Εκπρόσωποι των χωρών αυτών θα συναντηθούν με εκπροσώπους της Τουρκίας στο περιθώριο της προσεχούς συνόδου κορυφής των Βρυξελλών, στις 18 και 19 Φεβρουαρίου. Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε ποιες είναι οι χώρες αυτές.
“Υπάρχει μια ομάδα χωρών” της ΕΕ “που θα μπορούσαν να δηλώσουν έτοιμες να δεχτούν σε εθελοντική βάση” και άλλους πρόσφυγες, είπε η Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή της, στο Βερολίνο, με την πρωθυπουργό της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο.
Το περασμένο καλοκαίρι, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις, οι Ευρωπαίοι συμφώνησαν στη μετεγκατάσταση 160.000 προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Για να γίνει αυτό ωστόσο θα έπρεπε “σε αντάλλαγμα” η Τουρκία να φροντίσει “να περιορίσει ή κατά το δυνατόν να εμποδίσει την παράνομη μετανάστευση” των προσφύγων από το έδαφός της προς την Ευρώπη, συνέχισε η Μέρκελ.
Μάλιστα η κ. Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι χώρες αυτές μπορεί να βοηθήσουν οικονομικά την Τουρκία, πέραν του ποσού των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει ήδη εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Άγκυρα.
Και βέβαια την ίδια περίοδο η κ. Μέρκελ και οι υποτακτικοί της επιτίθενται συνεχώς στην Ελλάδα τόσο για το προσφυγικό , όσο και για το ζήτημα της ελληνικής κρίσης και αρνούνται όχι απλά να δώσουν κάποια πρόσθετη βοήθεια, αλλά ακόμη και να συμπεριφερθούν ως εταίροι, απειλώντας με αποπομπή από την Σένγκεν και με Grexit.
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13.2.2016, Tribune