Απάντηση του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων σε δηλώσεις για τον απολογισμό

Η συνεδρίαση αυτή ορίζεται από το άρθρο 185 του ν.3852/2010 και το άρθρο 21 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφ. Συμβουλίου της Π Ι Ν ως “ειδική δημόσια συνεδρίαση” στην οποία καλούνται τα μέλη της περιφερειακής επιτροπής διαβούλευσης και εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων. Η παρουσία επομένως των  βουλευτών, του δημάρχου και εκπροσώπων κομμάτων και κοινωνικών φορέων δεν συνιστά προσπάθεια διοργάνωσης φιέστας , όπως ειπώθηκε, αλλά υποχρέωσή μας εκ του νόμου. Θεωρούμε μάλιστα ότι κι αν ο νόμος δεν το προέβλεπε, θα έπρεπε  και πάλι να το πράξουμε.

Από κανένα νομικό κείμενο δεν προβλέπεται η υποχρέωση να δημοσιοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο το γραπτό κείμενο του απολογισμού της περιφερειακής αρχής πριν τη συνεδρίαση  ή μετά τη συνεδρίαση ούτε ψηφοφορία επί των πεπραγμένων. Εξάλλου όλοι οι σύμβουλοι και ειδικά οι επικεφαλής των παρατάξεων γνωρίζουν και έχουν την δική τους άποψη και εικόνα για το  αν παρήχθη και ποιο έργο και ποια ήταν η λειτουργία της περιφερειακής αρχής και δεν χρειάζονται καμιά εισήγηση ως οδηγό. Τη δική τους άποψη, παράλληλα με τον απολογισμό της περιφερειακής αρχής,  καλό θα ήταν για όλους να την άκουγαν οι πολίτες της Π Ι Ν στη συνεδρίαση αυτή, η οποία μεταδόθηκε και διαδικτυακά.  Όμως το τι στάση επέλεξε να κρατήσει η κάθε παράταξη είναι πολιτικό θέμα που δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του προεδρείου.

Η άποψη του προεδρείου επί της διαδικασίας ήταν , κατά την πάγια τακτική μας σε περιπτώσεις που παρευρίσκονται πολίτες και εκπρόσωποι φορέων, να δοθεί μετά την εισήγηση του Περιφερειάρχη και της Συμπαραστάτριας του πολίτη και της επιχείρησης ο λόγος πρώτα στους προσκεκλημένους και μετά στις παρατάξεις και τους συμβούλους. Εξάλλου οι αιρετοί είναι αυτοί που πρέπει κυρίως να ακούνε τους πολίτες και όχι το αντίστροφο.

Όταν διατυπώθηκε ένσταση  επί της διαδικασίας αυτής από τον επικεφαλής της “Επτανησιακής Αναγέννησης”, έγινε δεκτή, καθώς δεν υπήρξε αντίρρηση επ’  αυτής από κανέναν, παρόλο που εντελώς “δημοκρατικά” η ένσταση διατυπώθηκε με τη μορφή της απειλής και του εκβιασμού της αποχώρησης.

Ποιος αφαίρεσε τον λόγο από ποιον;

Στην συνέχεια όμως και καθώς ο Περιφερειάρχης ξεκινούσε την παρουσίαση, ο επικεφαλής της “Επτανησιακής Αναγέννησης” αποχώρησε. Ας σημειωθεί ότι  οι επικεφαλής των υπολοίπων παρατάξεων που ήταν παρόντες  παραχώρησαν στη συνέχεια τη σειρά τους στους καλεσμένους. Και σωστά κατά τη γνώμη μας. Όπως επίσης ότι κατά παράβαση του κανονισμού δόθηκε απεριόριστος χρόνος σε όλες τις παρατάξεις για την ομιλία τους κι όχι το δεκάλεπτο που προβλέπεται από τον κανονισμό.

Ποιος φίμωσε ποιον;

Όσο για τα έξοδα της “φιέστας” πρέπει να πούμε ότι από την αρχή ανακοινώθηκε στους συμβούλους και όλους τους παρευρισκόμενους ότι η χρήση της αίθουσας όπως και η οργάνωση του κυλικείου και του μπουφέ ήταν ευγενική και αφιλοκερδής προσφορά της διεύθυνσης του ξενοδοχείου,  στην οποία και τώρα απευθύνουμε τις θερμές μας ευχαριστίες.

Γνωρίζουμε καλά ότι συχνά τα διαδικαστικά θέματα μιας συζήτησης κρύβουν ουσία που αφορά την ίδια τη δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου. Γι’ αυτό είμαστε πάντα προσεκτικοί, ώστε κανείς να μην αδικείται, αλλά και κανείς να μην καταχράται τα δικαιώματά του σε βάρος των υπολοίπων. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε έχοντας συνείδηση ότι δεν είμαστε τέλειοι και ότι η δημοκρατία προκύπτει μόνο ως συλλογική διαδικασία και όχι ατομική δράση και έξαρση.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Π Σ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΩΡΑΙΤΗΣ»

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16.2.2016