των φυσικών αποθεμάτων σε μια χώρα που, βυθισμένη σε βαθιά ύφεση, φτωχαίνει, τρώγοντας τις σάρκες της;

Μήπως η εθνική μας φτώχεια δεν αντανακλά τίποτε περισσότερο από ένα τεράστιο έλλειμμα Παιδείας; Μήπως αυτό που χρειάζεται σήμερα η Ελλάδα δεν είναι ακόμη μια εκπαιδευτική «μεταρρύθμιση», αλλά, πολύ περισσότερο, μια μορφωτική επανάσταση;

Ποιο είναι τελικά το νέο όραμα της κοινωνικής αλλαγής, μετά την αποτυχία του νεοφιλελευθερισμού;

Πώς και από πού πρέπει να ξεκινήσει η μεγάλη αλλαγή πορείας για την επίτευξη μιας ισόρροπης οικονομικής, περιβαλλοντικής και κοινωνικής ανάπτυξης;

Αυτά είναι μερικά από τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στο βιβλίο, σε μια προσπάθεια αναζήτησης απαντήσεων στα μεγάλα αδιέξοδα που δημιούργησαν οι νεοφιλελεύθεροι μονόδρομοι στην εποχή της παγκοσμιοποίησης της οικονομίας.

________________________________________

Ο Γιάννης Α. Μυλόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1958.

Τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο του Πειραματικού Σχολείου της Θεσσαλονίκης το 1976. Πήρε το δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1982 και διδακτορικό δίπλωμα το 1987 από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.

Από το 1990 έως και σήμερα υπηρετεί ως μέλος ΔΕΠ στον Τομέα Υδραυλικής & Τεχνικής Περιβάλλοντος, του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, από το 2003 ως Καθηγητής. Εργάστηκε ως Επισκέπτης Καθηγητής στο York University στον Καναδά, στο Stevens Institute of Technology στις ΗΠΑ και στο European University στην Κύπρο.

Το 2010 εκλέχθηκε Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κατά την τετραετή θητεία του υπήρξε προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, καθώς και εκπρόσωπός της στην Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων. Το ίδιο διάστημα διετέλεσε Πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου Τεχνολογίας και Διάδοσης Επιστημών «ΝΟΗΣΙΣ», καθώς και του Τελλόγλειου Ιδρύματος της Θεσσαλονίκης. Έχει εκδώσει άλλα δύο βιβλία, έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 100 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, έχει συμμετάσχει και έχει συντονίσει δεκάδες ερευνητικά έργα στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης για το Περιβάλλον, ενώ αρθρογραφεί τακτικά σε εφημερίδες και ιστοσελίδες.

Είναι πατέρας δύο παιδιών, του Ανδρέα και της Ιωάννας.

Βιβλιογραφία

Τα… αν της ανάπτυξης

Ετος ‘Εκδοσης: 2016

Σειρά: Πολιτική-Οικονομία

Σελίδες: 160

Τιμή: € 9,90 (με ΦΠΑ)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.2.2016

­_________________________________________________________

Karl Heinz Roth ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΠΑΝΟΡΘΩΣΕΙΣ

Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΠΟΡΕΙ

Δίστομο, Καλάβρυτα, Κομμένο, Λιγκιάδες… Αυτά είναι μερικά από τα εκατοντάδες χωριά, τους οικισμούς και τις κωμοπόλεις που ρήμαξαν οι Γερμανοί κατακτητές στη διάρκεια του Β? Παγκόσμιου Πολέμου – και μάλιστα μετά την αποτρόπαιη σφαγή των κατοίκων τους.

Σήμερα υπάρχουν εκεί μνημεία όπου συναντιούνται Έλληνες και Γερμανοί, οι οποίοι έχουν αναλάβει από κοινού πρωτοβουλίες ενάντια στη λήθη και με σκοπό την αποζημίωση των θυμάτων.

Η ισχυρή ελίτ της Γερμανίας, ωστόσο, αντιμετωπίζει αυτές τις τάσεις εξιλέωσης ως ένα «εξωτικό» περιθωριακό φαινόμενο που δεν επηρεάζει την ατζέντα της. Η συνακόλουθη αποποίηση οποιασδήποτε ιστορικής ευθύνης φαίνεται να την έχει οδηγήσει σε ένα κατάφωρο σύμπλεγμα όσον αφορά την Ελλάδα. Μοιάζει σαν να μην έχει συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό Νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στην Κατοχή. Και φαίνεται να μην έχει ξεχάσει μέχρι σήμερα ότι οι δυνάμεις κατοχής κατέρρευσαν πολύ σύντομα και κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα.

Υπό αυτές τις συνθήκες μπορεί κανείς να κατανοήσει την αυστηρή γραμμή που υπαγορεύει το Βερολίνο απέναντι στην πιο υπερχρεωμένη εθνική οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Καρλ Χάιντς Ροτ καταδεικνύει ότι η ελληνική διαρθρωτική κρίση συνδέεται και με τις μακροπρόθεσμες συνέπειες των βάναυσων καταστροφών του Β? Παγκόσμιου Πολέμου από το Γ? Ράιχ, γεγονός που αποσιωπάται συστηματικά και θεωρείται ταμπού.

