Το δίκτυο των πρακτόρων συγκεντρώνει πληροφορίες για τον αριθμό, την ταυτότητα των μαχητών του ΙΚ και βοηθά στην εξακρίβωση των στόχων για τη ρωσική πολεμική αεροπορία, η οποία άρχισε εκστρατεία βομβαρδισμών στη Συρία στις 30 Σεπτεμβρίου.
“Δυστυχώς έχουμε απώλειες. Αλλά ήξεραν πού πήγαιναν. Πήγαν εκεί για να μπορούμε στη συνέχεια εμείς να ζούμε ειρηνικά στο έδαφος της δημοκρατίας της Τσετσενίας και σε όλη τη Ρωσία”, δήλωσε ο Τσετσένος πρόεδρος.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τσετσένου προέδρου για την αποστολή Τσετσένων, συνεπώς Ρώσων πολιτών.
“Τσετσένοι βρίσκονται στην περιοχή της σύγκρουσης, στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, από τότε που εμφανίστηκε το ΙΚ. Πρόκειται για ανεξάρτητες ομάδες νέων που έχουν σκοπό την καταπολέμηση των τρομοκρατικών οργανώσεων. Ουδείς μεταξύ αυτών είναι στρατιώτης του ρωσικού στρατού ή πράκτορας του υπουργείου Εσωτερικών”, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax πηγή των τσετσενικών αρχών επιβεβαιώνοντας ότι οι Τσετσένοι αυτοί “προσποιούνταν τους υποστηρικτές του ΙΚ”.
Τον Δεκέμβριο, η τζιχαντιστική οργάνωση είχε μεταδώσει το βίντεο της εκτέλεσης ενός άνδρα τον οποίο παρουσίαζε ως Ρώσο από την Τσετσενία που εργαζόταν για τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο Καντίροφ είχε αρνηθεί τότε ότι επρόκειτο για κατάσκοπο.
Σχεδόν 2.900 Ρώσοι, οι περισσότεροι από ταραγμένες δημοκρατίες του Καυκάσου, πολεμούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και το Ιράκ, σύμφωνα με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Φωτογραφία: O Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συνομιλεί με τον στενό του συνεργάτη Καντίροφ. EPA/ALEXEI DRUZHININ / RIA NOVOSTI / KREMLIN
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Μόσχα, Ρωσία
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9.2.2016, Μ. Ιγνατίου