Διάλεξη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη για τους Τρεις Ιεράρχες

Η συζήτηση έγινε στα πλαίσια της εορτής των Τριών Ιεραρχών σαν ένας ελάχιστος φόρος τιμής των Ελληνικών Γραμμάτων. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος στην ομιλία του τόνισε το πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιου είδους διαλέξεις με όσα συμβαίνουν στην χώρα μας και ιδιαίτερα στον χώρο της Παιδείας και δήλωσε ότι πρόκειται να καθιερώσει αυτού του είδους της φιλολογικές συζητήσεις κάθε χρόνο τις 30 Ιανουαρίου φτιάχνοντας μία γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς. Στην διάλεξη που έδωσε ο Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος ανέφερε μεταξύ άλλων: “Λίγοι φαίνεται να γνωρίζουν ότι τόσο ιστορικά όσο και υπαρξιακά η έννοια του προσώπου συνδέεται άρρηκτα με τη θεολογία. Στην αρχαία ελληνική σκέψη το παν ήταν για την ουσία του όντος και όσο αφορά των άνθρωπο το είναι του ανθρώπου. Και αυτό “ταλαιπώρησε” την αρχαία ελληνική σκέψη με πολύ θετικά αποτελέσματα”. Και συνέχισε ο Δεσπότης: Οι Έλληνες τραγωδοί προσπάθησαν να δώσουν μέσω των έργων τους μία θέση στον άνθρωπο ως άτομο, αλλά αυτή η προσπάθεια δεν μπόρεσε προχωρήσει γιατί μέσα στην κοσμολογία της Αρχαίας Ελλάδος όπου ο κόσμος ήταν καλό, κακός αλλά και θείος, μέσα σε αυτή την τέλεια αρμονική κοσμολογία και κοσμοθεωρία των προγόνων μας ήτο και ο Θεός ως η κορυφή της πυραμίδος”.

Ο Μητροπολίτης κ.κ. Δημήτριος τόνισε στην διάλεξή του ανάμεσα σε άλλα: “Ο Θεός είναι ένας αλλά είναι τριαδικός. Η ουσία του Θεού είναι μία η οποία υποστασιάζεται τριαδικός. Αυτές οι έννοιες ήταν έννοιες ελληνικές. Προκειμένου οι Καππαδόκοι πατέρες να προσδιορίσουν τι είναι αυτός ο τριαδικός Θεός, ο οποίος όμως είναι ένας και σώζεται η μονοθεΐα, ξεκίνησαν να προσδιορίσουν τι είναι ο πατήρ, ο υιός και το άγιο πνεύμα και εδώ είναι η διαφορά της εκκλησιαστικής σκέψεως από την αρχαία ελληνική. Εν τούτοις μέσω των κατηγοριών αυτών με καινούργιο περιεχόμενο, οι Καππαδόκες πατέρες παρουσιάζουν την πίστη στον έναν και αληθινό Θεό. Αυτό που ο Έλληνας ονόμαζε ουσία του όντος, οι Καππαδόκες πατέρες το κρατούν, είναι η ουσία του όντος Θεού”.

Όμως παρά το κάλεσμα του Μητροπολίτη στους μαθητές, η νεολαία ήταν για άλλη μία φορά απούσα από εκδηλώσεις που αφορούν την ιστορία και την θρησκεία μας, κάτι που σχολίασε και ο ίδιος ο Δεσπότης κατά το κλείσιμο της ομιλίας του. Την όλη εκδήλωση προλόγισε η δικηγόρος Λίλα Καππάτου ενώ αμέσως μετά το πέρας της ομιλίας του ο Δεσπότης δέχθηκε ερωτήσεις από δημοσιογράφους και από το κοινό. Συγκεκριμένα σε ερώτηση για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταργήσει την εορτή των Τριών Ιεραρχών από τα σχολεία ο Μητροπολίτης απάντησε ότι δεν πρέπει να ανησυχεί ο κόσμος καθώς η γιορτή θα συνεχίσει να γιορτάζεται γιατί πολύ απλά το θέλει η κοινωνία, οι άνθρωποι.

Ειλημμένο από το ΠΟΡΤΟΝΙ, 31.1.2016