________________________________________

Στην παρούσα μελέτη του Καρλ Χάιντς Ροτ αναλύεται το ελπιδοφόρο ξεκίνημα της ελληνικής κυβέρνησης και η τελική αποτυχία της απέναντι στο γερμανοευρωπαϊκό βέτο.

Ο συγγραφέας καταθέτει προτάσεις για μια εναλλακτική οδό που βασίζεται σε ηθικά και πολιτικά κριτήρια: H Γερμανία πρέπει να ξεπληρώσει τις οφειλές της από τις πολεμικές επανορθώσεις και να συνεισφέρει στην ανασυγκρότηση της Ελλάδας.

Ο Ροτ παρουσιάζει ορισμένες σκέψεις για το πώς η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ισχύσει και για άλλους λαούς που αντιμετωπίζουν προβλήματα, να χρησιμοποιηθεί για την κατάλυση της κρατούσας πολιτικής λιτότητας που ακολουθούν οι Γερμανοί μερκαντιλιστές και να ενσωματωθεί σε μια γενικότερη διαδικασία εκδημοκρατισμού της Ευρώπης.

Τέλος, εξετάζει τα κατάλοιπα του Β? Παγκόσμιου Πολέμου – συμπεριλαμβανομένων των σκανδαλωδών πρακτικών της δυτικογερμανικής μεταπολεμικής ελίτ για να αποφύγει την καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

________________________________________

Ο Καρλ Χάιντς Ροτ γεννήθηκε το 1942 στη Γερμανία. Σπούδασε Ιατρική και Ιστορία στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, της Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Βρέμης. Το 1984 ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Αμβούργου και το 1992 διδάκτορας της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Κοινωνικής Ιστορίας του 20ού Αιώνα στη Βρέμη (Stiftung fur Sozialgeschichte des 20. Jahrhunderts).

Έχει γράψει πολλά βιβλία, μελέτες και άρθρα για θέματα κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, ιστορίας της ιατρικής και της επιστήμης του 20ού αιώνα, καθώς επίσης και για μεθοδολογικά προβλήματα της επιστημονικής ιστοριογραφίας. Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του Η Ελλάδα και η Κρίση – Τι Έγινε και Τι Μπορεί να Γίνει και Να Εμποδίσουμε την Καταστροφή – Μανιφέστο για μία Ευρώπη της Ισότητας (από κοινού με τον Ζήση Παπαδημητρίου)

Ετος ‘Εκδοσης: 2016

Σειρά: Πολιτική-Οικονομία

Σελίδες: 136

Τιμή: € 9,90 (με ΦΠΑ)

_______________________________________

Γιώργος Γιαντάς ΑΥΡΙΟ

Τους ένωνε η άχρονη ξαναγέννηση της πρώτης αγάπης κι έπαιρναν όρκους στο όνομά της.

Ένα βράδυ του φθινοπώρου, αγκαλιασμένοι φιλήθηκαν στη μέση της κεντρικής πλατείας της πόλης, κάτω από μια σφοδρή νεροποντή, που έκανε τους περαστικούς να σκορπίσουν βιαστικά προς διάφορες κατευθύνσεις.

Ήταν τόσο ραγδαία η βροχή, που έσταζε από τα πιγούνια και τις βλεφαρίδες τους.

Μα εκείνοι την ένιωθαν σύμμαχο, πως η φύση όλη ήταν με το μέρος τους.

Όπως εκείνες οι φεγγαράδες, όταν περνούσαν αγκαλιασμένοι κάτω από τα εκατομμύρια αστέρια που θαμποπαίζανε. Σαν τα δροσόθρεπτα απογεύματα, που με το δίκυκλό του έφταναν μέχρι το χωριό, κι έκαναν στάση στην πηγή, για να επιστρέψουν με το σούρουπο. Κυνηγιόντουσαν εκεί, κάτω από τα λιόδεντρα, γύρω από τις μηλιές, και στον κορμό της γέρικης καρυδιάς είχαν χαράξει τα ονόματά τους: «Άγγελος – Άννα Μαρία. Μαζί. Για πάντα».

________________________________________

Τους ένωνε μια μυστήρια, μια εφηβική χημεία, ένα ανόθευτο κοινό συναίσθημα, που λες κι έτρεχε στο βάθος των χρόνων, ερχόμενο ταχύτατα από το παρελθόν, με μόνο προορισμό να καλύψει τα κενά και τους σταθμούς μιας ζωής που δεν έζησαν.

Τα βαγόνια του έφερναν μαζί και τον πόθο, τον ξεχασμένο πίσω από πληγές.

________________________________________

Ο Γιώργος Γιαντάς κατάγεται από τη Μυτιλήνη της Λέσβου.

Από τις Εκδόσεις Λιβάνη έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του Ως την Τελευταία Πνοή (2011), Mindland (2012), O Θίασος της Μαριάννας Μαλτέ (2014).

Το προσωπικό του blog στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://giorgogianta.blogspot.gr/.

Βιβλιογραφία

Ως την τελευταία πνοή

Mindland

Ο θίασος της Μαριάννας Μαλτέ

Αύριο

Ετος ‘Εκδοσης: 2016

Σειρά: Ελλ. Λογοτεχνία

Σελίδες: 288

Τιμή: € 12,90 (με ΦΠΑ)

­­­­­­­­­­­­­­­­_______________________________________________

Εστάλησαν στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.2.2016